Η Αγκαλιά για τη Λέσβο αγκαλιάζεται από χιλιάδες ανθρώπους. Ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες από 15 χώρες ευαισθητοποιούν τον κόσμο, δίνουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, στους πρόσφυγες της Λέσβου και στις κινήσεις των αλληλέγγυων στο νησί. Πάνω από 11.000 έχουν ήδη δει την ταινία που είχε την πρώτη της προβολή τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Δεκάδες πανκ ροκ, γκαράζ, ψυχεδελικά, hip hop, έντεχνα και ρέγγε συγκροτήματα και μουσικοί από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην πιο μαζική καλλιτεχνική κίνηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες της Λέσβου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο και την οικονομική στήριξη των κινήσεων των αλληλέγγυων στο νησί.

Με πρωτοβουλία της μουσικής κολλεκτίβας των Αντισωμάτων, συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός μουσικών από 15 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βοσνία, Ρωσία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστραλία κ.λπ.) που είτε έπαιξαν κάποιο κομμάτι –τις πιο πολλές φορές ακυκλοφόρητο και σε πρώτη δημόσια εκτέλεση– είτε έστειλαν κάποιο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία του συγκροτήματος RAD MUSIC που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι πρόσφυγες στη Λέσβο και που με την βοήθεια ντόπιων αλληλέγγυων μουσικών βρήκαν χώρο για πρόβες και παρουσίασαν το δικό τους κομμάτι.

Επιπλέον η μεγάλη πλειοψηφία των μουσικών αυτoοργανωμένων φεστιβάλ της χώρας συνείσφερε σε επαφές, γνωριμίες, διαμεσολαβήσεις και υλικοτεχνική στήριξη κάθε είδους στην παραγωγή της ταινίας.

Μηνύματα μεταδοθήκαν από την σ. Κατερίνα Μάτσα εκ μέρους του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων καθώς επίσης και αλληλέγγυων γιατρών στο πεδίo, καθώς και πολιτών της Λέσβου. Μίλησαν επίσης οι ίδιοι οι πρόσφυγες από την Λέσβο και το καμπ της Κορίνθου.

Η ταινία επρόκειτο να μεταδοθεί και στο Facebook, σε παράλληλη μετάδοση μέσα από τις σελίδες των φεστιβάλ που συμπράττουν αλλά και διαφόρων αλληλέγγυων χώρων σε Ελλάδα και εξωτερικό –ανάμεσά τους και του Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης- για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος.

Ωστόσο μια μαζική κακόβουλη διαδικτυακή επίθεση την μέρα και ώρα της ταινίας μπλόκαρε την σελίδα των Αντισωμάτων και έτσι απέτρεψε την προβολής μέσω facebook μαζί και από τις δεκάδες σελίδες που ήταν έτοιμες να την αναπαράξουν.

Τελικά η ταινία μεταδόθηκε διαδικτυακά την Δευτέρα 17 Μαΐου με πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινού, στο rockumentary με τίτλο «Μια αγκαλιά για την Λέσβο – A hug for Lesvos» μέσα από το κανάλι του you tube στον παρακάτω σύνδεσμο που θα παραμείνει αναρτημένος για κάποιες εβδομάδες:

Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι μουσικοί:

– 63 HIGH

– ALEX Κ

– BAILDSA

– Chris Eckman των Walkabouts (USA)

– COYOTES ARROW

– DUBIOZA KOLEKTIV (B&Η)

– FRANK PANX & ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ

– FUNDRACAR

– o Johnny Hott των HOUSE OF FREAKS (USA)

– MOSCOW DEATH BRIGADE (RUSSIA)

– Mr. HIGHWAY BAND

– o Justin Sullivan των NEW MODEL ARMY (UK)

– ONE DROP FORWARD

– PADME (TURKEY)

– RAD MUSIC (MORIA LESVOS)

– SOULSIDE (USA)

– ο Steve Wynn των DREAM SYNDICATE (USA)

– TALCO (ITALY)

– THE DWARVES (USA)

– THE RUMJACKS (AUSTRALIA)

– TΗΕRAPY? (IRΕLAND)

– TSIRI BAND

– ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

– ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

– ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΛΙΡΗΣ

– ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

– ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

– ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

– ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ

– ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

– ΣΤΡΑΦΙ

– ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

– ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Όπως οι ίδιοι οι διοργανωτές ανέλυσαν στο κείμενο παρουσίασης της ταινίας:

«Το φθινόπωρο που μας πέρασε, συγκλονισμένοι από τις εικόνες συνανθρώπων μας που έτρεχαν να ξεφύγουν από την φλεγόμενη Μόρια, ήρθαμε σε επαφή με μουσικούς από όλο τον κόσμο και με εγχώρια φεστιβάλ, φτάνοντας έτσι στη δημιουργία της ταινίας “Μια Αγκαλιά για την Λέσβο” με σκοπό να σας ξεναγήσουμε σε έναν κόσμο που πάντα “φυσάει κόντρα”.

Τα Αντισώματα, η Σύμπραξη Φεστιβάλ και 100 μουσικοί από 15 χώρες, απευθύνουμε έκκληση για στήριξη του αγώνα αυτών των ανθρώπων για ζωή και αξιοπρέπεια, με στόχο να κάνουμε τη φωνή της τέχνης -και κυρίως της ανθρωπιάς- να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Σε μια εποχή που και ο κόσμος της τέχνης βάλλεται, οπλίσαμε την δημιουργικότητά μας προκειμένου να ανοίξουμε μια μεγάλη αγκαλιά συμπαράστασης και στήριξης για το νησί της Λέσβου, που το 2015 υπήρξε παγκόσμιο παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και το οποίο τώρα χρειάζεται τη δική μας υποστήριξη για να μην καταλήξει μια αποθήκη ανθρώπων δίχως αύριο, ένα παράδειγμα τρόμου.

Η Λέσβος μας χρειάζεται ακόμα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟY:

Όλα τα έσοδα από τις προαιρετικές συνεισφορές όσων ανταποκριθούν στην έκκλησή μας θα καταλήξουν απ’ ευθείας, χωρίς μεσάζοντες, στον σύλλογο “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” (https://www.facebook.com/groups/siniparxi), έναν μάχιμο σύλλογο άμισθων εθελοντών που έχει επιδείξει μεγάλη και ουσιαστική δράση από το 1998.

Χρήσιμος σύνδεσμος:

Give&Fund Donation Link:

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (από την επλογή Paypal) ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/308384mrn0

* Τα “ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ” δημιουργήθηκαν το 2014 και είναι μια πρωτοβουλία μουσικών που στο μέτρο του δυνατού προσπαθούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων που πλήττονται άμεσα από την δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Facebook Page: https://www.facebook.com/Antisomata

Instagram Account: https://www.instagram.com/antisomata

Website: www.antisomata.org

Γ.Χλ.