Συμπόσιο για τον τροτσκιστή ZhengChaolin!

του Σάββα Μιχαήλ

Ο Adam Tooze, γνωστός καθηγητής της οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, έγραφε πρόσφατα, ότι “μας αρέσει ή όχι ζούμε κάτω από την σκιά της Κίνας” (Chartbook # 64, 28 Δεκεμβρίου 2021). Παρόλο το μονόπλευρο της απόφανσης που εκδηλώνει συν τοις άλλοις, τους εντεινόμενους φόβους στην ιμπεριαλιστική Δύση απέναντι στον κινέζικο κολοσσό, στα πλαίσια του “Νέου Ψυχρού Πολέμου”, υπάρχει σαφώς ένας πυρήνας αλήθειας. Μια μαρξιστική ανάλυση της διαρκώς μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί συστηματικά και να εξετάζει κριτικά τις αντιφατικές εξελίξεις στην Κίνα, προσέχοντας να αποφύγει τους σκοπέλους της προπαγάνδας  των ιμπεριαλιστών αλλά και των απολογητών του “σοσιαλισμού της αγοράς με κινέζικα χαρακτηριστικά”.

Ένας φίλος από την Ανατολική Ασία μάς έστειλε μια παράδοξη είδηση. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κ.Κ. Κίνας, στις 26 Δεκεμβρίου 2021 στην Σαγκάη, διεξήχθη στην Τέταρτη Μεγάλη Αίθουσα του Κομμουνιστικού Κόμματος ένα συμπόσιο με 80 ομιλητές με θέμα την “Συλλογή και Συγκέντρωση ιστορικών υλικών για τον Τζενγκ Σσάο Λιν” Οργανώθηκε από την Ιστορική Εταιρεία του Κ.Κ. Κίνας της Σαγκάης και άλλους επίσημους θεσμούς.
(党史|邓小平马列主义“入门”书籍的翻译者是谁? https://www.shobserver.com/wxShare/html/437489.htm).

Μα ποιος ήταν ο Τζενγκ Σσάο Λιν (Zheng Chao lin); Δεν είναι άλλος από ένα ιστορικό ηγετικό στέλεχος της πρώτης δεκαετίας του Κ.Κ. Κίνας, ο πρώτος που μετάφρασε στα κινεζικά το Αλφάβητο του Κομμουνισμού του Μπουχάριν και του Πρεομπραζένσκυ κι αργότερα ένας από τους επικεφαλής των Κινέζων τροτσκιστών. Για τον τελευταίο αυτό πολιτικό λόγο φυλακίστηκε το 1952 μαζί με τους τροτσκιστές συντρόφους του επί δεκαετίες από τους σταλινικούς του Κ.Κ. Κίνας. Κατά τραγική “σύμπτωση” το Συμπόσιο συμπίπτει με την ημερομηνία της φυλάκισης του Τζενγκ και των τροτσκιστών: φυλακίστηκαν στις 26 Δεκεμβρίου 1952…

Το γεγονός του Συμποσίου στην Σαγκάη και η δημόσια προβολή του δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Στο ιστορικό ντοκουμέντο που ψήφισε η ΚΕ του Κ.Κ. Κίνας το Νοέμβριο 2021 για τα 100 χρόνια του ΚΚΚ προβάλλεται μια γραμμική συνέχεια από τον Μάο, στον Ντεγκ Χσιάο Πινγκ και στον σημερινό Πρόεδρο Ζι Σι Πινγκ. Σχετικά με τον τροτσκισμό υπάρχει μια μόνο αρνητική αναφορά στον Τζεν Ντου Χσιού, τον πρώτο γραμματέα του ΚΚ Κίνας και στη συνέχεια, μετά την σφαγή της Καντόνας το 1927, ηγέτη της Κινεζικής Αριστερής Αντιπολίτευσης.

Το Συμπόσιο της Σαγκάης φαίνεται σαν παραφωνία και σίγουρα θα δυσαρεστεί τους νοσταλγούς του σταλινισμού, ιδιαίτερα στην Δύση που νιώθουν “ορφανοί” και ονειρεύονται το Πεκίνο να γίνει η νέα Μόσχα… Κάτι ανάλογο σαν το Συμπόσιο στην κινέζικη γιγαντούπολη δεν έγινε ποτέ στην διάρκεια της καταστροφικής περεστρόικα στα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ, παρόλες τις δημαγωγίες των παλινορθωτών της νομενκλατούρας του ΚΚΣΕ επί Γκορμπατσώφ για την “αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας”.

Γιατί τώρα να πλανιέται ξανά το φάντασμα του καταδιωγμένου τροτσκισμού στην Κίνα;