Χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση

του Ερνέστο Αγγελή

Η φετινή ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση στη ΔΕΘ, χαρακτηρίστηκε από την κινητοποίηση των εργαζόμενων και ιδιαίτερα της νεολαίας από τη Θεσσαλονίκη, ενάντια στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ανεργίας, του πολέμου και της καταστολής. 

Η διαδήλωση από την Καμάρα πραγματοποιήθηκε, ενάντια στην γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των τοπικών τους παραρτημάτων. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, λίγες μέρες πριν την διαδήλωση, να απουσιάσει. Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΓΣΕΕ, δεν έκαναν καν την συνήθη τους συγκέντρωση και πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου, αφήνοντας “ακάλυπτο” το ΣΕΚ που παραδοσιακά συμμετείχε στην συνήθως περιφρουρούμενη από την αστυνομία συγκέντρωση των γραφειοκρατών και το οποίο φέτος πέρασε μπροστά από την Καμάρα με ένα σχετικά πολυπληθές φοιτητικό μπλοκ, για να διαφοροποιηθεί και να κάνει τη δική του πορεία, μαζί με το Ξεκίνημα, που ενώ ήταν στην Καμάρα, προσκολλήθηκε πίσω του. Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έκανε τη δική του διαδήλωση η οποία τέλειωσε γρήγορα, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία έκανε και η ΟΚΔΕ. 

Η ευθύνη της πάλης για την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση, έπεσε στις δυνάμεις που στήριξαν την ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση από την Καμάρα. Στις 6 μμ, εκατοντάδες συνέρρεαν στη συγκέντρωση της Καμάρας, στην οποία γίνονταν ανακοινώσεις συλλογικοτήτων της περιοχής και συνδικαλιστών από το μικρόφωνο. Στο πέρασμα του μπλοκ του ΣΕΚ μπροστά από την Καμάρα, διαδηλωτές προερχόμενοι κυρίως από τις άλλες τοπικές οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φώναξαν με οργή συνθήματα ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Το δυναμικό και μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε έδωσαν οι καταλήψεις της περιοχής, οι οποίες και πάλι βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής, αλλά και η ΒΙΟΜΕ, ο συντονισμός κινημάτων για την γη και την ελευθερία, οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία φοιτητών για τη ΔΕΘ, οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΝΑΡ, ΚΚΕ-μλ, ΜΛ-ΚΚΕ και το ΕΕΚ-Τροτσκιστές.

Η πορεία από την Καμάρα, έβγαλε στον δρόμο τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές. Με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μπροστά, τα πανό των καταλήψεων στο τέλος, η πορεία είχε πολύ παλμό και δυναμισμό, με αντίκτυπο στο κέντρο της πόλης. Περιμετρικά της διαδήλωσης και κυρίως στο ύψος του μεγάλου μπλοκ των καταλήψεων, υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας, αστυνομικές δυνάμεις, όπως και στην είσοδο της ΔΕΘ και σε πολλά σημεία της πόλης. Στο ύψος της ΔΕΘ όπου η αστυνομία είχε βάλει κλούβες, έγινε έντονη η απαίτηση των διαδηλωτών για την αποχώρηση της αστυνομίας. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.

Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές στη φετινή διαδήλωση έθεσε στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης την πάλη ενάντια στον πόλεμο και για την ανατροπή της κυβέρνησης. Φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους πρόσφυγες, για το τσάκισμα του φασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού και για την διεθνιστική προοπτική της εργατικής εξουσίας και της Σοσιαλιστικής Ένωσης των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και την “δική μας” άρχουσα τάξη, το ΕΕΚ-Τροτσκιστές με εκατοντάδες προκηρύξεις και πανό, πάλεψε για τον διεθνισμό, δίνοντας μέσα σε συνθήκες κρίσης, σοβινισμού και πανδημίας, το μήνυμα της επαναστατικής προοπτικής των εργαζομένων το επόμενο διάστημα.   

Το κείμενο της προκήρυξης του ΕΕΚ στο: