Το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022. Η εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε δημόσια στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ με εισήγηση του σ. Σάββα Μιχαήλ, γενικού γραμματέα της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μεταδίδονταν και διαδικτυακά. Παρευρέθηκαν σύντροφοι από το ΝΑΡ και από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, οι οποίοι απηύθυναν προφορικό συντροφικό χαιρετισμό. Ο σύντροφος Κώστας Παπαδάκης (ανένταχτος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό, που διαβάστηκε στο συνέδριο.

Στο 18ο Συνέδριο του ΕΕΚ στάλθηκαν μηνύματα από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και μεμονωμένους αγωνιστές από την Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Σαρδηνία/Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αργεντινή και Νότια Αφρική.

Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από το Συνέδριο η εισήγηση, τα ντοκουμέντα προοπτικών για την παγκόσμια κατάσταση και την κατάσταση στην Ελλάδα, για το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, τα οργανωτικά ζητήματα, την πάλη μας στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ” και για την οικοδόμηση της Τέταρτης Διεθνούς. Συζητήθηκε ειδικά και η σημασία των επερχόμενων εκλογών του 2023, η αναγκαιότητα παρέμβασής μας καθώς και η διερεύνηση μιας πάνω σε αρχέςς μετωπικής συνεργασίας με διακριτή την ανεξάρτητη πολιτική φυσιογνωμία του ΕΕΚ και των άλλων συμμάχων. Ετέθη το ζήτημα της εφημερίδας του ΕΕΚ Νέα Προοπτική και των προοπτικών της, και ψηφίστηκε η διοργάνωση ειδικής συνδιάσκεψης στο πρώτο εξάμηνο του 2023 για την εφημερίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εκδόσεις και συνολικότερα για τα μέσα μαζικής μαρξιστικής προπαγάνδας και επαναστατικής ζύμωσης του ΕΕΚ.

Οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου έληξαν με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και με τον ύμνο της Διεθνούς.

Δημοσιεύουμε εδώ τα μηνύματα από τη Ρωσία (από τρεις οργανώσεις), τη Βραζιλία και την Πολωνία προς το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα σε προσεχή ανάρτηση. Μαζί με την ελληνική μετάφραση δημοσιεύουμε τα μηνύματα στη γλώσσα που τα απέστειλαν.

Τα ντοκουμέντα του συνεδρίου δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος 2 (2022) της Επαναστατικής Μαρξιστικής Επιθεώρησης. Η Εισήγηση στο Συνέδριο στο youtube της neaprooptiki.gr

RPK (Ρωσία): Χαιρετισμός στο 18ο Συνέδριο του ΕΕΚ

Αγαπητοί σύντροφοι, εκπρόσωποι του 18ου Συνεδρίου του ΕΕΚ, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ρωσικού Κόμματος Κομμουνιστών σας στέλνει τους θερμούς της χαιρετισμούς! Νοιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση από τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της συνεργασίας μας. Εκτιμούμε πολύ την πολιτική σταθερότητα του ΕΕΚ, ειδικά -όπως σωστά σημειώνετε- σε αυτό το σημείο καμπής της παγκόσμιας ιστορίας. Το ΕΕΚ έχει σημαντική συμβολή στο έργο του Κέντρου Κριστιάν Ρακόφσκι και στο έργο του site με τη συμβολική ονομασία RedMed που σημαίνει Κόκκινη Μεσόγειος (Red Mediterranean).

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 18ο Συνέδριο του ΕΕΚ!

Η Εκτελεστική Επιτροπή ΡΠΚ

2 Δεκεμβρίου 2022

ASU Ένωση «Σοβιετική Ένωση»

Χαιρετισμός στο 18ο Συνέδριο του EEK

Αγαπητοί σύντροφοι

Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που στέλνουμε τους βαθύτερους επαναστατικούς διεθνιστικούς κομμουνιστικούς χαιρετισμούς μας στο 18ο Συνέδριο του ΕΕΚ! Όπως όλοι οι σύντροφοί μας σε όλο τον κόσμο, εσείς και εμείς πραγματικά περνάμε μια κρίσιμη και εξαιρετικά δραματική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όλοι χρειαζόμαστε αληθινή σοφία, θάρρος και επαναστατική αποφασιστικότητα για να λάβουμε τις απαραίτητες και σωστά τοποθετημένες αποφάσεις για επιτακτικές και αποτελεσματικές ενέργειες τώρα και στο εγγύς μέλλον. Τα καθήκοντα που πρέπει να επιλυθούν είναι σπουδαία και πολύπλοκα, επομένως οι δραστηριότητές μας πρέπει να είναι επαρκείς, όχι απλοϊκές. Είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί και θα είναι μόνο κομμουνιστικό. Ας προχωρήσουμε λοιπόν μαζί όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς αυτό το κοινό επαναστατικό μέλλον, προς τον αληθινό Νέο Κομμουνιστικό Κόσμο!

Ένωση «Σοβιετική Ένωση»,

Ένωση Μαρξιστών Κοινωνικών Επιστημόνων

Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) 29 Νοεμβρίου 2022

Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα (OKP – Ρωσία)

Προς τους αντιπροσώπους του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ЕЕК)

Αγαπητοί σύντροφοι!

