Μνήμες 2008 αναβιώνει η "εμπορευματοποίηση" 50 δις κόκκινων δανείων

Τον τελευταίο μήνα έχει μπεί σε κίνηση από τις τράπεζες μια πρωτοφανής για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα διαδικασία.

Ένας τεράστιος όγκος “κόκκινων δανείων”, ονομαστικής αξίας περίπου 50 δις ευρώ (από το σύνολο των 82 δις) από “ζημιά” στα χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς των τραπεζών μεταλλάσσεται σε “εμπόρευμα” με διαπραγματεύσιμη -στην αγορά κεφαλαίων- αξία.

Μέχρι στιγμής έχουν εμφανισθεί 18 εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, κυρίως ξένες αλλά και ελληνικές, ορισμένες μάλιστα είναι θυγατρικές τραπεζών, οι οποίες αγοράζουν από τις τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες “πακέτα” κόκκινων δανείων. Με άλλα λόγια μία εταιρεία Χ αγοράζει ένα πακέτο κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 3 δις ευρώ από μία τράπεζα Ψ. Η αγορά γίνεται πάνω κάτω με αντίτιμο 15 – 20 λεπτά για κάθε ευρώ, ήτοι για ένα δάνειο 1000 ευρώ η εταιρεία Χ πληρώνει στην τράπεζα Ψ περί τα 150 – 200 ευρώ. Στη συνέχεια η εταιρεία Χ τα δάνεια αυτά αρχίζει είτε να τα διαπραγματεύεται με τον οφειλέτη είτε τα “πακετάρει” με άλλα και εκδίδει ένα χρεόγραφο στην αγορά είτε τα ξαναπουλάει σε τρίτον.

Με άλλα λόγια μια αρχική “ζημιά” 1000 ευρώ για την τράπεζα μετατρέπεται σε ενα περιουσιακό στοιχείο (μικρότερης) αξίας για την τράπεζα και για τον αγοραστή ο οποίος το χειρίζεται ως “εμπόρευμα” από το οποίο είτε ζητάει με αναγκαστικά μέτρα (πλειστηριασμό – κατάσχεση εγγυήσεων) την αποπληρωμή του στο σύνολο της ονομαστικής αξίας, είτε αρχίζει να το εμπορεύεται με άλλους που θα καταλήξουν βέβαια στην άμεση ή έμμεση απαλλοτρίωση του στοιχείου εγγύησης…

Να θυμίσουμε ότι κάπως έτσι το 2008 απειλήθηκε με άμεση κατάρρευση το ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα του πλανήτη στις ΗΠΑ και χρειαστηκε να παρέμβουν, μηδενίζοντας τα επιτόκια και “προσφέροντας” στο τραπεζικό σύστημα δεκάδες τρις ευρώ και δολάρια, οι κεντρικές τράπεζες, για να κρατήσουν το σύστημα σε λειτουργία και τις τράπεζες ανοικτές.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά και ενώ ο κύκλος αυτής της παρέμβασης έχει κλείσει οδηγώντας σε μια συντονισμένη επιβράδυνση την καπιταλιστική οικονομία σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, μία επιβράδυνση που πυροδοτεί την εκρηκτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας – Ευρώπης, έχουμε το φαινόμενο στην Ελλάδα να αναβιώνει το “προιόν” εκείνης της κερδοσκοπίας που οδήγησε σ’ αυτήν την κρίση και μάλιστα σε διαστάσεις που υπερβαίνουν ακόμα και το περιβόητο αποθεματικό της αναδιάρθρωσης του χρέους…

Η “κίνηση” αυτή αποτελεί νέο στοιχείο στο παζλ της εγχώριας κρίσης και μάλιστα σε διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει καθώς οι εγχώριες άλυτες αντιφάσεις στην Ελλάδα, αρχίζουν να πυροδοτούνται από τη νέα φάση της κρίσης διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση το “τικ – τακ” ακούγεται ήδη πολύ δυνατά μέσα από αυτόν τον τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων που από “ζημιές” έχουν βαφτισθεί “εμπορεύματα”. Και ως τέτοια αρχίζουν να διαχέονται μέσα και έξω από τα “σύνορα”, που για τους απλούς εργαζόμενους εξακολουθούν να ελέγχονται από τα capital controls, ως απόδειξη της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να λειτουργήσει άνευ “προστασίας”.
Γιαν. Aγγ.