Μέτρα Τραμπ.

Το «Οbama care”, το σύστημα υγείας ήταν το πρώτο θύμα του Τραμπ. Η ΤΤΡ, η Διειρηνική Εμπορική Συμμαχία ήταν το δεύτερο.

 

Η συνθήκη ΤΤΠ είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

 

Η υπογραφή της  θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, στην περιοχή του Ειρηνικού και της ανατ. Ασίας σε ένα εύρος που αντιπροσωπεύει το

40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

Στην ίδια τελετή, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το δυσκολεύουν οι εκτράσεις. Συγκεκριμένα, παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και μια οδηγία απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς ΜΚΟ που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Στην κυβέρνηση του Τραμπ πολλοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση.

Παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980. Ο Μπιλ Κλίντον ήρε τον περιορισμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όμως η απόφασή του ακυρώθηκε κατόπιν από τον Τζορτζ Ου. Μπους. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την ακύρωση του Μπους.