Η Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος (OKP) χαιρετίζει τους συντρόφους του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος Ελλάδας (ΕΕΚ), το οποίο πραγματοποιεί το 18ο Εθνικό του Συνέδριο, και εύχεται επιτυχία στον κοινό μας αγώνα – τον αγώνα για το σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνικοτήτων, για την απελευθέρωση από την καταστροφική δύναμη του εθνικού και παγκόσμιου κεφαλαίου, ενάντια στην επιθετική ιμπεριαλιστική καταπίεση!

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα Ελλάδας χαίρει μεγάλου σεβασμού στη χώρα του και στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, συσπειρώνει τους κομμουνιστές λόγω της σταθερής και πρωτοπόρας στάσης του στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής, του πολυετούς αντιφασιστικού αγώνα. Σήμερα, που γινόμαστε μάρτυρες της νεοναζιστικής αντεκδίκησης στην Ευρώπη, της αναβίωσης των πιο αντιδραστικών και επικίνδυνων φασιστικών και εθνικιστικών ιδεών, το  ΕΕΚ αποτελεί παράδειγμα ασυμβίβαστης αντιπαράθεσης με το φασιστικό όργιο.

Η αντιφασιστική θωράκιση του κόμματος έγινε κατά τη διάρκεια των τρομερών χρόνων της δικτατορίας στην Ελλάδα και σήμερα η συμβολή του ΕΕΚ στον παγκόσμιο αντιφασισμό είναι πολύ σημαντική.

Το παρόν συνέδριό σας λαμβάνει χώρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος, “υβριδικός” παγκόσμιος πόλεμος, οπότε οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ξεκίνησαν έναν σκληρό αγώνα για τους πόρους, χρησιμοποιώντας τους Ρώσους και Ουκρανούς εργάτες ως “κρέας για τα κανόνια”.

Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό κέντρο-Ουάσινγκτον και το μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό τον έλεγχό του, έχουν αποδείξει τη βούλησή τους να αφανίσουν σε αυτή την αντιπαράθεση, τον πλανήτη, κονιορτοποιώντας τον. Τα τρέχοντα γεγονότα έχουν δείξει ότι η Ευρωατλαντική γραφειοκρατία είναι έτοιμη να υποκινήσει τα πιο άθλια φασιστικά αισθήματα, να υποστηρίξει τις πιο απεχθείς ιδέες και ενέργειες, να σηκώσει σημαίες με ναζιστικές σβάστικες, να ταΐσει το φασιστικό θηρίο με αντισοβιετικό και αντιρωσικό θυμό.

Εμείς, οι στρατευμένοι/τα μέλη του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος (OKP), εκτιμούμε τη δίκαιη και ξεκάθαρη θέση του ΕΕΚ για τα τρέχοντα γεγονότα στην Ευρώπη και την επιθυμία του να ενωθεί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε έναν κοινό αντιφασιστικό αγώνα. Είμαστε ευτυχείς που στα περισσότερα τρέχοντα ζητήματα μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση είναι απαραίτητες όχι μόνο για την Ουκρανία, η οποία έχει καταληφθεί από τους φασίστες, αλλά και για τις άρχουσες τάξεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες βυθίζουν ταχύτατα τους λαούς τους στην άβυσσο των καταστροφικών πολέμων.

Με χαρά χαιρετίζουμε τους Έλληνες συντρόφους μας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΠ

Γραμματέας της Κεντρική Επιτροπής του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος

Daria Mitina

Μήνυμα του Osvaldo Coggiola (Βραζιλία)

Χαιρετίζω το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΕΕΚ, ένα παράδειγμα διεθνιστικού και επαναστατικού αγώνα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας του [ΕΕΚ] για την επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, ο ρόλος του στην ίδρυση και την ενεργοποίηση του Κέντρου Cristian Rakovski, μαρτυρούν τη δέσμευσή του στον αγώνα για ένα πρόγραμμα και μια οργάνωση ικανή να μετασχηματίσει την παγκόσμια εργατική τάξη σε μια σοσιαλιστική πολιτική εναλλακτική λύση, μεσούσης της κρίσης και της αγωνίας του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Εμπρός για την προλεταριακή επανάσταση!

Osvaldo Coggiola (Βραζιλία)

Μήνυμα της Ewa Groszewska (Πολωνία)

Αγαπητοί σύντροφοι, με την ευκαιρία του συνεδρίου σας, θα ήθελα να σας στείλω θερμούς και επαναστατικούς χαιρετισμούς. Χαίρομαι πολύ που σας γνώρισα και που μπορώ να συνεργάζομαι μαζί σας, γιατί είστε αξιοθαύμαστοι άνθρωποι για τη συνεπή αντι-ιμπεριαλιστική σας στάση και την αντι-καιροσκοπική σας ηθική. Ελπίζω ότι εσείς και άλλες οργανώσεις της έντιμης αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στο σοσιαλισμό, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε ιδιαίτερα, να δουλέψουμε ενάντια στους πολέμους και για τον αφοπλισμό στον κόσμο, για να οικοδομήσουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα με ταξικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε εσάς, θέτοντας την αξίωση να εργαστείτε εντατικά σε αυτόν τον τομέα. Σας εύχομαι γόνιμες διαβουλεύσεις.

Ewa Groszewska (Πολωνία)