ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

 

Δυο μέρες πριν

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου μας

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Σήμερα η πόλη μας εκπέμπει σήμα κινδύνου!

Το καλό της πόλης και η προστασία των δημοτών σε συνθήκες καύσωνα επιβάλλουν, απ΄ όλους, αίσθημα ευθύνης χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικούς τακτικισμούς.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας που πληρώνουν οι κάτοικοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία!

 

Δύο μέρες μετά…

Σήμερα, ξημερώματα Σαββάτου 1 Ιούλη του 2017 χάθηκε η συνάδελφος μας, Ντανιέλα Πρελορέντζου, 62 ετών από ανακοπή καρδιάς, μητέρα τεσσάρων παιδιών, εργαζόμενη οδοκαθαρίστρια, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της απένατι στην κοινωνία όπως ζήτησε η Διοίκηση.

Η συνάδελφος μας βρίσκονταν στο χώρο του Δήμου που στεγάζονται οι Υπηρεσίες καθαριότητας και ξεκινάνε οι βάρδιες των πληρωμάτων αποκομιδής σκουπιδιών 12.00-6.00π.μ

Η κανονική βάρδια της ήταν πρωινή, 6.00-10.30 π.μ. στον τομέα οδοκαθαρισμού.

Πως βρίσκονταν λοιπόν σε νυχτερινή βάρδια 12.00 με 6.00 ενώ είχε εκτελέσει την πρωινή της βάρδια;

Ποια θα ήταν τα καθήκοντα της αν δεν είχε συμβεί αυτό το εργατικό ατύχημα που της αφαίρεσε τη ζωή;

Τι μέτρα πρόληψης είχαν παρθεί από τη Διοίκηση για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την αποκομιδή τόσων τόνων σκουπιδιών που είχαν σωρευθεί στην πόλη μέσα σε συνθήκες καύσωνα μετά την αποχή 11 ημερών των εργαζομένων από την αποκομιδή, με στόχο το τέλος της ομηρίας τους και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά όταν μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ίσως και με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό;

Πως αλήθεια έγιναν τα πράγματα; Εκείνη δεν είναι ΠΙΑ εδώ για να μας πει.

Όμως εμείς γνωρίζουμε ότι μετά την λήξη των κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου πιεστικά, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως βάρδιας να πάνε για δουλειά δηλώνοντας ότι αναστέλονται οι άδειες, όποιος δεν εμφανιστεί θα περάσει από πειθαρχικό, γιατί αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες της πόλης. Η δήλωση αυτή, έγινε από την Διοίκηση την Παρασκευή το βράδυ πριν ξεκινήσουν τα πληρώματα και δημιούργησε ένταση στους εργαζόμενους, κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και άλλοι υποχώρησαν στη πίεση που ασκήθηκε.

Προφανώς η συνάδελφος καλέστηκε να συνδράμει και στη νυχτερινή βάρδια ως συνοδεία απορριμματοφόρου, ώστε να σκουπίζει τους χώρους γύρω από τους κάδους απορριμμάτων ενώ είχε ήδη δουλέψει στην βάρδια καθαρισμού της λαϊκής την Πέμπτη το απόγευμα, είχε στη συνέχεια καλύψει τη βάρδια της την Παρασκευή το πρωί και μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο και με 44ο κελσίου καλέστηκε να βγάλει και νυχτερινή βάρδια!

Κατά την διάρκεια του συμβάντος, υπήρξαν συνάδελφοι εργαζόμενοι οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στη συνάδελφο χωρίς όμως να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το υλικό που απαιτείται να διαθέτει η Υπηρεσία! Και χωρίς να έχουν οριστεί συγκεκριμμένα άτομα-διασώστες όπως προϋποθέτουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

Όλα αυτά συνέβησαν την ίδια μέρα που η κ. Γεροβασίλη έστειλε το παρακάτω έγγραφο στις δημόσιες υπηρεσίες :

Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα

Σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου σε συνθήκες καύσωνα σας πληροφορούμε τα εξής:

 

  1. 1.      Είναι αυτονόητο ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες χωρίς να προβλέπεται κάτι διαφορετικό, εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας.
  2. 2.      Στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες καύσωνα (άνω των 40 βαθμών Κελσίου) και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων:

Α) θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται στην αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/20.7.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου μας, ήτοι:

•Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
• Έγκυοι

 

Αλήθεια τι μέτρα λήφθηκαν σχετικά με τα παραπάνω; Καλέστηκε η γιατρός εργασίας για να διερευνήσει ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να παραμείνουν εκτός εργασίας ή η απάντηση είναι «που θέλετε να ξέρουμε εμείς; Να μυρίσουμε τα νύχια μας. Ας μας το έλεγαν οι εργαζόμενοι αν είχαν πρόβλήμα».

Παρέμειναν χάρτινες οι εξαγγελίες για τα μάτια του κόσμου που κανείς Δήμαρχος δεν υλοποιεί!

Στην πράξη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων αντιμετωπίζονται χειρότερα και από τα σκουπίδια.

Σε συνθήκες τρομακτικής ανεργίας και οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι για να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά και να την κρατήσουν σκύβουν το κεφάλι κρύβουν συχνά τα προβλήματα υγείας τους και υποκύπτουν σε κάθε εργοδοτική πίεση.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ευθύνονται για το κομμάτιασμα της εργασίας, τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε τέτοιους χώρους, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη προσωπικού τις ασυντήρητες παλαιωμένες επικίνδυνες υποδομές την παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, Είναι αυτές που πριμοδοτούν την εργοδοτική τρομοκρατία, τον εκφοβισμό των εργαζομένων, τα «παραμάγαζα», την λογική της ανθρωποφαγίας, το διαίρει και βασίλευε και την προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων.

Ένας ακόμη θάνατος λοιπόν εργαζόμενου που θα αμφισβητηθεί ότι είναι εργατικό ατύχημα, και θα δηλωθεί με το ζόρι. Κανείς δεν θα αναλάβει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη και όλοι βαθιά συγκινημένοι θα νίψουν τας χείρας τους αποδίδοντας έμμεσα την ευθύνη στον ίδιο τον εκλιπόντα,

Επειδή για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα φορτωθούμε την ευθύνη, οφείλουμε στη μνήμη της συναδέλφου μας που άφησε την τελευταία της πνοή στο χώρο δουλειάς να δώσουμε μια σκληρή απάντηση σε όλους αυτούς που με περισσή αναλγησία κυνισμό και αυταρχισμό ενώ εχουν λυμένα τα δικά τους προβλήματα, μας οδηγούν καθημερινά στο έσχατο της αντοχής μας, στο ράγισμα της ελπίδας μας, στο θάνατο της ζωής μας.

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ                              ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