Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει μία πανεθνική μεγάλη απεργία μετά από 30 και πλέον χρόνια βρίσκεται η ιδιωτικοποιημένη, πολυεθνική πλέον, βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, British Telecom. Aύριο Τετάρτη 17 Μαρτίου αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ξεκίνησε στις 5 του μήνα.

Η BT γνωρίζει πολύ καλά τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει στη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων μία τέτοια εξέλιξη και δεν κρύβει την αγωνία της γι αυτό. Το Συνδικάτο των Εργαζόμενων στις Τηλεπικοινωνίες (Communication Workers Union) προειδοποιεί για συλλογική δράση και φαίνεται πως δεν αστειεύεται.

Υπολογίζεται ότι 45.000 περίπου εργαζόμενοι στις εταιρείες BT, Openreach και ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν και εάν προκύψει «ΝΑΙ» στην απεργία, τότε τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα για την πολυεθνική.

Ο λόγος της κινητοποίησης είναι οι υποχρεωτικές απολύσεις και το κλείσιμο καταστημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο.

Οι εκπρόσωποι του CWU (του συνδικάτου των εργαζόμενων στις τηλεπικοινωνίες) εξηγούν ότι αν και προσπαθούν εδώ και ένα χρόνο να δώσουν στην εταιρεία να καταλάβει ότι η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των θέσεων εργασίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, εν τούτοις η εταιρεία δεν φαίνεται να συγκινείται και εξακολουθεί να αρνείται κάθε συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο δίκτυο, αλλά δεν έχουν άλλη λύση προκειμένου να προστατέψουν τα μέλη τους, αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που απολαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Στέλνουν μάλιστα μήνυμα στον όμιλο ΒΤ ότι οι πόρτες του συνδικάτου είναι ακόμα ανοιχτές και ότι το σωματείο επιθυμεί τη λύση, αλλά αυτό απαιτεί μία μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά της εταιρείας. Στα μέλη τους από την άλλη διαμηνύουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σωματείο τους και να ετοιμάζονται να «απαντήσουν» με ένα μαζικό ΝΑΙ στη ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας.

Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου ΒΡ εργάστηκαν σκληρά και κράτησαν τη χώρα σε επικοινωνία, έδωσαν σάρκα και οστά στην τεχνολογική επανάσταση της τηλε-εργασίας και συνέβαλαν ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί. Και όλα αυτά παλεύοντας και οι ίδιοι με τις συνθήκες της πανδημίας. Ως ανταμοιβή για τον τεράστιο αυτό αγώνα που έδωσαν, οι εργαζόμενοι βρίσκονται τώρα μπροστά στην απειλή αθρόων απολύσεων και κλεισίματος καταστημάτων. Ούτε ανάπτυξη θέσεων εργασίας, ούτε επενδύσεις, ούτε βελτίωση των υπηρεσιών. Δηλώνουν ακόμα ότι θα διεξάγουν την πιο προωθημένη εκστρατεία, ώστε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην αφήνει κανένα περιθώριο στην εταιρεία, αλλά και στους εργαζόμενους για τις διαθέσεις που μπορεί να έχει η εργατική τάξη.

Από την πλευρά της η εταιρεία δηλώνει μέσω των εκπροσώπων της ότι είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι το συνδικάτο δηλώνει έτοιμο για κήρυξη απεργίας χωρίς να έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής τον τυπικό δρόμο γι’ αυτό, ενώ η εταιρεία είναι διατεθειμένη να συζητήσει τις ανησυχίες που εκφράζονται.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η εταιρεία ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία απεργία σε εθνικό επίπεδο, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει καθοριστικά όλο το σύστημα της εργασίας εξ αποστάσεως. Πράγμα που σημαίνει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε όλη την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Μ.Κ.