Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι

Εκ μέρους του Κόμματός μας, του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος – ΕΕΚ της Ελλάδας, εκ μέρους των εργαζομένων και του λαού μας, στέλνουμε τα συγχαρητήριά μας και τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς στο λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και ολόκληρου του Ντονμπάς!

Το περασμένο Σάββατο, στις 9 Μαΐου, όλοι οι λαοί του κόσμου γιόρτασαν την ένδοξη Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού, πριν από 75 χρόνια –  μια νίκη για την οποία έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια σοβιετικοί  και άλλοι αντιφασίστες μαχητές σ’ όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σήμερα, στις 11 Μαΐου, γιορτάζουμε μια άλλη μέρα της αναγέννησης της πάλης ενάντια στον φασισμό· τη Μέρα που οι λαϊκές σας μάζες ξεσηκώθηκαν ενάντια στους νέους φασίστες στο Κίεβο, τους κληρονόμους των συμμοριών του Μπαντέρα, των συνεργατών των Ναζί του Χίτλερ. 

Σε μια περίοδο που οι ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες, όπως η κακόφημη «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα, επιστρέφουν ξανά απειλώντας όλους τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και τους καταπιεσμένους ανθρώπους στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι του Ντόνετσκ, καθώς και ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του διεθνούς αγώνα ενάντια στη φασιστική απειλή.

Το Κόμμα μας στην Ελλάδα, το ΕΕΚ, ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου «Κριστιάν Ρακόβσκι», φιλοξένησε με επιτυχία στην Αθήνα, μια έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη του Κέντρου, το Μάρτιο του 2014 σε αλληλεγγύη προς το λαό σας.

Η φασιστική απειλή έχει τις πηγές της στην άλυτη παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, η οποία σήμερα επιδεινώνεται περαιτέρω απ’ την πανδημία του Covid-19. Αυτό το σύστημα δείχνει την απόλυτη αδυναμία του να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες και άμεσες ανάγκες της ίδιας της Ζωής. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της παγκόσμιας υγειονομικής και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, κάνει τώρα την ιμπεριαλιστική Δύση ακόμη πιο επιθετική, ωθώντας τις καταστροφικές, αποικιστικές και πολεμικές της τάσεις.

Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι μια προειδοποίηση για όλους μας.  Ήδη το 2014, το πραξικόπημα στο Κίεβο έδειξε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ ηγούνται της ιμπεριαλιστικής προσπάθειας  αποικιοποίησης της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας και όλου του πρώην σοβιετικού χώρου – μια απειλή που συνάντησε και συναντά έντονη αντίσταση, παρά τις τεράστιες θυσίες του λαού σας στο Ντονιέτσκ, στο Λουγκάνσκ, σ’ ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς.

Αυτή η απειλή είναι ακόμα παρούσα και δυναμώνει ξανά με την τρέχουσα παγκόσμια κρίση και όλες τις σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές της συνέπειες. Το νέο δάνειο του ΔΝΤ προς τους κυβερνήτες του Κιέβου σηματοδοτεί την εμβάθυνση του αποικισμού αυτής της χώρας απ’ το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο και το δυτικό ιμπεριαλισμό. Για να προωθήσει αυτά τα εξαιρετικά αντιδραστικά σχέδια, ένας αρκετά γνωστός διεφθαρμένος πράκτορας στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των ολιγαρχών, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, διορίζεται τώρα στην κορυφή του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων». Ο ποταπός του ρόλος πρώτα στη Γεωργία και αργότερα στην Οδησσό είναι γνωστός. Για βρώμικες δουλειές, χρειάζονται βρώμικοι άνθρωποι της Μαφίας.

Η απειλή μπορεί και πρέπει να νικηθεί από τον ενωμένο αγώνα όλων των λαών ολόκληρης της περιοχής, υποστηριζόμενο από τη διεθνή αλληλεγγύη των εργατών και των λαών του κόσμου. Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιο αγώνα για παγκόσμιες λύσεις.

Κάτω ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός!

Κάτω όλοι οι ολιγάρχες!

Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ! Για ειρήνη, ψωμί και Σοσιαλισμό!

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του EEK

Σάββας Μιχαήλ-Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ

11/5/2020