του Σάββα Μιχαήλ

Όλοι κι όλες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένοχοι κι αθώοι, δήμιοι και θύματα, ξέρανε και ξέρουν ότι ο εμπρησμός του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων στην Ευρώπη, στην Μόρια της Λέσβου είχε προαναγγελθεί. Το Χρονικό του Προαναγγελθέντος εμπρησμού γράφτηκε με απειράριθμες δηλώσεις και πράξεις της ΕΕ, της Frontex, Ελλήνων πρωθυπουργών, υπουργών, περιφερειαρχών και άλλων τοπικών αρχόντων που κάλυψαν, ενθάρρυναν, βάλανε το μπουρλότο στα χέρια των φασιστικών συμμοριών.

Η Μόρια κάηκε. 13 χιλιάδες βασανισμένοι, γυναίκες, παιδιά, γέροι, άνδρες, κοιμούνται στους δρόμους, στις πέτρες, ή στο χώμα. 3 διμοιρίες ΜΑΤατζήδων στάλθηκαν σαν… “ανθρωπιστική βοήθεια”, μαζί με τις παρόλες του Κούλη και του Μηταράκη.

Μήπως, όμως τα χειρότερα έρχονται; Μήπως ο εμπρησμός της Μόριας ήταν κάτι σαν τη Νύχτα των κρυστάλλων στη ναζιστική Γερμανία, το προανάκρουσμα πριν τα κρεματόρια;

Σήμερα οι Κυρίαρχοι κι οι συμμορίτες τους βάζουν φωτιά στους πρόσφυγες, αύριο -ή μήπως από σήμερα- θα μας κάψουν όλους και όλες. Ο λαός μπορεί και πρέπει να σώσει τον λαό- ντόπιο και προσφυγικό.

10 Σεπτεμβρίου 2020

Photos credits: Tony Rigopoulos Twitter