Ο Τάσος Θεοφίλου είναι αθώος! Όχι στην κατασκευή ενόχων!

Ο Τάσος Θεοφίλου είναι αθώος! Όχι στην κατασκευή ενόχων!

Ο Τάσος Θεοφίλου είναι αθώος!
Όχι στην κατασκευή ενόχων!

Την Τρίτη 27 Ιουνίου στο Εφετείο επί της Λουκάρεως έγιναν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του σ. Τάσου Θεοφίλου. Την προηγούμενη κιόλας μέρας υπήρξε η ευχάριστη είδηση της οριστικής αθώωσης τριών αγωνιστών που επίσης διώκονταν με κατασκευασμένο κατηγορητήριο για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς. Πρόκειται για τους Καρακατσάνη, Καραγιαννίδη, Μουτάφη και σύντομα περιμένουμε να δικαστεί και ο σ. Σακκάς που είναι και προσωπικός φίλος του Θεοφίλου. Τα ευχάριστα νέα της απόδοσης δικαιοσύνης αποτελούν πηγή αισιοδοξίας και για την υπόθεση του Τάσου.

Και οι τρεις συνήγοροι μίλησαν για την ανεπάρκεια αποδείξεων. Κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου. Επίσης στο βίντεο από την ληστεία της Πάρου για την οποία κατηγορείται φαίνεται πεντακάθαρα ότι ο σωματότυπος του δράστη δεν ταιριάζει σ’ αυτόν του Θεοφίλου. Το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο που έχει παρουσιαστεί στη δικογραφία είναι το DNA στο καουμπόικο καπέλο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό το στοιχείο είναι αμφίβολο, τόσο για τις συνθήκες εύρεσης και φύλαξής του, όσο για τις παραβιάσεις των διεθνών πρωτοκόλλων κατά την μελέτη του, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης. Ο συνήγορος μίλησε επίσης για την μη παρουσία του Θεοφίλου από Πάρο και για την απουσία έρευνας για DNA στο φουλάρι ή στις τρίχες του δράστη που επίσης βρέθηκαν.

Ο κ. Φυτράκης, με την πολυετή εμπειρία του, τόνισε το θέμα της κατασκευής στοιχείων. Μίλησε για το ήθος του Τάσου που επ’ ουδενί δεν ταιριάζει σε αυτό του εγκληματία και του δολοφόνου, όπως θέλουν να τον εμφανίσουν. Επίσης έθεσε τον προβληματισμό γιατί σταμάτησαν οι έρευνες για την ληστεία της Πάρου καθότι και ένοχος να είναι ο Θεοφίλου, οι δύο συνεργοί του είναι ασύλληπτοι. Αυτό είναι ισχυρή ένδειξη πως το σύστημά ήθελε απλά να τον καταδικάσει χωρίς ιδιαίτερες έρευνες.

Η κυρία Παπαρούσου τόνισε πως για την δικονομία η ύπαρξη μοναδικού στοιχείου συνιστά απουσία στοιχείων καθώς και ότι οι μελέτες γενετικού υλικού αποτελούν αθωωτικά και όχι ενοχοποιητικά στοιχεία. Επισήμανε την επίθεση της κ. Εισαγγελέα στους ειδικούς επιστήμονες μάρτυρες η οποία απέδωσε δόλο στον καθηγητή της ανώτατης δικαστικής σχολής που επεξεργάστηκε το βίντεο και ασάφεια στις βιολόγους. Επίσης θεωρεί πολύ ύποπτο το ότι δεν μελετήθηκε το γενετικό υλικό στο καπέλο μέχρι την λήψη γενετικού υλικού του κατηγορουμένου. Τέλος εξήγησε για το ανώνυμο τηλεφώνημα τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όπως η ποινική δικονομία προβλέπει.

Και οι τρεις συνήγοροι επίσης τόνισαν πως η έκβαση της δίκης θα αλλάξει την ιστορία. Η καταδίκη, σε αυτήν την παράδοξη δικογραφία ενδείξεων, θα αλλάξει το πλαίσιο της δικονομίας. Επίσης θα αλλάξει η στάση των πολιτών που θα βλέπουν έναν αθώο μέσα στην φυλακή. Έκαναν και οι τρεις εκτενή αναφορά τόσο στην πολιτική κατάσταση την εποχή της σύλληψης του Θεοφίλου, όσο και στο κίνημα που αναπτύχθηκε υπέρ του. Η ποινική δίωξη αθώων λόγω της πολιτικής τους θέσης δημιουργεί αγανάκτηση και απέχθεια στο σύστημα που παράγει τέτοιες αδικίες. Όπως έκλεισε την αγόρευση του ο κ. Παπαδάκης: “η παραγωγή των αληθινών τρομοκρατών είναι η καταδίκη των ψεύτικων. Η απόφαση αναμένεται την Παρασκευή 7 Ιουλίου 9 πμ στο Εφετείο τηςν Λουκάρεως αίθουσα 120/γ, 6ος όροφος.

Σοφία Τσάρου