Τα εργοστάσια και όλη η εξουσία στους εργάτες

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 29/7 στη Λάρυμνα από τα πέντε σωματεία εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Ο 20άμηνος αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ απαιτεί την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρης της εργατικής τάξης καθώς η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει το ξεπούλημα του εργοστασίου ή το λουκέτο, αν δεν βρεθεί αγοραστής. Το μεγαλύτερο “βάρος”, όπως σε όλες τις περιπτώσεις εκκαθαρίσεων επιχειρήσεων, δεν είναι τα χρέη τους που συνήθως φορτώνονται στους φορολογούμενους με την πλειοψηφία αυτών να ανήκει στην εργατική τάξη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο και “βάρος” για τους υποψήφιους επενδυτές είναι οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα, το συναίσθημα των εργατών ότι αυτοί έχτισαν κι έδωσαν ζωή στην άψυχη ύλη. Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ με τα πάμπολλα θανατηφόρα ατυχήματα, το “έδωσαν τη ζωή τους” είναι κυριολεκτικό.

Φυσικά, η κακοδιοίκηση των κυβερνώντων που διορίζουν τις εκάστοτε διοικήσεις της επιχείρησης κι ευθύνονται για την απελπιστική κατάσταση πολλών δημόσιων επιχειρήσεων είναι ένα μικρό πταίσμα στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς…. και συνήθως δεν φέρουν καμία ευθύνη. Φυσικά δεν πρόκειται μόνο για ανικανότητα αλλά πολλές φορές για ένα οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης ώστε το ξεπούλημα στους ιδιώτες να αποτελεί… μονόδρομο. Στην τρέχουσα συγκυρία του δίδυμου χτυπήματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που τίναξε την παραγωγική δραστηριότητα του καπιταλισμού στον αέρα, οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους δεν αρκεί να αγωνιστούν να μην ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ ή να επαναληφθούν οι καπιταλιστικές “κρατικοποιήσεις” που εντέχνως την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το ΕΕΚ παραμένει σταθερά στον αγώνα τους και τους στόχους που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι αλλά ο δρόμος που πρέπει να ανοιχτεί είναι να περάσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στα χέρια των εργατών, να ανοίξουν τα κιτάπια όλων των λογαριασμών που την έφεραν σε αδιέξοδο και τελευταίο αλλά όχι έσχατο να αγωνιστούν όχι μόνο για τον εργατικό έλεγχο της ΛΑΡΚΟ αλλά για τον πολιτικό έλεγχο όλης της χώρας, δηλ. για την εργατική εξουσία. Σε ένα εργοστάσιο όπως η ΛΑΡΚΟ, χωρίς τον έλεγχο των τραπεζών για εγγυημένη χρηματοδότηση, της ενέργειας για τη διασφάλιση προνομιακών τιμών παραγωγής προς όφελος ολόκληρης της εργατικής τάξης και του εξωτερικού εμπορίου από μια επαναστατική κυβέρνηση των εργατών, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης λειτουργίας της με ταυτόχρονη διασφάλιση των όρων ζωής για τους εργάτες αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, θα ήταν ένα μικρό ανομολόγητο αλλά ολέθριο ψέμα. Να ενώσουμε όλα τα ρυάκια σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής των καπιταλιστικών βαμπίρ και των κυβερνήσεών τους. Τα εργοστάσια και όλη η εξουσία στους εργάτες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

29/7/2021

Aκολουθεί το κάλεσμα των σωματείων:

 ΣΩΜΑΤΕΙA ΛΑΡΚΟ – Κάλεσμα – Πρόσκληση για Συναυλία Αλληλεγγύης 29 Ιούλη στις 20:30 στη Λάρυμνα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

  • Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
  • Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας
  • Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
  • Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον τίμιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, στις 20:30 το απόγευμα στη Λάρυμνα (Γήπεδο 5Χ5),

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με τις φωνές και την ορχήστρα των:

Γιώργο Mαργαρίτη

Κώστα Τριανταφυλλίδη

Δημήτρη Kανέλλο

Κωνσταντίνο Μαργαρίτη

Τραγουδούν για την εργατιά της ΛΑΡΚΟ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την παράδοση της Δημόσιας περιουσίας στην βορά των ιδιωτικών συμφερόντων και με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περπατά την εγκληματική εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Το Φλεβάρη του 2020, για να εξυπηρετήσει την πολιτική της εκποίησης την πτώχευσε, την οδήγησε στην «εκκαθάριση εν λειτουργία», περπάτησε σε μεγάλες μισθολογικές περικοπές.

