ΜΙΑΖΩΗ ΓΙΑ 1,20 ΕΥΡΩ;

5.000 “όχι” στις κρατικές δολοφονίες

Περίπου 5.000 άτομα από όλες τις γειτονιές της Αθήνας και προπαντός από τα δυτικά προάστια συμμετείχαν στη διαδήλωση που διοργάνωσε η “Συνέλευση Περιστερίου ενάντια στις Κρατικές Δολοφονίες και την Καταστολή” την περασμένη Τρίτη στο Περιστέρι με αφορμή τον θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη στις 13 Αυγούστου.
 Ο Θανάσης σκοτώθηκε στο τρόλεϋ της γραμμής 12 επί της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι με ευθύνη του ελεγκτή του ΗΛΠΑΠ.
Με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου και του Αυτόνομου Στεκιού Περιστερίου οργανώθηκαν αμέσως κινητοποιήσεις ενάντια στην κρατική δολοφονία του νεαρού κατοίκου της περιοχής, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη μεγαλειώδη διαδήλωση της 27ης Αυγούστου στους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου. Σ’ αυτήν κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στα αφεντικά, το κράτος και τους φασίστες. Η μαζική συμμετοχή και η ένταση  της διαδήλωσης δικαίωσε, στην ουσία της, έστω και με λίγη καθυστέρηση -δεδομένου ότι ο θάνατος του Θανάση έπεσε πάνω στο Δεκαπενταύγουστο όπου ήταν σχεδόν άδεια η Αθήνα- το φόβο της κυβέρνησης για ένα “θερινό Δεκέμβρη”… Της πορείας  είχε προηγηθεί πολύ επιτυχημένη συναυλία στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου την Παρασκευή 23 Αυγούστου, μετά από μια μεγάλη καμπάνια των μελών της Συνέλευσης Περιστερίου αλλά και άλλων συντρόφων από τις γειτονικές περιοχές (πχ Ίλιον, Πετρούπολη, Αιγάλεω).
Η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε συνολικότερα μια πρώτη απάντηση του μαχητικού κινήματος ενάντια στα χτυπήματα του Κράτους στις καταλήψεις μέσα στον Αύγουστο (Κατάληψη Παραρτήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Πολυτεχνείο Πατησίων), αλλά και στον όλο εσμό του μνημονιακού κοινωνικού κανιβαλισμού.

Γ.Σ.

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013