Ερνέστο Αγγελής – Γιώργος Χλωρός

Στις φλόγες παραδόθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Μόρια της Λέσβου στο οποίο η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ κρατούσε φυλακισμένους πάνω από 13 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν αιτηθεί άσυλο.

Ήταν το αποτέλεσμα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας που προκάλεσε το επ’ αόριστον lockdown στο οποίο έχουν υποχρεωθεί με πρόσχημα τον κορονοϊό από τα τέλη Μαρτίου παρόλο που τα πρώτα κρούσματα πιστοποιήθηκαν μόλις προχθές.

Η ολική απομόνωση των προσφύγων αποφασίστηκε από τις αρχές χωρίς κανένα σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της φρικτής διαβίωσης στη Μόρια. Μόνος γνώμονας είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις κλειστές δομές στην Σάμο και τη Λέρο και αλλού – όπως φάνηκε από τα ΦΕΚ των απευθείας ανάθεσης (σε εταιρίες φίλων και συγγενών) έργων περίφραξης που δημοσιοποιήθηκαν μόλις την Δευτέρα – την περίοδο που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον δεξιό Μηταράκη επικεφαλής, χρησιμοποιεί την πανδημία ως δικαιολογία αποκλεισμού των προσφύγων μέσα στα κέντρα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το κάψιμο της Μόριας έγινε αναπόφευκτο.

Οι πρόσφυγες απέρριψαν την απόφαση για απομόνωσή τους τα ξημερώματα της Τρίτης, βάζοντας φωτιά στον καταυλισμό, κι ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την φυγή όλων των προσφύγων, περίπου 13.000. Η υπηρεσία Ασύλου κάηκε ολοσχερώς καθώς και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που ήταν δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας. Μια μονάδα που εγκαινιάστηκε μεν με κάθε επισημότητα από τον Μηταράκη προ μηνών αλλά που παρέμενε κλειστή καθώς είχαν απομακρυνθεί όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες από την δομή, τόσο οι κρατικές όσο και οι ΜΚΟ ντόπιες και ξένες, πλην του μικρού υγειονομικού κλιμακίου του στρατού που δεν μπορεί (και δεν θέλει) να καλύψει τις ανάγκες τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

Η απάντηση της Κυβέρνησης, μετά την διαφυγή των προσφύγων στις γύρω περιοχές και πολλών με κατεύθυνση την Μυτιλήνη, είναι να ανεβάσει επιπλέον αστυνομικές διμοιρίες από την Αττική για να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν ενάντια στους πρόσφυγες εμποδίζοντάς τους να περάσουν στο κέντρο της πόλης. 

Συγχρόνως τα αστικά μέσα κάνουν λόγο για “φυλετικές συγκρούσεις” πριν την πυρκαγιά, για να συσκοτίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό εν όψει των νέων αντι-προσφυγικών μέτρων που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να πάρει, συγχρόνως με τον πόλεμο που διεξάγει ενάντια στην εξέγερση των προσφύγων. 

Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναφέρουν πως στην έκτακτη δι-υπουργική σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης 9/9 στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών (σε μια προφανή “εργαλειοποίηση” του προσφυγικού με στρατιωτικούς όρους) εξετάζονται ανάμεσα σε άλλα σενάρια και αυτό της περί αγορών ή εκμίσθωσης κρουαζιερόπλοιων σε τιμές scrap, με στόχο να γίνουν πλωτά κέντρα “φιλοξενίας” για τους φυλακισμένους πρόσφυγες.

Αυτό το σενάριο δίνει στο κράτος την δυνατότητα να τους αποκλείσει πιο μόνιμα, να τους “σπάσει” σε μικρότερους πληθυσμούς των 1000-2000 ατόμων, με πιο εύκολο έλεγχο στις στενές μπουκαπόρτες των πλοίων. Και το κερασάκι φυσικά στην τούρτα θα “αξιοποιήσουν” και τα “σαπάκια” των εφοπλιστών με ζεστό κρατικό χρήμα. Με δυο λόγια να εφαρμόσουν το σχέδιο που πρότεινε η Ιταλία επί Σαλβίνι για offshore διαμονής χωρίς η χώρα που έχει το λιμάνι (ή και το αγκυροβόλιο μεσοπέλαγα) να είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα ασύλου.

Στη Μόρια και παντού, οι εργάτες, η νεολαία και όλος ο λαός, να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Άνοιγμα των συνόρων για την ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων και συγχρόνως μέτρα πρόνοιας για την υγεία, την κατοικία και την εργασία, είναι ασύμβατα με την Κυβέρνηση των εχθρών της ζωής του λαού. 

9-9-2020