Έκκληση στους επαναστάτες της περιοχής της Βαλτικής για την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στο ΝΑΤΟ

[Στις 25 – 26 Ιουνίου 2022 διεξήχθη μια Επείγουσα Διεθνής Αντιπολεμική Συνδιάσκεψη Μαρξιστικών οργανώσεων και αγωνιστών ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία οργανωμένη από το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και την ιστοσελίδα RedMed.org. Συμμετείχαν οργανώσειςκαι αγωνιστές από 26 χώρες. Οι σύντροφοι από την Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL) κάλεσαν τους επαναστάτες των χωρών της Βαλτικής σε ένα μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του εκπροσώπου της MTL.]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου του καπιταλισμού των χωρών της Δύσης και της αδυναμίας τους να επιλύσουν την κρίση του κοινωνικού συστήματος και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η σύγκρουση αυτή δεν είναι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά προκλήθηκε από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιτευχθεί ο διαμελισμός και η αποικιοποίηση της χώρας. Η διαμεσολάβηση της κρίσης του 2008 έχει οξύνει όλες τις άλυτες αντιθέσεις στην κοινωνία. Το οικονομικό αδιέξοδο που ξεκίνησε το 2019 επιδεινώθηκε από την πανδημία και τον εκκολαπτόμενο στασιμοπληθωρισμό μαζί με τις ήττες του ιμπεριαλισμού στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Η αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα προκαλέσει βαθιά ύφεση, ανεργία και κοινωνική αναταραχή. Εκτός από τη Ρωσία, στόχος στρατιωτικής επίθεσης είναι και η Κίνα. Μια ολόκληρη περίοδος μεσολάβησης της κρίσης μέσω της χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης ή των επενδύσεων στην αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία έχει πλέον τελειώσει. Όλες οι σχετικά ειρηνικές σχέσεις και ισορροπίες έχουν εκραγεί. Όταν μιλούν ότι χρειάζεται μια «νέα τάξη», εννοούν έναν τεράστιο πόλεμο όπως αυτός στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να κλιμακωθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την πιθανότητα να μετατραπεί ακόμα και σε πυρηνικό.

Οι κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας έχουν ήδη «επιστρέψει» ως μπούμερανγκ για τις οικονομίες των δυτικών καπιταλισμών επιδεινώνοντας τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό ειδικά στα τρόφιμα, τα καύσιμα και την ενέργεια. Εάν ο πόλεμος επιμηκυνθεί, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ κρύος στον δυτικό κόσμο για την πεινασμένη εργατική τάξη. Έχουμε ήδη δει τις πρώτες ενδείξεις κλιμάκωσης του πολέμου. Ήδη στα τέλη του περασμένου έτους και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν συρθεί στο ΝΑΤΟ για να τους προσφέρουν ασφάλεια ενάντια στην επιθετικότητα του Πούτιν. Ταυτόχρονα είχε ήδη ξεκινήσει η πολεμική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας και όλες οι αντιπολιτευόμενες φωνές λογοκρίθηκαν και στις δύο χώρες. Στη Φινλανδία κατόρθωσαν να πείσουν το λαό της ότι μπορεί να είναι το επόμενο θύμα του Πούτιν καθώς τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μήκους πάνω από 1300 χλμ και το Λένινγκραντ βρίσκονται λιγότερο από 200 χλμ από το νοτιοανατολικό σημείο των συνόρων. Τώρα η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να κανονίσουν δημοψηφίσματα. Μετά από αυτό η Βαλτική Θάλασσα γίνεται η «εσωτερική» λίμνη του ΝΑΤΟ. Η έξοδος της Ρωσίας στο φιννικό κόλπο μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε στιγμή εύκολα. Η Ρωσία παρακολουθεί, εάν το ΝΑΤΟ ιδρύει στρατιωτικές βάσεις ή στέλνει τα όπλα ή τα μαχητικά στρατεύματά του στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Παρά τα όσα ισχυρίζονται, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα ερωτηθούν σε αυτές τις αποφάσεις. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έχει ήδη πει ότι αυτό το θέμα θα αποφασιστεί αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον.

Στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει καθημερινά στρατιωτικές ήττες στο έδαφος. Την ίδια στιγμή οι δυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν καθημερινά μια ολοένα και βαθύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Καθώς φοβούνται να αντιμετωπίσουν ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο κοινωνικό κίνημα, επιδιώκουν να ανοίξουν νέα μέτωπα ενάντια στη Ρωσία, ένα στο Βορρά και ένα δεύτερο στη Μαύρη Θάλασσα. Το νέο μέτωπο στο Νότο θα δρομολογηθεί από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με την υποστήριξη του 6ου στόλου των ΗΠΑ από τη Μεσόγειο, εάν ο Ερντογάν τους «επιτρέψει» να περάσουν από τον Βόσπορο. Σε μια ευρύτερη κλιμάκωση μπορεί να εμπλακούν χώρες όπως η Γεωργία ή άλλες χώρες του Καυκάσου. Το μέτωπο στο Βορρά θα χρησιμοποιήσει τον δρόμο των χωρών της Βαλτικής με την υποστήριξη της Πολωνίας και της Φινλανδίας. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας έχει πλέον απομονώσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ, που είναι ένας θύλακας που περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η μόνη οδική σύνδεση με τη Ρωσία είναι μέσω Λιθουανίας και Λετονίας. Ο αποκλεισμός του ΝΑΤΟ στη Βαλτική έχει ανοίξει τώρα ένα μέτωπο κατά της Ρωσίας. Το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Λιθουανία, επέβαλε τη Δευτέρα 20/6/2022 αποκλεισμό εμποδίζοντας τη μεταφορά αγαθών και εφοδίων όπως ο χάλυβας ή ο άνθρακας μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν σαφής: «Εάν η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως στο εγγύς μέλλον, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Όπως στην Ουκρανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν ισχυρά δεξιά κινήματα σε κυρίαρχες κυβερνητικές θέσεις. Όπως είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Landbergis, η απόφαση για την εφαρμογή του αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ δεν ελήφθη από τη Λιθουανία, αλλά σε μια πολύ συμπαγή διαβούλευση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η καταγωγή της οικογένειας του Gabrielius Landsbergis έχει πολύ στενούς δεσμούς με το φασιστικό κίνημα στη Λιθουανία.

Ο Πούτιν και οι πολιτικές του αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας των ολιγαρχών. Σε αυτήν την ηγεσία του Βοναπάρτη δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στην Ουκρανία, στη Ρωσία ή αλλού. Είναι έτοιμοι να προδώσουν την εργατική τάξη όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν τους εμπιστευόμαστε και δεν συμμαχούμε σε καμία περίπτωση μαζί τους. Το καθήκον για την επιτυχή κατάληξη στους στόχους των εργαζομένων είναι καθήκον του ίδιου του προλεταριάτου εκεί αλλά και οπουδήποτε αλλού. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των ολιγαρχών του Πούτιν στη Ρωσία, στην Ουκρανία ή αλλού. Αυτό είναι και καθήκον της εργατικής τάξης. Δεν θα επιτρέψουμε στον ιμπεριαλισμό να το κάνει. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ήττα του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δεν είμαστε ουδέτεροι σε αυτόν τον πόλεμο. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αγωνιζόμαστε για την έξοδο από το ΝΑΤΟ σε αυτές τις χώρες, που έχουν ήδη γίνει μέλη. Παλεύουμε για να σταματήσουμε την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να πετύχει η διεθνής εργατική τάξη.

Η μεταρρυθμιστική αριστερά στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχει μια σαφή προσέγγιση υπέρ του ΝΑΤΟ. Όλοι καταδικάζουν αποκλειστικά τη Ρωσία για την έναρξη του πολέμου. Τα μετασταλινικά κόμματα λαχταρούν τους καιρούς της «ειρηνικής συνύπαρξης» και των ελεύθερων από πυρηνικά σκανδιναβικών χωρών. Αυτοί οι ακτιβιστές συμβουλεύουν και συνιστούν στους δικούς τους αστούς να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντά τους. Είναι μια νοσταλγία της παλιάς ισορροπίας και του status quo, που δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Οι εποχές των ουδέτερων στάσεων ή των ρόλων που διαμεσολαβούν την ειρήνη ανήκουν στην ιστορία. Τώρα ο καθένας πρέπει να διαλέξει την πλευρά του. Και η άρχουσα τάξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχει κάνει την επιλογή της. Όλοι οι άλλοι ακτιβιστές και μικροσκοπικές οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι ριζοσπαστικές και επαναστατικές, κρατούν ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές ζητώντας την ήττα και των δύο πλευρών. Πρέπει να καταλάβουν ότι ζούμε σε εποχές αντιπαράθεσης και πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η στάση τους. Χρειαζόμαστε μια μαρξιστική ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης, ένα σωστό πρόγραμμα επαναστατικών μεταρρυθμίσεων, ενότητα του προλεταριάτου και πειθαρχημένες οργανώσεις για να τα οδηγήσουμε όλα αυτά μέχρι το τέλος.

Η στάση μας είναι να είμαστε πρώτα απ’ όλα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό. Επιλύουμε τις διαφορές μας με τους ολιγάρχες ανάμεσα στις γραμμές του προλεταριάτου. Το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά κράτη είναι ο νούμερο ένα εχθρός μας. Η Έκτακτη Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη που διοργανώθηκε από το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Christian Rakovsky και το RedMed στις 25 και 26 Ιουνίου 2022 απευθύνει έκκληση στις ριζοσπαστικές και επαναστατικές δυνάμεις και άτομα στη Σκανδιναβία και στις άλλες χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα να πραγματοποιήσουν την ενότητα της εργατικής τάξης και όλου του προλεταριάτου προκειμένου να αγωνιστούμε για την ήττα του ΝΑΤΟ και των  ιμπεριαλιστικών κρατών, για ένα πρόγραμμα κατάργησης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στη διαδικασία οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL)

25/6/2022