ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ανθρωπολογικοί κήποι όπου εκθέτονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι σε ‘πολιτισμένους’ δυτικοευρωπαίους τον 18ο, 19ο και αρχές 20ου αιώνα.

 

Η κυβέρνηση-τσίρκο προσπαθεί να περάσει στα ψιλά πως στα μέσα Νοέμβρη 2013 κατέθεσε προς ψήφιση σχέδιο νόμου που θα επανέφερε την νομιμοποίηση παραστάσεων με ζώα, των γνωστών τσίρκο. Μάλιστα η σχετική διάταξη ονόμαζε το άσπρο μαύρο χαρακτηρίζοντας τις παραστάσεις κακοποίησης ως… «εκπαιδευτικές» ή «προγράμματα ευαισθητοποίησης»! Μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις της φιλοζωικής κοινότητας η διάταξη αποσύρθηκε και ο νόμος προχωρά προς ψήφιση στα τέλη Γενάρη 2014. Η εξέλιξη είναι σαφώς νικηφόρα, όμως καμιά φιλοζωική κοινότητα δεν θα μπορέσει να υποχρεώσει καμιά αστική κυβέρνηση να απαγορέψει παντελώς την κακοποίηση που υφίστανται άγρια κι εξημερωμένα ζώα στα κυριλέ τσίρκο που ονομάζονται ζωολογικοί κήποι. Εκεί που ο εγκλεισμός μετατρέπεται σε θέαμα και τα ζώα κακοποιούνται κατ’ εξακολούθηση καθώς αποκόπτονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Ούτε θα μπορέσει να υποχρέωσει να μπει τέλος στη βιομηχανία κρέατος και σε όλες τις βάρβαρες βιομηχανίες εκμετάλλευσης των ζώων. Ας αναφερθεί παρενθετικά πως σε άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου θίγονταν και τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωτεχνικών καθώς κοβόταν η υποχρέωση πλήρης απασχόλησής τους σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, πράγμα που επίσης αποσύρθηκε έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου αυτού. Όμως επίσης κανένας επαγγελματικός κλάδος δεν θα μπορέσει να εξαιρείται επ’ αόριστον από τους κανόνες που θέτει η ίδια η αντικειμενική κατάσταση ενός χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει τις διατάξεις αυτές μπορεί να εδραιωθεί μόνο με την προλεταριακή επανάσταση.

Την ίδια στιγμή στην λεγόμενη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αυτού, το δίποδο της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κόλλιας, εισηγήθηκε επιπλέον την νομιμοποίηση του ακρωτηριασμού ζώων(αυτιά, ουρά). Αυτή είναι μια πρακτική που -αν και είναι παράνομη εδώ και 20 χρόνια- υιοθετείται για λόγους… αισθητικής(!) προκαλώντας στα ζώα όχι μόνο σωματικό πόνο αλλά και ψυχολογικά τράυματα(π.χ.έχει παρατηρηθεί πως συχνά τα ζώα ‘ψάχνουν’ για καιρό την χαμένη τους ουρά). Ο βουλευτής της κυβέρνησης των Μνημονίων -που πέρσι προκάλεσε σάλο με τους ταυτόχρονους διορισμούς  της γυναίκας του τόσο στον δήμο Κορίνθου όσο και στο πολιτικό του γραφείο- έβαλε στους ισχυρισμούς του τον μανδύα μιας δήθεν προφύλαξης(;) της υγείας των ζώων. Η πραγματικότητα είναι πως επιχείρησε να ικανοποίησει τους κυνηγούς ψηφοφόρους του στον δήμο Κορίνθου, έναν δήμο όπου υπάρχει ένας από τους παλαιότερους κυνηγετικούς συλλόγους της Ελλάδας κι όπου το βάναυσο χόμπι ‘ανθίζει’.

Αλλά στις αρχές του νέου έτους υπήρξε ένα ακόμη κρούσμα βαρβαρότητας μαζί και αλαζονείας που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό των καπιταλιστών. Ο ξεφωνημένος ελληναράς και δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, απήγαγε σκύλο και τον οδήγησε σε θανάτωση όταν δημότες του αποφάνθηκαν(…) πως είναι επιθετικός. Ο ηθοποιός της κακιάς ώρας σε αυτόκλητο ρόλο υπερασπιστή της δημόσιας ασφάλειας! Ακόμη κι οι ίδιοι τους οι θεσμοί υποχρεώνουν να υπάρχει απόφαση πως το ζώο είναι επικίνδυνο από επιστημονική πενταμελή επιτροπή του δήμου καθώς και να υπάρχουν απαραίτητες σχετικές αποδείξεις. Ακόμη κι οι ίδιοι τους οι νόμοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αυτοαναγορεύεται ειδικός, να αποφασίζει και να διατάζει αν αξίζει να ζει οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη των αδέσποτων ζώων στην περιοχή τους αλλά αυτό θα έπρεπε να σημαίνει τροφή, φροντίδα κι εκπαίδευση ανθρώπων και ζώων, ό,τι δηλαδή δεν χωράει στον παρηκμασμένο καπιταλισμό.

Μέσα σ’ όλα, σε λίγες βδομάδες αρχίζουν οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες στο ρωσικό Σότσι στη Μάυρη Θάλασσα και παραμένει ειδησεογραφικά ‘άγνωστο’ τι απέγιναν τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα που απειλούνταν από εκκολαπτόμενο σχέδιο εξόντωσής τους. Το σχέδιο είχαν βάλει μπρος δήμος και κυβέρνηση προκειμένου σύμφωνα με δηλώσεις τους να «εξαλειφθούν»(sic) σκυλιά και γάτες και να «διασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών καθώς και να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης». Εκπρόσωπος του δήμου μάλιστα δήλωνε πως «είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ρυθμιστεί το πρόβλημα». Το σχέδιο γενοκτονίας μπλόκαρε τον Απρίλη του 2013 λόγω των αντιδράσεων αλλά έκτοτε εξαφανίστηκαν αριστοτεχνικά τα ίχνη των εξελίξεων της είδησης. Αντίστοιχες ναζιστικές εξοντώσεις είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα σε Ρουμανία, Ουκρανία και παλιότερα σε Ελλάδα, Νέο Δελχί κοκ.

Καίτη