του Ερνέστου Αγγελή

Διαδήλωση περίπου 5.000 εργαζόμενων και νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας, έγινε την Τετάρτη 13/5. Με κεντρικό σύνθημα “το νομοσχέδιο της Κεραμέως δεν θα περάσει” αλλά και πολλά ακόμα συνθήματα, για την παραίτηση της Κεραμέως, ενάντια στην τροπολογία για την “τηλεκπαίδευση” και την αξιολόγηση, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια ως το Σύνταγμα και μετά πάλι στα Προπύλαια. 

Στο δρόμο ήταν με πανό πολλές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το συντονιστικό των αναπληρωτών και αδιόριστων, το συντονιστικό των νηπιαγωγών, Φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι σύντροφοι του ΕΕΚ ήταν στην πορεία με το μπλοκ των συλλόγων, των ΕΛΜΕ και του συντονιστικού των αναπληρωτών. 

Η διαδήλωση σε κάποια φάση,εκτείνονταν από το ύψος του Συντάγματος ως σχεδόν την αρχή της Σταδίου. Στο ύψος του Συντάγματος οι διαδηλωτές ανέβηκαν στο πλακόστρωτο μπροστά από τη βουλή, με τα ΜΑΤ να κατεβαίνουν κάτω για να απωθήσουν εργαζόμενους που είχαν πάει για να ανεβάσουν πανό σε εμφανές σημείο. 

Τελικά όμως δεν υπήρξε κάποια παραπέρα επιχείρηση της αστυνομίας, παρά μόνο προπηλακισμοί.  

Μετά την κινητοποίηση έγινε συνέλευση του συντονιστικού συλλόγων και ΕΛΜΕ, όπου εκδηλώθηκε πολιτική διαφωνία ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και ορισμένα σωματεία προσκείμενα στις Παρεμβάσεις, κυρίως ως προς την “τηλεκπαίδευση” και τον χαρακτήρα του συντονιστικού. Το ΠΑΜΕ, αρνήθηκε να συμφωνήσει έστω και στο να αναφέρεται στο δελτίο τύπου η πρόταση των σωματείων που σωστά έχουν αποφασίσει απεργία-αποχή από την «τηλεκπαίδευση», αντί αυτού πρότεινε ένα δελτίο τύπου που να υπογράφεται μόνο από εκείνα τα σωματεία που συμφωνούν στα υπόλοιπα σημεία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εκδοθεί καθόλου. 

Η επόμενη διαδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 20 Μαΐου στην Αθήνα, στις 13:00 στα Προπύλαια, και θα ακολουθήσει συντονιστικό σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών, στη Μαράσλειο.