της Κατερίνας Μάτσα

Η καταστροφική πολιτική του Τραμπ απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 286.000 αμερικανούς, ενώ 25 εκατομμύρια κάτοικοι της τεράστιας αυτής χώρας έχουν χάσει τη δουλειά τους ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος που είχαν μέχρι να ενσκήψει η επιδημία.

Μόνο τον Οκτώβρη του 2020 οχτώ εκατομμύρια αμερικανοί βυθίστηκαν στην απόλυτη φτώχεια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern εκτιμούν ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα αμερικανικά νοικοκυριά δεν έχουν να φάνε. Και είναι σε αυτά ακριβώς τα κοινωνικά στρώματα που θερίζει ο κορονοϊός και συσσωρεύονται κατά χιλιάδες καθημερινά οι νεκροί.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε το Νοέμβρη 2020 η επίσημη αναφορά του Institute for Policy Studies με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ενάντια στην Υγεία της Κοινότητας. Προστατεύοντας τους Εργάτες από τους Κερδοσκόπους της Πανδημίας» (https\\jacobinmag.com\26.11.2020). Σε αυτήν αναφέρεται ότι από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα ο συνολικός πλούτος των 647 δισεκατομμυριούχων της χώρας αυξήθηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Ο πρώτος από τους 10 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους, οΤζεφ Μπέζος της Amazon αύξησε τα πλούτη του κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους 9 μήνες της πανδημίας !

Η οικογένεια Walton της Walmart αύξησε τα πλούτη της κατά 48 δισεκατομμύρια δολάρια και ο John Tyson της Τyson Foods κατά 600 εκατομμύρια !

Και οι τρεις αυτές επιχειρήσεις πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, δεν δίνουν επιδόματα, κάνουν πόλεμο στα συνδικάτα, δημιουργούν επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες. Η Amazon μάλιστα απέλυσε συνδικαλιστή που διεκδικούσε μέτρα προστασίας των συναδέλφων του από τον κορονοϊό.

Αυτή η τρομερή αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, χαρακτηριστικό της κρίσης της παγκοσμιοποίησης, που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην εποχή της πανδημίας, βρίσκεται πίσω από την χωρίς προηγούμενο ριζοσπαστικοποίηση και κινητοποίηση των μαζών τόσο στην Αμερική, όσο και σε όλο τον κόσμο.

8|12|20