της Μαρίας Χλωρού

Η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε σχεδόν όλο το κομμάτι της Βόρειας Εύβοιας τον περασμένο Αύγουστο, ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς καταστροφών για την περιοχή.

Το επιτελικό κράτος άφησε την δασική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο μέτωπο που κατέκαψε 512.000 στρέμματα. Οι περισσότερες από τις 36 συνολικά τοπικές κοινότητες των Δήμων Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού καταγράφουν καμένες εκτάσεις από 80% – 100% του εδάφους τους (πηγή Δασαρχείο Λίμνης).   

Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Οι κάτοικοι δεν έχασαν μόνο τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Έσωσαν μεν τα χωριά τους, μη υπακούοντας τις αρχές που τους καλούσαν να τα εγκαταλείψουν, αλλά καταστράφηκαν οικονομικά καθώς είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ρητινοκαλλιεργητές. Βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την ανεργία και τη απειλή της καταστροφής από τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολουθούν μετά από την απογύμνωση των βουνών από τα δάση.

Αυτό που φοβόντουσαν έγινε. Η βροχή ήρθε, φυσιολογικά όπως γίνεται πάντα όταν μπαίνουμε στο Φθινόπωρο. Δεν ήταν αναπάντεχη, βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη. Δεν ήταν μικρή αλλά ούτε και τόσο ραγδαία σαν αυτή που έπεσε στο Πήλιο μια μέρα μετά. Οι καμένες πλαγιές δεν μπόρεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, να συγκρατήσουν τα νερά που έγιναν ορμητικοί χείμαρροι, καταστρέφοντας ό,τι είχε μείνει όρθιο μετά τη φωτιά. Στο βορειοανατολικό κομμάτι οι παραλίες Αγία Άννα, Φραγκάκη (Αχλάδι), Κοτσικιά και Ψαροπούλι (Βασιλικά), πνίγηκαν. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, σπίτια και μαγαζιά καταστράφηκαν, δρόμοι κόπηκαν και το παραλιακό μέτωπο γέμισε με φερτά υλικά, τόνους λάσπης, κορμούς και πέτρες.

Τα αντιπλημμυρικά έργα όχι μόνο δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν αλλά βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Το κράτος όρισε τις εταιρείες ΔΕΗ και EREN HELLAS ως τους βασικούς πυλώνες ανασυγκρότησης και χρηματοδότησης της περιοχής, ορίζοντας τον νέο θεσμό του Ανάδοχου. Οι ιδιώτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τα υποστελεχωμένα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, τους φορείς της περιοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιστήμονες, υπό τον συντονισμό του μηχανικού Σταύρου Μπένου, πρώην δημάρχου Καλαμάτας και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, σε ένα ολιστικό μακρόπνοο σχέδιο, καταρτίζοντας ολοκληρωμένες μελέτες. Ένα τέτοιας εμβέλειας έργο θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί ακόμα και αν όλα τα μέρη δουλέψουν τίμια και με καλές προθέσεις.

Ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια και είχε προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα να γίνουν παράλληλα με το συνολικό έργο, μικρές, άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Κύπρο, όπως ο ίδιος δήλωσε, και είχε επιτυχία. Τις προειδοποιήσεις του δεν τις έλαβε υπ’ όψιν το «επιτελικό κράτος». Κανένα άμεσο και στοχευμένο έργο δεν έγινε ενώ υπήρχε η γνώση για το ποιές ακριβώς είναι αυτές οι άμεσες ανάγκες σε συγκεκριμένες περιοχές.  

 Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας όχι μόνο καταστράφηκαν και πάλι αλλά ζουν με τον φόβο νέων, αλλεπάλληλων καταστροφών αφού οι προγνώσεις μιλούν για εντονότερα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες μέρες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, χωρίς να αναλαμβάνει καμιά ευθύνη, δηλώνει υποκριτικά ότι θα βρίσκεται κοντά στους πληγέντες, ανακοινώνοντας εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προκαλεί γέλια και θυμό με τις δηλώσεις του ότι οι πλημμύρες δεν σχετίζονται με τις φωτιές γιατί σύμφωνα με τον συλλογισμό του οι φωτιές έκαψαν τα βουνά ενώ οι πλημμύρες έπληξαν… τα παράλια! Και τα βουνά βρίσκονται μακριά από τις παραλίες, όπως είπε!! (Και εξακολουθεί να μένει στη θέση του και να μας κυβερνά!). Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέδωσε τις καταστροφές στον Θεό : «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς», είπε. (Και αυτός ο αθεόφοβος επίσης είναι στην κυβέρνηση). Και συνέχισε: «Μπορούμε όμως να κάνουμε τρία πράγματα: να προετοιμαζόμαστε καλύτερα, να δίνουμε μάχη κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες…».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε κανένα από τα τρία αυτά πράγματα!! (Γιατί πρέπει να τους ανεχόμαστε;) 

12 Οκτωβρίου 2021