του Γιάννη Πευκιώτη

Οι αρχικά μειοψηφικές κινητοποιήσεις για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα μετατράπηκαν σε μαζικές πράξεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της πιο αποτυχημένης κυβέρνησης από την Μεταπολίτευση.

Όσοι μπήκαν στην αρχή μπροστά για την παραβίαση του φωτογραφικού νόμου που φτιάχτηκε για έναν φυλακισμένο, με σταθερότητα επεσήμαναν ότι ο ειδικός νόμος για την μεταγωγή του Κουφοντίνα από τις φυλακές της Κασσαβέτειας του Βόλου στον Κορυδαλλό δεν αφορά αποκλειστικά τη δική του περίπτωση.

Η παραβίαση του νόμου από το ίδιο το αστικό κράτος με την απαγωγή του, μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού και η αποκάλυψη ότι Χρυσοχοΐδης – Νικολάου – Πρεσβεία και σια κάνουν κουμάντο στα δικαιώματα των κρατουμένων εμπεριέχει το κοινωνικό μήνυμα ότι “έχουμε αυτόν, τώρα σας έχουμε όλους”.

Το “μεμονωμένο” περιστατικό της Νέας Σμύρνης κατά μιας οικογένειας αλά Ινδαρέ και Κατή, ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού μεταπτυχιακού φοιτητή, άνοιξε το καπάκι της οργής για τη διαρκή ενδεκαετή αφαίμαξη των μνημονίων, τη συστηματική καταπίεση λόγω της πανδημίας και την αχαλίνωτη αστυνομική βία που αποτελεί στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης συνδυασμένη με τη καταστροφική πολιτική της ΝΔ.

Ο Βόλος, πληρώνει αυτό το τίμημα με το θάνατο του σ. Βασίλη Μάγγου και ντουζίνα δικαστηρίων. Η ολοκλήρωση της ΕΔΕ για το Βασίλη και η πιθανή τιμωρία των τριών αστυνομικών βασανιστών που παραπέμπονται στο πειθαρχικό, δεν μας ικανοποιεί πλέον. Πίσω από τους τρεις ένοχους του ξυλοδαρμού και βασανισμού του Βασίλη υπάρχουν χιλιάδες για να συνεχίσουν τη βρώμικη δουλειά. Η νεαρή Έφη που κρατείται στη ΓΑΔΑ μέσω της δικηγόρου του μας ενημερώνει ότι το κoλαστήριο της Μπουμπουλίνας μετακόμισε.

Η θεωρία των άκρων, βολική για τη συνέχεια του κράτους, αποκρύπτει τη συστηματική βία του ίδιου του κράτους με τα μνημόνια, την ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα, την πανδημία, τη διαρκή καταστολή ακόμα και πέρα τα όρια της αστικής νομιμότητας.

Το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που συνοψίζεται στο δόγμα Νόμος και Τάξη δημιουργεί κανόνες εξαίρεσης της νομιμότητας που υποτίθεται ότι το ίδιο υπερασπίζεται. Η υπόθεση του Κουφοντίνα, εύκολου θύματος της προπαγάνδας, καταδικασμένου για τις πράξεις του, υποκείμενου όμως δικαιωμάτων ως κρατούμενου, παραβλέπει το γεγονός ότι το καθεστώς εξαίρεσής του από τη νομιμότητα εξυπηρετεί την ανάγκη να τεθεί το σύνολο του πληθυσμού σε υγειονομικές ζώνες.

Όπως σωστά γράφτηκε, ο Κούλης έκανε όλη την Ελλάδα Εξάρχεια. Περίκλειστες ζώνες για τη περιστολή των αγώνων, ελεύθερες μόνο για πάνοπλους αστυνομικούς. Η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν αρκεί η παραίτηση Χρυσοχοΐδη ή της Νικολάου. Οι Βορίδηδες και σία καραδοκούν. Όμως η προσπάθεια της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς με τις μαζικές κινητοποιήσεις που είναι η αρχή μιας νέας ριζοσπαστικοποίησης χωρίς… αυταπάτες.

Η θεωρία των άκρων επαναλαμβάνεται από την αριστερά με την θεωρία των ίσων αποστάσεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο: “Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την στιγμή πού δίκαιη εκδηλώνεται η οργή του κόσμου για την δολοφονία τού 15χρονου νεαρού από τον ειδικό φρουρό δεν προτίθεται να δώσει τροφή στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που επιχειρούν την ταύτιση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της διαδήλωσης με το χάος και την καταστροφή. Είμαστε μαζί με τον πολίτη και τον εργαζόμενο. Καταδικάζουμε την τυφλή βία, τον χουλιγκανισμό και το πλιάτσικο.

