ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Μετά το κλείδωμα των εργαζομένων από τον Πρύτανη και τα ΜΑΤ:

Μηδενική ανοχή στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης Κυβέρνησης – Πρυτάνεων
 
Από τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μάρτυρες του κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης και εκλεκτός της κυβέρνησης, διαπλεκόμενων κυβερνητικών ΜΜΕ και του αντιδραστικού Συμβουλίου Ιδρύματος έκανε lockout στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κλειδώνοντας μέσα τους εργαζόμενους σε αυτό και απαγορεύοντας την είσοδο σε οποιονδήποτε. Επιπλέον, περιμετρικά του κτηρίου βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες «προσκλήθηκαν» από τις πρυτανικές αρχές έτοιμες να επέμβουν σε κάθε περίπτωση. Έτσι τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη τα ΜΑΤ εμπόδισαν διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων να προσεγγίσουν το κτήριο της πρυτανείας. Την Πέμπτη 16 Οκτώβρη η καταστολή κορυφώθηκε όταν οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια φοιτητική διαδήλωση. Μέσα στο κλίμα της καταστολής είναι και το σπάσιμο της καταληψης στη Φιλοσοφικής σχολής από την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ομάδα καθηγητών.
 
Οι νέες πρυτανικές αρχές δείχνουν από νωρίς την πρόθεση τους να βάλουν το Πανεπιστήμιο στο γύψο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γύψος είναι η υλοποίηση των απολύσεων των ήδη διαθέσιμων διοικητικών, το κλείσιμο σχολών, οι διαγραφές φοιτητών, η επιβολή διδάκτρων, η κατάργηση του ασύλου και γενικά η λειτουργία του Πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια «ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς» δηλαδή μισθοί πείνας με σκληρή δουλειά. Παράλληλα οι δυνάμεις που εκπροσωπεί ο νέος Πρύτανης θέλουν να πάρουν την εκδίκηση τους από την μεγαλειώδη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων που τόσο τους τρόμαξε καθώς επίσης να προετοιμαστούν, εντείνοντας την καταστολή, για ενδεχόμενες απεργίες των εργαζομένων και καταλήψεις σχολών, που και μόνο η ιδέα τους τρομοκρατεί ακόμα.
 
Τα γεγονότα στην Πρυτανεία έρχονται σε μια περίοδο που κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψυχορραγεί και προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία με όλα τα μέσα. Η καλύτερη απάντηση στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Κυβέρνησης και Πρυτάνεων είναι οι καταλήψεις διαρκείας σχολών και η πάλη για πολιτική απεργία διαρκείας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την ανατροπής της κυβέρνησης και την κατάργηση των μνημονίων.
 
Την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου στις 6μμ, στον 6ο όροφο του ΕΚΑ  το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σε σύσκεψη εργαζόμενους και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και φοιτητές και συλλόγους ΑΕΙ-ΤΕΙ για να αποκρουστεί όπως γράφει στην ανακοίνωση “Το λοκ-άουτ στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, το κλείδωμα των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό, η συνεχής χρήση των αστυνομικών δυνάμεων για την κατάπνιξη κάθε φωνής διαμαρτυρίας, η καταστρατήγηση ελευθεριών και δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών”.
 
Κάθε αγωνιστής συνδικαλιστής κάθε εργαζόμενος και άνεργος και κάθε ταξικό σωματείο οφείλει να δώσει το παρών στην σύσκεψη συντονίζοντας το βήμα ενάντια στην κυβέρνηση την τρόικα και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
 
Αθήνα 16/10/2014
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