του Γιάννη Αγγέλη

Το περιβόητο διάγγελμα Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις δεν έκλεισε την υπόθεση των υποκλοπών, όπως φιλοδοξούσε μετά από δύο ημέρες «εγκυμοσύνης»  της συγκριμένης δήλωσης.

Αντίθετα την… «άνοιξε» και μάλιστα τόσο πολύ περισσότερο ώστε να διαμορφώνεται πλέον ένα βαθύτερο κύμα κρίσης για την κυβέρνηση και το κράτος, με την προοπτική της κατάρρευσης να έχει πάρει την θέση της ενδεχόμενης παραίτησης.

Με την δημόσια δήλωσή του: 

  • Επιβεβαίωσε την «νομιμότητα» των υποκλοπών της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, αποσιώπησε την αιτία της αφήνοντας να πλανάται ο κίνδυνος της «εθνικής ασφάλειας», αρνήθηκε να αποκαλύψει τον εντολέα την ίδια στιγμή που δύο πρεσβείες διέψευσαν τις διαρροές της κυβέρνησης περί εμπλοκής τους.
  • Επιχείρησε ανεπιτυχώς, λέγοντας ότι δεν γνώριζε (!), να απομακρύνει την δική του ευθύνη από την δράση της ΕΥΠ, την οποία μαζί με την ΕΡΤ έθεσε υπό την ευθύνη του, με νόμο που ήταν πρώτη πράξη της κυβέρνησής του. Και στην συνέχεια άλλαξε πάλι με δική του εντολή τον νόμο για την επιλογή του επικεφαλής της ΕΥΠ προκειμένου να δοθεί η θέση στον μη έχοντα τα τυπικά προσόντα Κοντολέων.
  • Επιχείρησε ανεπιτυχώς να περιορίσει τις «ευθύνες» στον Δημητριάδη και τον αρχηγό της ΕΥΠ, τους οποίους «παραίτησε» φορτώνοντάς τους με την αμεσότητα της σχέσης των κατηγοριών, προκειμένου να βγάλει τον εαυτό του από το πολιτικό κάδρο της ευθύνης.   
  • Αποσιώπησε εντελώς την υπόθεση της χρήσης του λογισμικού Predator, τόσο στην απόπειρα παρακολούθησης («επισύνδεσης»)  του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Κουκάκη, που κατά σύμπτωση την συγκεκριμένη περίοδο ερευνούσε περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος μεγαλοκεφαλαιούχων μέσω συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών.
  • Δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση στο γιατί η κυβέρνηση έσπευσε με επείγουσα τροπολογία να αφαιρέσει το δικαίωμα από την ΑΔΑΕ να ελέγξει την διαρροή προσωπικών δεδομένων που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις του Κουκάκη και άλλων προσώπων.

Τα «γιατί» που προκύπτουν από την δήλωση Μητσοτάκη είναι πλέον πολύ περισσότερα από εκείνα που είχαν διατυπωθεί μέχρι να αποφασίσει να «μιλήσει»… Κυρίως όμως τα όσα είπε ο Μητσοτάκης αποδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης και τους παρακράτους της, να διαχειριστεί με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ακόμα και στο επίπεδο των συμβολισμών ο Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία την δική του και των …συμβούλων του. Επέλεξε να κάνει την συγκεκριμένη δήλωση την ίδια ημέρα που πριν από 48 χρόνια ο Νίξον στις ΗΠΑ, υποχρεώθηκε να δηλώσει παραίτηση μέσα στο σκάνδαλο του Γουώτερ Γκέητ (της παρακολούθησης των Δημοκρατικών κατ΄ εντολή του)…

Οι διαστάσεις των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσουν ξεπερνούν πλέον τα όρια ελέγχου του εγχώριου παρακράτους και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς παράλληλα πέρα από τις συνέπειες της πολυδιάσπασης του εγχώριου πολιτικού συστήματος, εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, θεσμοί και ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί έξω και πέρα από τα όρια που μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Κατά πως φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να επιλέγει την θορυβώδη κατάρρευση σαν τέλος της θητείας της, αντί της αναμενόμενης παραίτησης…