ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

 

 

Άκαρπος απέβη και ο 4ος πλειστηριασμός των ακινήτων της Φιλκεραμ, μέρος των οποίων είναι και το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.

Παρόλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Εισαγγελέα Υπηρεσίας να απαγορεύσει την πρόσβαση σε κόσμο στο χώρο του πλειστηριασμού. Έτσι οι δεκάδες αλληλέγγυοι της ΒΙΟΜΕ από νωρίς το πρωί  ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν στήσει τείχη ώστε να μην πλησιάσει κανένας. Μάλιστα έλεγαν προκλητικά ότι η  εντολή τους ήταν να απολυμανθεί ο διάδρομος, προφανώς από τους “άπλυτους”. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Ο πλειστηριασμός θα γίνει με όλα τα μέσα. Αυτό θα ήταν λογικό αν την ίδια ώρα στη Βουλή δεν κατατίθονταν στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος διάταξη που πάγωνε τον πλειστηριασμό της Φιλκεραμ για έξι μήνες. Έτσι η κυβέρνηση σε μια επίδειξη σχιζοφρένιας, μέσω της κρατικής καταστολής έλεγε ότι ο πλειστηριασμός θα γίνει, ενώ μέσω της βουλής έλεγε ότι δεν θα γίνει! Η μόνη εξήγηση είναι ότι προφανώς θέλει να καπηλευτεί αυτό τον αγώνα βγάζοντας μια απόφαση από τα πάνω και μην αφήνοντας την δράση από τα κάτω. Επόμενος και τελευταίος πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 28 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι της Φίλκεραμ γέμισαν την πόλη φυλλάδια με το σύνθημα “Ο Σύριζα πετά στο δρόμο εργαζομένους της πτωχευμένης Φιλκεραμ – Johnson”. Οι ηγέτες των εργαζομένων της Φιλκεραμ δεν έχουν αρθρώσει ούτε μια λέξη ενάντια στην εργοδοσία που τους απέλυσε και τους πέταξε στο δρόμο. Αντίθετα, πιστεύουν ότι αυτό γίνεται από το πάγωμα της διαδικασίας της πτώχευσης. Για να καταλάβουμε την γελοιότητα του επιχειρήματος είναι σαν ένας δανειολήπτης να δηλώνει ότι τον πετάνε στο δρόμο επειδή δεν γίνεται ο  πλειστηριασμός όπου θα του έπαιρνε το σπίτι η τράπεζα! Παράλληλα δηλώνουν ότι ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ είναι αγώνας μόνο 5 ατόμων και επιπλέον αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από αυτούς κρύβονται μεγάλα συμφέροντα υφαίνοντας θεωρίες  συνωμοσίας.

Οι εργαζόμενοι της Φιλκεραμ έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν αυτά που τους χρωστάει η εργοδοσία. Όμως έχουν πειστεί ότι αυτά τα λεφτά θα τα πάρουν μόνο μέσω του τσακίσματος του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ. Και αντί να διεξάγουν κοινό αγώνα απέναντι στο ίδιο αφεντικό, γίνονται έρμαια ψεμάτων και οδηγούνται σε μια κατάσταση εργατών εναντίον εργατών. Ένα φαινόμενο που όχι μόνο πρέπει να αποφευχθεί, άλλα και να γίνει μπούμερανγκ σε αυτούς που το ονειρεύονται.

Παν.