Σε αυτή τη φάση, από την μία «στρώνει κόκκινο χαλί» στους υποψήφιους «μνηστήρες» και από την άλλη, τους εργαζόμενους μας κρατά στην αγωνία και την ανασφάλεια. 

Τα σωματεία μας, έχοντας κοινές, τεκμηριωμένες και προβεβλημένες θέσεις για την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ, 19 μήνες είναι μπροστά. Αγωνιζόμαστε κόντρα σε αυτή την πολιτική και τους μηχανισμούς στήριξης που έχει. 

19 μήνες, έχοντας την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε κρατήσει τα δίκαια και τίμια αιτήματά μας ψηλά. 

Έχουμε απορρίψει τις ανήθικες και διασπαστικές προτάσεις της Κυβέρνησης, όπου επί της ουσίας μας λέει να «αρπάξουμε τα ψίχουλα», να διαγράψουμε αυτά που μας οφείλει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσουμε τους αγώνες για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτή την φάση, η κυβέρνηση όλο και εντείνει τις προσπάθειες για να μας πετάξει σαν «στυμμένες λεμονόκουπες». Στόχος της, οι μελλοντικοί επενδυτές να πάρουν τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, διαλέγοντας «όσους από εμάς θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Σε αυτή τη δύσκολη καμπή του τίμιου και δίκαιου αγώνα μας, η έκφραση αλληλεγγύης, είναι το όπλο που θα μας κρατήσει όρθιους μέχρι τη νίκη.

Σε αυτή τη βάση, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με τα Σωματεία μας, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, στις 20:30 το απόγευμα στη Λάρυμνα (Γήπεδο 5Χ5), συνδιοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με την παρουσία γνωστών λαϊκών καλλιτεχνών.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ενημέρωσης, τα σωματεία μας μέχρι την ημέρα της συναυλίας πραγματοποιούν πλειάδα παρεμβάσεων, όπως:

Στις 15/7, με την στήριξη σωματείων, Ε.Κ. και Ομοσπονδιών, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.Π.ΕΝ. Ο υπουργός κ. Σκρέκας έλειπε και μεταφέραμε στους αρμόδιους του υπουργείου το αίτημα για άμεσο προσδιορισμό ημερομηνίας κοινής συνάντησης ΥΠΕΝ – ΥΠΟΙΚ – Σωματείων. 

Στις 22/7  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ.Οικ., με κ. Σταϊκούρα (εφόσον δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για κοινή συνάντηση).

Προς ενημέρωση της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, έχουμε αιτηθεί σε δήμους και τοπικά συμβούλια (Λοκρών και Ορχομενού) την προκήρυξη τοπικών, ενημερωτικών, λαϊκών συνελεύσεων για:

  • Την Παρασκευή 23/7 στις 20.30 στην κεντρική πλατεία του Μαρτίνου.
  • Την Κυριακή 25/7 στις 20.30 στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας.
  • Την Τρίτη 27/7 στις 20.30 στην κεντρική πλατεία του Ακραιφνίου.

Η συναυλία 29/7 είναι σταθμός. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Χώρας μας να εκφράσουν την στήριξη στον αγώνα μας με όλα τα μέσα, αν είναι δυνατόν και με την φυσική τους παρουσία. (somatiolarcosel@gmail.com , 697 300 42 34 )

Μετά από 19 μήνες, όπου έχουμε στην πράξη διδαχτεί και διδάξει παράλληλα για την δύναμη της ενότητας του εργατικού κινήματος, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτός ο αγώνας μπορεί, πρέπει και θα είναι νικηφόρος.

Σας περιμένουμε.

«Πολεμάμε και τραγουδάμε».

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο.

Ο αγώνας μας είναι τίμιος.

Θα είναι νικηφόρος.

Καλή αντάμωση αδέλφια.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