Από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου 2021 συνήλθε το 17ο Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος. Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή, σε δημόσια (διαδικτυακή) έναρξη, ο γραμματέας της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής σ. Σάββας Μιχαήλ, παρουσίασε την ανάλυση της διαμορφούμενης κατάστασης στον κόσμο και την Ελλάδα και τις προοπτικών του ΕΕΚ μέσα στις συνθήκες της «τέλειας καταιγίδας», όπως τη χαρακτήρισε, μιας καμπής στην παγκόσμια ιστορία, που παράγεται από τον συνδυασμό της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού. Ανέλυσε την παγκόσμια κρίση και τις προοπτικές της παγκόσμιας επανάστασης -την αναμέτρηση της επανάστασης με την αντεπανάσταση, την κρατική καταστολή και το φασισμό και τις τάσεις για πολεμικές αναμετρήσεις- που πυροδοτείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, από την Λατινική Αμερική σε έκρηξη μέχρι τη γενική απεργία σε όλα τα εδάφη της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα κατήγγειλε την αντιδραστική ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη διαχείρισή της στην πανδημία, τις προσλήψεις αστυνομικών και όχι υγειονομικών και την ενίσχυση του κράτους καταστολής, και κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή της, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα και οι αντιδραστικές-αντεπαναστατικές ρυθμίσεις στην παιδεία και σε όλα τα μέτωπα. Αναφέρθηκε στα μαθήματα από την ακυρωθείσα γενική απεργία της 3ης Ιουνίου, καυτηρίασε τη στοίχιση των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών πίσω από την κρατικοποιημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ στις 10 Ιουνίου, και στις διασπαστικές αποφάσεις να μην κλιμακωθεί ο αγώνας σε γενική απεργία κατά τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου με 48ωρη απεργία στην κατεύθυνση της γενικής απεργίας διαρκείας. Oλόκληρη η εισήγηση του Σάββα Μιχαήλ βρίσκεται στο σύνδεσμο της Νέας Προοπτικής στο https://www.youtube.com/watch?v=Suh5ij5O7Wo

Χαιρετιστήρια μηνύματα επαναστατικών κομμάτων και οργανώσεων από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα στάλθηκαν στο συνέδριο. To παρακάτω κείμενο είναι το χαιρετιστήριο μήνυμα από την αδελφή οργάνωση της Τουρκίας DIP [Eπαναστατικό Εργατικό Κόμμα]. Θα συνεχίσουμε με την δημοσίευση όλων των μηνυμάτων από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Στο προεδρείο και τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου του ΕΕΚ

Αγαπητοί Σύντροφοι!

[ Sevgili Yoldaslar! ]

Σας στέλνουμε τους εγκαρδιότερους χαιρετισμούς όλων των συντρόφων του DIP και ευχόμαστε στο συνέδριό σας τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον προσανατολισμό του αδερφού μας κόμματος τόσο σε εγχώρια όσο και διεθνή ζητήματα. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι αποφάσεις σας θα είναι καρποφόρες και τα συμπεράσματά σας αξιόπιστα.

Αλλά πριν περάσουμε σε πιο αυστηρούς και λογικούς συλλογισμούς, ας δώσουμε σε όλους τους αντιπροσώπους μια μεγάλη αγκαλιά, un abbraccio, un abrazo, κατά την καλύτερη Μεσογειακή παράδοση και παρά την πανδημία! Είναι σαν το μισό της καρδιάς μας να χτυπάει στη σύνοδο του Συνεδρίου σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας! Θα στεκόμαστε για πάντα ενάντια στους προβοκάτορες και τους πολεμοκάπηλους σε κάθε μια από τις χώρες μας, για να πολεμήσουμε την σύγκρουση και τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες μας, κάνοντας κοινό μέτωπο ανάμεσα στους δύο λαούς μας για να πολεμήσουμε τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό, τον σοβινισμό και τον αστικό μιλιταρισμό.

Αυτή τη χρονιά, το 2021, η αδελφοσύνη ανάμεσα στα δύο μας κόμματα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Αυτή η χρονιά είναι η διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, που αναγκαία πήρε τη μορφή ενός πολέμου εθνικής απελευθέρωσης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εμείς στο DIP χαιρόμαστε, μαζί με τον ελληνικό λαό γενικά, ότι η δεκαετία του 1820 έληξε με την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου Ελληνικού εθνικού κράτους, με την επίγνωση ότι το κοινό μας μέλλον ως ανθρωπότητα στηρίζεται στην ισότητα των εθνών και την αδιάλλακτη απόρριψη της υποταγής ενός λαού σε έναν άλλο. Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που ένας από τους πιο προοδευτικούς αστούς επαναστάτες του κόσμου ήταν το παιδί της κοινής μας γεωγραφίας των Βαλκανίων, ο Έλληνας μαχητής και στοχαστής Ρήγας Βελεστινλής, ο οποίος, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των αστών επαναστατών που υποστήριζαν τον εθνικισμό, υπερασπίστηκε έναν διεθνισμό πολύ πιο πέρα από τους ορίζοντες του καιρού του, ευχόμενος να ενώσει όλους τους λαούς της κοινής μας περιοχής σε ένα κράτος στη βάση ίσων δικαιωμάτων. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν προετοιμάσει το έδαφος για τον διεθνισμό του προλεταριάτου. Τόσο το ΕΕΚ όσο και το DIP έχουν αδράξει τον διεθνισμό του Ρήγα και αυτήν την φορά θα τον κάνουν ανίκητο για την δύναμη και την εξουσία του προλεταριάτου.

