ΜΙΑ «ΔΙΚΑΙΗ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ... ή πως ιδιωτικοποιείται το ΤΕΕ

ΜΙΑ «ΔΙΚΑΙΗ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ…

ή πως ιδιωτικοποιείται το ΤΕΕ

 

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση στο ΤΕΕ σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων παρέδωσε τις εκθέσεις αξιολόγησης στο Δ.Σ. ακυρώνοντας έτσι τον κανιβαλισμό που επιβάλλει ο νόμος 4369/2016.

Η αξιολόγηση σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στους χώρους δουλειάς η αλληλοεξόντωση των εργαζόμενων και ο ανταγωνισμός. Από αυτήν την σκοπιά διαφωνήσαμε με τη θέση που πέρασε στο Δ.Σ.  για την υποστήριξη μια άλλης, δήθεν δίκαιας, αξιολόγησης στη θέση της «άδικης» του νόμου 4369/2016.  Για την «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» οποιαδήποτε αξιολόγηση, είτε «δίκαιη» είτε «άδικη» αντιστρατεύεται το βασικό ζητούμενο μιας αριστερής συνδικαλιστικής παρέμβασης που είναι η δημιουργία συλλογικής και ταξικής συνείδησης στους εργαζόμενους.

 

Στις 31 Μαΐου έγινε παρέμβαση του Συλλόγου των εργαζόμενων στο ΤΕΕ στη Δ.Ε. του ΤΕΕ για το θέμα της αξιολόγησης ζητώντας να ακυρωθεί. Εκεί η δεξιά πλειοψηφία της Δ.Ε. αφού διαπίστωσε ότι η αξιολόγηση είναι «άδικη» αποφάσισε να…συνεχιστεί και διατύπωσε τη θέση ότι χρειάζεται μια «δίκαιη» αξιολόγηση.

Τι εννοεί όμως η πλειοψηφία της Δ.Ε. και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ όταν αναφέρονται σε «δίκαιη» αξιολόγηση;  Ας δούμε τα γεγονότα:

Στις 29 Μαΐου υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο ΤΕΕ και στην εταιρεία «Remaco» Ανώνυμη Εταιρία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης, για την «εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΤΕΕ.» …«στα αναμενόμενα οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση της γραφειοκρατίας, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών) καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής ενημέρωσης της Διοίκησης για τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων, με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα μέλη του ΤΕΕ και την Πολιτεία.»

Ποια είναι η εταιρεία «Remaco»; Τι είδους συμβουλές δίνει και ποια είναι η πορεία της μέχρι τώρα;

Η εταιρεία «Remaco» το 1998 αναλαμβάνει να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την «εξυγίανση» της ΠΥΡΚΑΛ κατ’ εντολή της τότε κυβέρνησης. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί η «Remaco»  προβλέπει την μείωση των εργαζόμενων κατά 700 άτομα, κομμάτιασμα της επιχείρησης και ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα). Για την απόλυση μάλιστα των εργαζόμενων που θα γίνει σε διάστημα 3 ετών δεν προβλέπεται καν αποζημίωση! Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε την εταιρεία «Remaco» σε διάφορα έργα ΕΣΠΑ να μελετάει την συγχώνευση των φορέων Υπουργείων στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονίων που συνιστούσαν περιορισμό των δομών του δημοσίου, όπως αναφέρεται στις περιγραφές του έργου της. Η «Remaco» με το κύρος του δήθεν ανεξάρτητου τεκμηρίωνε τον περιορισμό των δομών του δημοσίου και βέβαια τις συνακόλουθες διαθεσιμότητες και απολύσεις που θα προέκυπταν από τις συγχωνεύσεις των δομών των υπουργείων (και πληρωνόταν αδρά για αυτό). Η πολιτεία της εταιρείας που θα αξιολογήσει τις δομές του ΤΕΕ δεν τελειώνει όμως εδώ.

Ο πρώην πρόεδρος της «Remaco» Γιώργος Κανδαλέπας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση πλουτισμού του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, ενώ το όνομά του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ.

Πέρα όμως από αυτά που αφορούν στην ποιότητα του «αξιολογητή» που επέλεξε η πλειοψηφία της Δ.Ε. του ΤΕΕ για να αναθέσει απ’ ευθείας την αξιολόγηση των δομών του, προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

Γιατί απαξιώθηκαν εργαζόμενοι, υπηρεσία και οι μηχανικοί, οι αρμοδιότεροι να μιλήσουν για τις ανάγκες του ΤΕΕ και των μηχανικών μελών του, από την πλειοψηφία της Δ.Ε. και τον Πρόεδρο;

 

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» με ανακοίνωσή της κατάγγειλε τις μεθοδεύσεις αυτές και κάλεσε τις παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζόμενων ΤΕΕ να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής καμιά παράταξη δεν πήρε θέση στο σοβαρό αυτό θέμα. Αν όμως η εκκωφαντική σιωπή των εργοδοτικών ήταν αναμενόμενη μας θλίβει η σιωπή αριστερών υποτίθεται παρατάξεων στους εργαζόμενους του ΤΕΕ. Η αριστερά αυτή αποδεικνύεται, δυστυχώς, κλινικά νεκρή και πολιτικά χρεοκοπημένη.

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτή την αριστερά που γύρισε την πλάτη στην ταξική πάλη έχουν πάψει από καιρό να ψάχνουν για ελπίδα.

Παράλληλα όμως, όπως είναι αναγκασμένοι να σαρώσουν τον «παλιό κόσμο» για να ανοίξουν δρόμο στη ζωή, έτσι θα περάσουν από το καμίνι της αληθινής ταξικής πάλης εκείνη την αριστερά που ψάχνει απλά τα ίχνη του… λέοντα και στη φαρέτρα της έχει μόνο την ανέξοδη λογοκοπία.

 

Αβραμίδης Κώστας

Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ για την παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ»