Μαρτυρία συλληφθείσας, μέλους της συνέλευσης Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης Εξαρχείων, Ιλίου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Νεκταρίου Βόλου, που εξιστορεί τα γεγονότα της σύλληψης της στις 6 Δεκέμβρη

Ένα σύνθημα, αφορμή για σύλληψη

Στις 6/12, στις 11:00 το πρωί ξεκίνησα με δύο συντρόφους από το σπίτι μου στην Τσαμαδού με απώτερο στόχο να προσεγγίσουμε το μνημείο του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Φορούσαμε μάσκες και είχαμε πάνω μας τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης. Έχοντας δεχθεί δύο ελέγχους στη διαδρομή μας και αναγνωρίζοντας ότι δεν θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε, ξεκινήσαμε να επιστρέφουμε προς το σπίτι.

Φτάνοντας στην πλατεία, η Τσαμαδού ήταν περικυκλωμένη από ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ, έχοντας ξεκινήσει να κάνουν προσαγωγές σε κόσμο που βρισκόταν στο σημείο. Ξεκινήσαμε να φωνάζουμε συνθήματα όσο@ βρισκόμασταν στην πλατεία, αλλά και από τα γύρω μπαλκόνια.

Ένας άνδρας της ΟΠΚΕ έδειξε εμένα και τους δύο συντρόφους και αμέσως μας πλησίασε και μας περικύκλωσε η ομάδα τους. Ζήτησαν ταυτότητες και το μήνυμα μετακίνησης. Ένας εξ αυτών μας είπε ότι απαγορεύεται να φωνάζουμε συνθήματα, καθώς «Έτσι λέει ο Μιχάλης». Η προσαγωγή μας δεν άργησε να έρθει. Μαζί με άλλο κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία, μας πήγαν στην άκρη, όπου περιμέναμε τα οχήματα που θα μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.

Μετά από λίγη ώρα, έφτασε ένα ασφαλίτικο αυτοκίνητο και μας ζητήθηκε να στοιβαχτούμε μέσα σε αυτό οι τρεις προσαχθέντες συν οι δύο ασφαλίτες που θα μας μετέφεραν. Αρνήθηκα να μπω στο αυτοκίνητο, καθώς λόγω covid, απαγορεύεται να είμαστε τόσα άτομα μέσα σε ένα όχημα.

Άνδρας της ΟΠΚΕ μου απευθύνθηκε λέγοντάς μου «Μην ανησυχείς, θα σε πάμε στο Μεταγωγών, να σε κολλήσουν εκεί οι μετανάστες». Πράγματι, το επόμενο βανάκι που ήρθε να παραλάβει εμένα και ακόμη επτά άτομα, μας ανακοινώθηκε ότι θα πάμε στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη, καθώς η ΓΑΔΑ είχε γεμίσει.

Φτάνοντας στο Μεταγωγών, ήρθαν τρία ακόμη πούλμαν με τα μέλη του ΣΕΚ που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια πορείας στα Εξάρχεια. Στοιβαχθήκαμε σε μία αίθουσα 62 άτομα, με μόνο μία πόρτα ανοιχτή και χωρίς καθόλου εξαερισμό. Όσο περνούσε η ώρα, ζητούσαμε ανθρώπινες και υγιείς συνθήκες κράτησης, καθώς και νερό.

Έπειτα από τρεις ώρες παραμονής μας εκεί, μας έφεραν νερό και αντισηπτικό. Μέχρι και τη στιγμή που αφεθήκαμε, δεν μας είχαν δώσει καθόλου φαγητό. Σε ερωτήσεις που απευθύναμε στους υπεύθυνους κυρίως για τους λόγους κράτησής μας, μας απαντούσαν ότι δεν ξέρουν το λόγο που έχουμε βρεθεί εκεί, ότι περιμένουν από τη ΓΑΔΑ ενημέρωση και ότι απλά μας φιλοξενούν στο χώρο. Οι απαντήσεις τους ήταν γεμάτες ειρωνεία, ύφος, εμπάθεια και χωρίς καμία θέληση να ακούσουν αυτά που τους λέγαμε.

Υπήρχαν έντονες αντιδράσεις κυρίως από πολλούς υγειονομικούς και γιατρούς, οι οποίοι είχαν βάρδιες σε νοσοκομεία και έπρεπε να ενημερώσουν αν θα παραστούν στην εργασία τους ή όχι. Σύντομα καταλάβαμε ότι η κράτησή μας ήταν παράνομη, καθώς μέχρι τις 17:00 δεν είχαμε καμία ενημέρωση.

Στις 17:00 πληροφορηθήκαμε από τους κυρίους Καμπαγιάννη και Παπαδάκη, οι οποίοι προηγουμένως ήταν προσαχθέντες, ότι οι προαγωγές μας θα μετατραπούν σε συλλήψεις, με κατηγορία το 285, δηλαδή, τη διασπορά του ιού και ότι θα σχηματιζόταν εις βάρος όλων μας δικογραφία.

Στις 19:00 ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού των δικογραφιών, με την υπογραφή των συλλήψεων, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις φωτογραφίες. Η διαδικασία προχωρούσε πολύ αργά και στοιβαζόμασταν σε μικρότερες αίθουσες ανάλογα με το στάδιο που βρισκόταν ο καθένας.

Να σημειωθεί ότι, ενώ στην αρχή υπογράψαμε τις συλλήψεις μας, αργότερα μας ενημέρωσαν ότι οι δικογραφίες μας θα μείνουν ανυπόγραφες και ότι δεν θα οριστεί δικάσιμος άμεσα. Αντίθετα, αν κάποια στιγμή ο/η εισαγγελέας δει τις συγκεκριμένες δικογραφίες και θέλει να καλέσει καποι@ για κατάθεση, μόνο τότε θα συνεχιστεί η διαδικασία. Αναφέρω το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς έχει σημασία να αντιληφθούμε την πολιτική χροιά και σκοπιμότητά του.

Η μοναδική κατηγορία που μας βαραίνει είναι η διασπορά του ιού. Αρχικά, είναι εντελώς αντιφατικό με τους λόγους και τους τρόπους προσαγωγής και κράτησής μας. Επιπλέον, ως κατηγορία δεν επιφέρει άμεση δικάσιμο, αλλά μέσα σε ένα βράδυ περισσότερ@ από 140 σύντροφοι και συντρόφισσες φακελώθηκαν από την ελληνική αστυνομία. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ιός, αλλά όσες και όσοι εκφράζονται και πράττουν διαφορετικά. Όσες και όσοι επιλέγουν να μην συμβιβαστούν με την κοινωνική πραγματικότητα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Όσες και όσοι παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Στις 20:30, έπειτα από 9 ώρες παραμονής μου στο Μεταγωγών, αφέθηκα ελεύθερη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΜΑΣ.

Η συλληφθείσα, Ε.Σ.