Στόχος μας δεν είναι η βασανισμένη μικροεπιχείρηση και τα αυτοκίνητα απλών πολιτών αλλά η κρατική βία και καταστολή.” (Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τη διαδήλωση της 7/12/2008 στο Βόλο). Ο Τσίπρας επανέλαβε τα περί χούλιγκανς και οπαδών και βίας από όπου κι αν προέρχεται, στην πρόσφατη συζήτηση για την αστυνομική βία στη Βουλή.

Οι βασανισμένες μικροεπιχειρήσεις δεν υπάρχουν πια και όσες ζουν στον αναπνευστήρα της αναστολής λειτουργίας θα κλείσουν με το τέλος της πανδημίας. Το 1/3 του εργαζόμενου πληθυσμού είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, το 1/3 εργάζεται με μισθούς επαιτείας και το υπόλοιπο εναπομείναν ανησυχεί για το εργασιακό του μέλλον.

Η σωτηρία του λαού από τη νεοφιλελέ κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι δωρεάν. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,2% (165 δις €, 2020), το χρέος άγγιξε τα 374 δις € ή το 226% του ΑΕΠ (31/12/20), η ύφεση δημιουργεί επιπλέον 400.000 νέους άνεργους που προστίθενται στο ήδη υπάρχον 1.000.000. Το ξεπούλημα των ασημικών στους ιδιώτες θα προσθέσει ένα επιπλέον βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό ενώ οι καμπάνες θα αρχίσουν να χτυπούν με την εκκίνηση των πλειστηριασμών καθώς ένα μεγάλο τμήμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών έχει εκχωρηθεί στα κοράκια της αγοράς.

Στρατηγική επιλογή της έντασης που δημιουργεί η ΝΔ με τη ζωή του Κουφοντίνα και την εκτεταμένη καταστολή είναι προληπτικού χαρακτήρα. Τα ληφθέντα οικονομικά μέτρα στοχεύουν να μη συμπέσουν με μεγάλα γεγονότα και να διαιρέσουν σε τμήματα τον πληθυσμό τόσο ποσοτικά όσο και τοπικά. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μόνο ο λαός μαχόμενος μπορεί να ακυρώσει. Η πτώση της παρούσας κυβέρνησης από τα κάτω και αριστερά είναι ο δρόμος που πρέπει να χαράξουμε.

Το 2021 δεν είναι 2008. Η νέα γενιά των 700 € δεν υπάρχει πια. Οι μεγαλύτερες ηλικίες βλέπουν ότι δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή για να πάρουν τα 384 € του Χατζηδάκη κι ό,τι έχτισαν γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος. Οι κοινοβουλευτικές ελπίδες και αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο Μητσοτακέικο και τους ακροδεξιούς του υπουργούς έχουν δημιουργήσει μια ιστορική εμπειρία όπως και η αποτυχία να ανατραπεί από τα κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008. Μπορεί να εμπιστευτεί κανείς κάποιο πολιτικό κόμμα από το κοινοβουλευτικό τόξο;

Μήπως το ΚΚΕ όταν η Παπαρήγα μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα σπάσει ούτε τζάμι, όταν ο Κουτσούμπας βλέπει στη Ν. Σμύρνη παρακρατικούς μπαχαλάκηδες ή όταν το ένοπλο κίνημα κατέθεσε τα όπλα στη Βάρκιζα; Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν αρκεί η μαζικότητα και η οργάνωση του πληθυσμού. Χρειάζεται και μια επαναστατική πολιτική που να υπηρετείται την ώρα της ιστορικής στιγμής.

Αν η άρχουσα τάξη έχει μιά στρατηγική πρόκλησης σε μάχη με εμφυλιοπολεμική ρητορική, η αντιπολίτευση είναι σκιά του εαυτού της και των επαναστατικών παραδόσεων του εργατικού κινήματος, τότε ποιος;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να βασανίσει όλους/ες γιατί η επερχόμενη κοινωνική θύελλα έχει ήδη ξεκινήσει με άστατο καιρό, βαρομετρικό χαμηλό, ανέμους υψηλής έντασης και ο ανεμοδείκτης δεν δείχνει ακόμα τη κατεύθυνση.

Ο Κουφοντίνας σταμάτησε την απεργία πείνας έχοντας ήδη βγει νικητής αν και η ζωή του κρέμεται ακόμα από μια κλωστή.

Όπως ακριβώς και η δική μας!

14/3/2021