MIA ANAΣΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

«Η φετινή εκλογική μάχη είναι η πιο κρίσιμη μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου »
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένο πω δεν θα μπορέσει να λύσει ούτε την οικονομική ούτε την πολιτική κρίση και θα έχει να αντιμετωπίσει τρία προβλήματα: Πώς θα κρατήσει την εξουσία, τον λαό , το ευρώ», σημείωσε ο σ. Σάββας Μιχαήλ στην ομιλία του στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Πάτρα στις 22 Ιανουαρίου.

Το στίγμα της επέμβασης του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ – Τροτσκιστές) στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έδωσε ο σ. Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μιλώντας σε εκδήλωση της οργάνωσης της Πάτρας.
«Η φετινή εκλογική μάχη είναι η πιο κρίσιμη μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου», τόνισε ο σ. Σάββας Μιχαήλ.
Ο γ.γ. του ΕΕΚ σημείωσε πως «ο λαός έχει φτάσει σε σημείο οριακό. Μέσα από αυτές τις εκλογές νιώθει ότι έχει την ευκαιρία να δώσει μια κλωτσιά σε όλους αυτούς που τους φτάσανε σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Υπάρχει το λαϊκό αίσθημα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο  να φύγουν όλοι αυτοί, χωρίς ο ίδιος ο λαός να έχει πολιτική απάθεια αλλά και πολλές ελπίδες από την ανερχόμενη κυβέρνηση.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να υποτιμάται αυτό το αίσθημα καθώς θυμίζει την σιωπή πριν την καταιγίδα».
Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει σαφές πως «η κρίση δεν θα πάψει να υπάρχει με αλλαγή του διαχειριστή. Δεν θα αλλάξει κάτι με τους συσχετισμούς των βουλευτών στην βουλή. Η κρισιμότητα έγκειται στο βάθος της κρίσης».
Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο γ.γ. του ΕΕΚ  είπε πως «η πολιτική κρίση στην Ευρώπη αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία λόγω των ελληνικών εκλογών, της κατάστασης στην Ουκρανία και την Ρωσία και την Μέση Ανατολή (ISIS κλπ.)»
 «Συμπερασματικά λοιπόν καταλαβαίνουμε πως έξω υπάρχει πανικός, πανικός για τις εκλογές της Κυριακής», σημείωσε.
«Φοβούνται τις προσδοκίες του λαού που θέλει να πάρει το δίκιο του πίσω, έχοντας την ίδια στιγμή τα περιθώρια να ετοιμάσουμε μια εναλλακτική λύση για τις διεκδικήσεις μας».
Στη συνέχεια, ο σ. Σάββας Μιχαήλ τόνισε πως «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαπραγμάτευση δηλαδή για συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση , ΕΚΤ κ.τ.λ. την στιγμή που η Γερμανία δεν έχει ένα στρατηγικό σχέδιο να ξεφύγει από την ύφεση που και η ίδια βρίσκεται.
Η κρίση έχει χτυπήσει τον πυρήνα της Ευρωζώνης κάνοντας την αρχή με την Ελλάδα και μεταφέρνοντάς την και σε άλλες χώρες.
Η Ελλάδα ήταν ο κρίκος της αλυσίδας που έσπασε και δεν κολλά ξανά.
Ειδική μνεία έκανε ο γ.γ. του ΕΕΚ στην απόφαση της ΕΚΤ «να εφαρμόσει την ποσοτική χαλάρωση δηλαδή να τυπώσει χρήμα και με αυτό το χρήμα να γίνει αγορά χρέους από υπερχρεωμένες χώρες, με τη διαφορά ότι αυτή την φορά πως το χρέος της κάθε χώρας θα πρέπει κατά 80% να πληρωθεί από τις κρατικές τράπεζες κάθε χώρας συμπεριλαμβανομένων και των χωρών σε μνημόνιο -αρκεί να βρίσκονται στο μνημόνιο – και μόνο το 20% θα πληρωθεί από κοινού».
Και αυτό γιατί «η Γερμανία διαφωνούσε να πληρώσει το χρέος άλλων χωρών βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα, όπως έξοδος από την Ευρωζώνη, αποδεικνύοντας έτσι πως το κοινό νόμισμα μπορεί να υπάρχει, αλλά η οικονομία τεμαχίζεται, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει ξεπεράσει το κράτος –έθνος».
 Έτσι λοιπόν, σημείωσε, ο σ. Σάββας Μιχαήλ, επόμενη ελληνική κυβέρνηση «είναι δεδομένο πως δεν θα μπορέσει να λύσει ούτε την οικονομική ούτε την πολιτική κρίση και θα έχει να αντιμετωπίσει τρία προβλήματα:
«Πώς θα κρατήσει την εξουσία, τον λαό , το ευρώ».
« Ταυτόχρονα και τα τρία δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο για λίγο και έπειτα θα είναι πολύ πιο άγρια τα πράγματα με την τρόικα να μην δίνει περίοδο χάριτος» τόνισε ο σ. Σάββας Μιχαήλ.
«Γι’ αυτό θέλουμε το δίκιο μας όλο τώρα γιατί μας πήραν όλο το δίκιο και γιατί δεν έχουμε χρόνο».
Ο σ.Σάββας Μιχαήλ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία στο Παρίσι με το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo εξηγώντας συνοπτικά την αλληλεγγύη μας σε αυτό και την αλληλεγγύη του κόσμου, αναγνωρίζοντας πως αυτό το περιοδικό είχε υπερασπιστεί με άρθρα του τον ίδιο όταν δικαζόταν από μήνυση των Νεοναζί.
Τέλος έγινε αναφορά στην επιλογή του ΕΕΚ να κατέβει αυτόνομο στις εκλογές «για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας» αλλά και «για να δυναμώσουμε χωρίς να έχουμε εκλογικές αυταπάτες». Ο σ. Σάββας Μιχαήλ, έκανε οξεία κριτική στην επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνει στροφή στα δεξιά κάνοντας εκλογική συμπόρευση με τον οικονομικό εθνικισμό αριστερού προσήμου (ΜΑΡΣ)
Η ομιλία του γ.γ. του ΕΕΚ τελείωσε με τις προτάσεις του κόμματος για μια άλλη κοινωνία σοσιαλιστική, επισημαίνοντας πως «είμαστε πολίτες του σύμπαντος, πως μπορούμε και έχουμε τις δυνατότητες να αλλάξουμε τον κόσμο και την ζωή μας αρκεί να θελήσουμε πάνω σε σωστές θεωρίες και με την σωστή αποτύπωση στην πράξη, έχοντας σύμμαχους σε όλο τον κόσμο και πως μπορούμε να κάνουμε απαλλοτρίωση στους απαλλοτριωτέες μας. Μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα και να χάσουμε μονάχα τις αλυσίδες μας».