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Τα δύο μας κόμματα έχουν δράσει σαν ένας φάρος σε αυτό το μέρος του κόσμου φτάνοντας από τα Βαλκάνια στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της πρώην Σοβιετική Ένωσης στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, στον δρόμο προς την Δυτική Ευρώπη. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι λίγες άλλες δυνάμεις της αριστεράς έχουν υπάρξει τόσο διαυγείς και φωτισμένες όσο το ΕΕΚ και το DIP τόσο στην ανάλυση του παρόντος και της πρόβλεψης του μέλλοντος και, ως απόρροια τούτου, προωθώντας το καλύτερο δρομολόγιο για την επανάσταση. Και είναι εντυπωσιακό να δει κανείς ότι στα περισσότερα θέματα σιωπηρά ερχόμαστε στα ίδια συμπεράσματα ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προκαταρκτική συζήτηση.

Αυτή η σύμπνοια, είναι συνέπεια του ότι τα δύο κόμματα βασίζουμε την ανάλυση μας για την παρούσα περίοδο στην βαθειά οικονομική κρίση που το σύνολο του παγκόσμιου καπιταλισμού περνάει. Είναι γι’ αυτό που συλλάβαμε την πανδημία του Covid-19 σαν την πάλη των θανατηφόρων παραγωγικών δυνάμεων του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ενάντια στο προτσές της ζωής της ανθρωπότητας και, συνεπώς, μια κρίση του πολιτισμού, από την στιγμή που κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό στέλνοντας τον πληθυσμό του στον θάνατο ηθελημένα και εσκεμμένα.

Είναι γι’ αυτό που στρέφουμε την προσοχή στον ανερχόμενο κίνδυνο του φασισμού σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα στην Ουκρανία και από την Ινδία στην Βραζιλία, αλλά ιδιαίτερα στις ιμπεριαλιστικές χώρες, στις ΗΠΑ και τις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο. Είναι γι’ αυτό που έχουμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, σαν το αποτέλεσμα των ατέρμονων προσπαθειών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να περικυκλώσουν, να σκλαβώσουν και να αποικήσουν τα πρώην εργατικά κράτη, ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν σταθεί ικανοί να αφομοιώσουν, δηλ. την Κίνα και την Ρωσία.

Αλλά είναι χάρη στην αμοιβαία μας διαλεκτική κατανόηση του κόσμου γύρω μας που τα κόμματά μας στέκονται σαν μνημεία επαναστατικής θέρμης και αισιοδοξίας σε αντίθεση με τον απεχθή πεσιμισμό των περισσότερων κομμάτων της αριστεράς, περιλαμβανομένων αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους σαν Τροτσκιστές. Και αυτή η αισιοδοξία, αυτή η εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις του λαού έρχεται παρά τον ρεαλισμό μας και τις προειδοποιήσεις μας όσον αφορά στις πιθανές καταστροφές που η ανθρωπότητα ίσως πρέπει να αντιμετωπίσει στο κοντινό μέλλον. Πιστεύουμε στο προλεταριάτο, πιστεύουμε στις εργαζόμενες μάζες, πιστεύουμε στους καταπιεσμένους πληθυσμούς όλων των χωρών.

Και δεν μας έχουν απογοητεύσει. Από την Αραβική επανάσταση της περιόδου 2011-2013, που συνοδεύτηκε από τις λαϊκές εξεγέρσεις στις δύο μας χώρες το 2011 και το 2013 και αυτές στην Ισπανία, Βραζιλία, τις ΗΠΑ και πολλές Βαλκανικές χώρες στον δρόμο προς την νέα φάση επαναστάσεων και λαϊκών εξεγέρσεων στις Αραβικές χώρες το 2018-2019 (Σουδάν, Αλγερία, Ιράκ και Λίβανος), σε μια σειρά Λατινοαμερικάνικων χωρών (Αϊτή, Πουέρτο Ρίκο, Εκουαδόρ, Χιλή, Βολιβία, Κολομβία, Παραγουάη και διάφορες Κεντροαμερικάνικες χώρες) και, αξιοσημείωτα στις ιμπεριαλιστικές χώρες εξίσου, στη Γαλλία από το 2016 έως τουλάχιστον το 2019, με όλα τα απεργιακά κινήματα όσο και το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, και τις ΗΠΑ, με το πιο ισχυρό μαζικό κίνημα στην ιστορία της χώρας σαν απάντηση στην εν ψυχρώ βαμμένη στο αίμα δολοφονία του μαύρου μας αδερφού George Floyd.

Ούτε έχουν οι δύο μας λαοί σπαταλήσει τις προηγούμενες του 2010 δεκαετίες σε μια παθητική παράλυση παρά τους φαινομενικά δύσκολους καιρούς που περνάμε στην αρχή της δεκαετίας του 2020. Στην Ελλάδα η λαϊκή εξέγερση του 2008 προανήγγειλε την πληθώρα των γενικών απεργιών και πορειών, που συνοδεύτηκαν το 2011 με την κατάληψη για εβδομάδες της Πλατείας Συντάγματος και αργότερα το 2015, την περήφανη απόρριψη από τους Έλληνες αδερφούς μας και αδερφές μας της επιβολής της Τρόικας σε ένα δημοψήφισμα, που προδόθηκε από την λεγόμενη κυβέρνηση της αριστεράς. Σήμερα ο ελληνικός λαός δείχνει ξανά σημάδια εξέγερσης ενάντια στην πιο αντιδραστική εδώ και πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη. Στην Τουρκία, την εθνικής κλίμακας λαϊκή εξέγερση του 2013, γνωστή ως Γκεζί, διαδέχτηκε η εξέγερση εκατομμυρίων Κούρδων ενάντια στην αναλγησία που έδειξε ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Κουρδικός λαός στη Συρία το 2014 και το θυελλώδες κίνημα δεκάδων χιλιάδων μεταλλεργατών το 2015 που άρχισε με μια πάλη ενάντια σε ένα κίτρινο σωματείο αλλά, σαν το αποτέλεσμα της διαλεκτικής των πραγμάτων, μεταστράφηκε σε μια άγρια απεργία με καταλήψεις σε ορισμένα εργοστάσια. Οι σπίθες αυτών των γιγάντιων αγώνων ακόμα λάμπουν.

Κάτω από αυτές τις παγκόσμιες και εγχώριες συνθήκες, δεν υπάρχει ζήτημα ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικά ένα ηγετικό κόμμα για την πρωτοπορία του προλεταριάτου σε κάθε χώρα και μια διεθνή οργάνωση που θα φέρει κοντά τις μαχόμενες δυνάμεις του προλεταριάτου. Εδώ, ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: στην προσπάθειά μας να χτίσουμε τον πυρήνα μιας επαναστατικής Διεθνούς που απεγνωσμένα χρειαζόμαστε, έχουμε σπαταλήσει δύο πολύτιμες δεκαετίες. Τώρα είμαστε πίσω από εκεί που στεκόμασταν το 2004 και πίσω από όπου αρχίσαμε ξανά το 2017. Ακλόνητα πιστεύουμε ότι η συντριπτική ευθύνη εδώ υπάρχει στην συμπεριφορά του PO όσον αφορά στο χτίσιμο μιας διεθνούς οργάνωσης, ακατάλληλη για μια τέτοια διεθνή προσπάθεια και ανεπαρκή για την άνθισή του. Η γνώμη μας είναι ότι και οι δύο πτέρυγες του PO είναι υπεύθυνες στο ότι μας έφεραν εδώ που είμαστε τώρα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να πάνε σε βαθιά αναζήτηση και να βγουν τα μαθήματα για το μέλλον αν οποιοσδήποτε ή και οι δύο τους πρόκειται να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στον σχηματισμό μιας Διεθνούς στο άμεσο μέλλον.

Değerli yoldaşlar!

Αξιότιμοι σύντροφοι!

Σας καλούμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αδυνατίσουμε την παρούσα θύελλα και να πορευτούμε μαζί, κατά καιρούς μόνοι μας και κατά καιρούς χέρι με χέρι, προκειμένου τελικά να σπάσουμε όλα τα εμπόδια και να σχηματίσουμε τον πυρήνα της επαναστατικής Διεθνούς του μέλλοντος. Σε αυτό οι νεότερες γενιές χωρίς αμφιβολία θα παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο. Αλλά, κάτω από όλες τις συνθήκες και ενάντια σε όλα τα εμπόδια, θα κρατήσουμε την δάδα της παραδειγματικής διεθνιστικής αδελφοσύνης του Ελληνικού λαού και των λαών της οδηγούμενης από τους Τούρκους και Κούρδους Τουρκίας, ζωντανή και φλεγόμενη.

Ζήτω η αδερφική πάλη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας!

Ζήτω η Κομιντέρν και η Τέταρτη Διεθνής!

Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!

DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα)

Ίστανμπουλ, 3 Ιούνη 2021