Οι Αλληλέγγυοι Χίου και τα δίκτυο αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων ξεκινούν τον “Πάσπαργο”*. Αυτό το εγχείρημα είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης ευάλωτων οικογενειών με τρόφιμα στο νησί της Χίου.

Με τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από αλληλέγγυους στην Αγγλία αγοράστηκαν 100 κιλά αλεύρι, 50 πακέτα τσάι των 100 τεμαχίων, 108 κουτιά χυμός ντομάτας, 108 μπουκάλια ηλιέλαιο, 50 κιλά φακές, 50 κιλά ζυμαρικά, 50 κιλά ρύζι. Τα τρόφιμα αυτά θα διανεμηθούν εντός των επόμενων ημερών στις οικογένειες που έχουμε καταγράψει ως ευάλωτες. Αν θέλετε να βοηθήσετε στην αγορά τροφίμων, επικοινωνήστε μαζί μας με μήνυμα στην ομάδα.

  • Η βραχονησίδα Πάσπαργος βρίσκεται στο στενό Χίου-Τσεσμέ. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ο αντικειμενικός στόχος των χιλιάδων Χιωτών προσφύγων που εγκατέλειπαν τα βράδια το νησί για να αποφύγουν τους Γερμανούς και να ζητήσουν προσφυγικό άσυλο από τους Τούρκους(!), ήταν να καταφέρουν να διασχίσουν ταχύτατα τα 3.500 μέτρα που απείχε ο Πάσπαργος. Μόλις τα πλεούμενα με τους “παράνομους” (ή όπως θα έλεγαν μερικοί στις μέρες μας “λάθρο”-μετανάστες) καβατζάριζαν τον Πάσπαργο, έκοβαν ταχύτητα με ανακούφιση καθώς έμπαιναν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Πάνω από 25 χιλιάδες υπολογίζονται οι Χιώτες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τότε το νησί και πέρασαν στα απέναντι παράλια, πολλοί εξ αυτών με ενδιάμεσο σταθμό τον Πάσπαργο. Από εκεί συνέχισαν προς τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Χαλέπι της Συρίας, την Παλαιστίνη, το Κάιρο, την Αιθιοπία, μέχρι και το Βελγικό Κονγκό. Στις μέρες μας πολλοί πρόσφυγες πολέμου κάνουν το ίδιο ταξίδι με πλεούμενα αλλά ανάποδα. Από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας για να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη: Από τα παράλια της Ερυθραίας προς τη Χίο με ενδιάμεση καβάντζα τον Πάσπαργο για να γλυτώσουν την αστυνόμευση, την απώθηση και επαναπροώθηση που εποπτεύουν και πάλι τα πλοία του γερμανικού πολεμικού ναυτικού επικεφαλής μια πολυεθνικής αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης της EE, του ΝΑΤΟ και της Frontex.Η διαδρομή είναι ίδια και μόνο η φορά της αλλάζει. Η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει.