ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤO PATΣIΣMO

 

Στις 10/11/2018, μια ημέρα μετά το παιχνίδι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού που διεξήχθη στα πλαίσια της Euroleague, ο τηλε-οπαδός του Ολυμπιακού και γνωστός για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές του απόψεις που δεν χάνει ευκαιρία να τις διατυμπανίζει Τάκης Τσουκαλάς, μέσα από την «εκπομπή» του εξαπέλυσε ρατσιστική λεκτική επίθεση (δεν θα αναφέρουμε χαρακτηρισμούς) κατά του παίκτη του Παναθηναϊκού Θανάση Αντετακούμπο.
Ακολούθησαν μηνύσεις από φορείς και γραπτές ανακοινώσεις που καταδίκαζαν το γεγονός, αλλά και συγγνώμη -τι έκπληξη αλήθεια- του Τσουκαλά προς τον αθλητή και την οικογένειά του. Είναι μια από αυτές τις ψεύτικες «συγγνώμες» που τύποι σαν τον συγκεκριμένο εκφράζουν όταν οι καταστάσεις ζορίζουν. Το έχουμε δει τόσες φορές το έργο, που καταντάει βαρετό.

Και θα ρωτούσε κάποιος; «Μα καλά τώρα με τον Τσουκαλά ασχολείστε; Δεν είναι παρά ένας γραφικός». Απαντάμε: «Τόσο η φρασεολογία όσο και το ύφος που χρησιμοποιεί θυμίζουν απόλυτα όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε στην καθημερινότητά μας από γείτονες, γνωστούς και συγγενείς. Σε αυτούς τους ρατσιστές της διπλανής πόρτας δεν απαντάμε; Θα τον αφήσουμε αυτόν έτσι, πόσο μάλλον που τον παρακολουθεί δυστυχώς από την τηλεόραση τόσος κόσμος»;

Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία που κάποιος δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις λόγω του χρώματος του δέρματός του, του τόπου καταγωγής του, της ιδεολογίας του ή της σεξουαλικής του ταυτότητας. Άλλωστε το αίμα του Ζακ ακόμα δεν έχει προλάβει να στεγνώσει. Λέμε ξεκάθαρα ότι έχουμε μηδενική ανοχή σε κάθε είδους ρατσιστικού και φασιστικού τύπου επιθέσεις, είτε είναι μόνο λεκτικές είτε συνοδεύονται από βάρβαρους ξυλοδαρμούς. Τσακίζουμε φασίστες και ρατσιστές στα γήπεδα, στα σχολεία, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς , οπουδήποτε.

Αλέξης Χαλβατζής