ΜΕΤΑ ΤΟ "TAPERING", ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ Η "ΕΞΟΔΟΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ... ΑΓΟΡΕΣ

Κάποιοι εκτίμησαν ότι η νέα πρόεδρος της Fed, λόγω απειρίας έπεσε προχθές στην παγίδα των δημοσιογράφων και αποκάλυψε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε τις προθέσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων.

 

Η αλήθεια είναι ότι η κα Γιέλλεν, η διάδοχος του κ. Μπερνάνκι δεν έπεσε σε καμία παγίδα. Η ίδια συμμετέχει εδώ και 20 χρόνια στο Fed και γνωρίζει πολύ καλά το πως λειτουργούν και χρησιμοποιούνται από τους διοικητές της Fed οι «διευκρινίσεις» στους δημοσιογράφους για να δημιουργηθεί το επιδιωκόμενο κλίμα. Τώρα η πρόθεση της κας Γιέλλεν ήταν να ξεκαθαρίσει ότι «σε έξι περίπου μήνες» από την στιγμή που θα έχει κλείσει η πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» θα αρχίσει και η διοικητική αύξηση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου.

Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Μπερνάνκι πριν από ένα περίπου χρόνο, το περιβόητο tapering (σταδιακή μείωση κατά 10 δις δολ. κάθε μήνα της χρηματοδότησης των τραπεζών με μηδενικού κόστους δάνεια) θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι το πολύ μήνες. Και σε άλλους έξι μήνες δηλαδή την άνοιξη του 2015 θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ όχι μόνο κλείνουν την στρόφιγγα αλλά ακόμα περισσότερο διαβεβαιώνουν τις αγορές ότι θα αυξήσουν και το κόστος του χρήματος. Δηλαδή διαβεβαιώνουν τις αγορές ότι αυτό που έχει γίνει η αιτία για την αναστροφή της κίνησης κεφαλαίων στον πλανήτη προκαλώντας μια εκτεταμένη κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχισθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια προκαλώντας μία χωρίς προηγούμενο αφαίμαξη κεφαλαίων σε  πλανητική κλίμακα  Η νομισματική αναταραχή θα ενταθεί και η απόσυρση κεφαλαίων από τις εκτός ΗΠΑ και Ευρωζώνη οικονομίες θα διευρύνει τις συνέπειες της κρίσης που έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα με την μορφή των νομισματικών υποτιμήσεων, του πληθωρισμού και της ύφεσης.

Για την Ευρωζώνη οι συνέπειες προς το παρόν φαίνεται να είναι μία αύξηση της εισροής κεφαλαίων που οδηγεί σε ανατίμηση του ευρώ αλλά κάνει ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερες τις αποκλίσεις ανάμεσα στον βορρά και τον νότο.

Η αλήθεια πίσω από το ψέμα

Ταυτόχρονα όμως έχει σαν παράπλευρη συνέπεια αυτό για το οποίο από το φθινόπωρο είχε επισημάνει η Νέα Προοπτική, ότι δηλαδή θα προκαλέσει μία στρέβλωση της πραγματικής εικόνας της κατάστασης δημιουργώντας την εντύπωση ότι στην Ελλάδα βελτιώνεται η οικονομία και για τον λόγο αυτό αυξάνονται οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου.
Έτσι για παράδειγμα βλέπουμε να είναι έτοιμα αρκετά δις ευρώ των hedge funds να επενδυθούν στις ελληνικές τράπεζες, στο χρηματιστήριο ή ακόμα και στα ανύπαρκτα ελληνικά ομόλογα. Εξ αυτού άλλωστε η βιασύνη να εκδοθούν νέα ομολογιακά δάνεια και να γίνουν γρήγορα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών προκειμένου να εκμεταλλευτούν την συγκυρία, για όσο αυτή κρατήσει.

Το όλο σκηνικό επιχειρείται να εμφανισθεί από την κυβέρνηση ως εμπιστοσύνη των αγορών και έξοδος από την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα είναι η πλέον άμεση συνέπεια της διεθνούς κρίσης που σπρώχνει κεφάλαια σε αναζήτηση επενδυτικού ζωτικού χώρου σε περιοχές λιγότερο επικίνδυνες όπως η Ευρωζώνη και περισσότερο αποδοτικές όπως οι χώρες του ευρωνότου σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

Αυτή η αναστροφή της αλήθειας γίνεται αυτές τις ημέρες η βάση της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της που απεγνωσμένα προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση έληξε και αρχίζουν να μοιράζουν επιδόματα με την σιωπηρή ανοχή της τρόικας δύο μήνες πριν από τις εκλογές.
Η αλήθεια πίσω από αυτό το ψέμα είναι ότι η κρίση έχει ήδη μπει από τον Γενάρη με την έναρξη του “tapering” σε μία φάση που τροφοδοτεί με πρωτοφανή ένταση όχι μόνο την νομισματική και τραπεζική κρίση με την γενικευμένη «απομόχλευση», αλλά πυροδοτεί ταυτόχρονα συγκρούσεις και σε γεωπολιτικό επίπεδο, που απειλούν να τινάξουν την Ε.Ε. στα εξ ων συνετέθη.

Γ. Aγγ.