Συνέλευση Αγωνιζομένων Ηθοποιών

Η χθεσινή (Πέμπτη 10/9) παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση, με τη μεγάλη ανταπόκριση ανθρώπων του Πολιτισμού από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, μας γέμισε αισιοδοξία. Ήμασταν όλοι εκεί, απέναντι στην αδιαφορία και την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα ζωτικής σημασίας προβλήματα των καλλιτεχνών, τα οποία σαφώς κατέκλυζαν τις ζωές μας όλη τη δεκαετία της κρίσης και διογκώθηκαν, σε απειλητικό βαθμό, την περίοδο της πανδημίας.

Η απόπειρα της αστυνομίας να περιορίσει την πορεία σε δύο λωρίδες, με ειδοποίηση στα σωματεία μια μέρα πριν δεν πέρασε. Η κατάργηση στην πράξη του νόμου ενάντια στις διαδηλώσεις ήταν μια σημαντική κίνηση πολιτικά και συμβολικά. Κι αυτός, όπως και κάθε αντιδραστικός, αντεργατικός, αντιλαϊκός νόμος, πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, να καταργηθούν στην πράξη από το κίνημα, από τον ξεσηκωμένο λαό που διεκδικεί με κάθε τρόπο τη Ζωή του. Ο λαός σώζει το λαό και όχι οι κυβερνώντες ενός άθλιου και αγριανθρωπικού συστήματος καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ταπείνωσης ανθρώπου από άνθρωπο, που γεννά μονάχα το θάνατο.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχημένη κινητοποίηση οφείλει να είναι μόνο η αρχή. Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Χρειάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως και των μορφών αγώνα. Οι ταραγμένοι καιροί που ζούμε απαιτούν αποφασιστικές κινήσεις. Πρέπει να μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες της Μόριας, που βιώνουν στο πετσί τους τη βίαιη θανατοπολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλληλέγγυοι στα θύματα φασιστικής και ρατσιστικής βίας, στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα και στο αντιφασιστικό κίνημα που απαιτεί την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. NO PASSARAN!

Παλεύουμε για:

• Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

• Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.

• Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

• Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

• Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

• Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

• Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

• Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

• Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

• Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

• Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

• Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

• Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε -φυσικά πρόσωπα- ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.

• Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πηγή φωτογραφιών: 3point mag Twitter Page