Επόμενο ραντεβού στις 6 Ιουλίου έξω από το Εφετείο, στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Φωτορεπορτάζ του Θόδωρου Κουτσουμπού

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό των χρυσαυγιτών ναζί, καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και πλήθος άλλων επιθέσεων σε αναρχικούς και αριστερούς αγωνιστές, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου. Η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Ενώ έξω από το δικαστήριο, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εξελισσόταν μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση  (από εργατικά σωματεία, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ΠΕΝΕΝ, συλλόγους εκπαιδευτικών, φοιτητές, ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, ΚΕΕΡΦΑ, ΛΑΕ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, ΟΡΜΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ, αναρχικές συλλογικότητες), οι φασίστες, χωρίς καμία μαζική υποστήριξη, ήταν θλιβεροί, καταπτοημένοι και διασπασμένοι. Ο “αρχηγός” Μιχαλολιάκος, απουσίαζε επικαλούμενος λόγους ασθενείας. Είναι σε φάση αποκατάστασης, και έχει, λέει, απώλεια συνείδησης. (Αν και απ’ ό,τι γνωρίζουμε ποτέ στη ζωή του δεν είχε συνείδηση. Τουλάχιστον κοινωνική.) Ο Κασιδιάρης και άλλα πρώην “πρωτοπαλίκαρα” του Μιχαλολιάκου, σε άλλα… “κόμματα” πλέον, παρέστη διά του συνηγόρου του. Μόνο ο Λαγός κάτι ψέλλισε, ότι τάχα είναι… πολιτικός κρατούμενος και ζήτησε αποφυλάκιση. (Σιγά μην μας πει ότι είναι… πολιτικός πρόσφυγας, σχολίασε φίλη). Πέντε χρυσαυγίτες δήλωσαν ότι δεν έχουν συνήγορο και ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει υπεράσπιση.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη», δήλωσε η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, Μάγδα Φύσσα, προσερχόμενη στο Εφετείο. Το «παρών», δίπλα στη Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα, έδωσε ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του θύματος της αστυνομικής βίας Βασίλειου, που ήλθε από τον Βόλο.

Το δικαστήριο, στις 6 Ιουλίου θα αποφασίσει για τα αιτήματα ορισμένων από τους ναζί για προσωρινή αποφυλάκιση, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα από τον Μιχαλολιάκο για αναβολή της δίκης. Η δικαστική διαδικασία αναμένεται μακρόχρονη, ορισμένοι εκτιμούν 2 έως 3 χρόνια.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Παρόλα αυτά, «η κινητοποίηση της νεολαίας, του λαού και της εργατικής τάξης, […] είναι αναγκαία, προκειμένου να απαιτήσουμε μαζικά, αποφασιστικά και ασυμβίβαστα, να καταδικαστούν οριστικά και αμετάκλητα, τα σαπρόφυτα του καπιταλιστικού συρφετού, οι ναζί δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και θύτες δεκάδων δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες, εργάτες, αντιφασίστες αγωνιστές», όπως σημειώνει σχετική προκήρυξη του ΕΕΚ. Αυτή η κινητοποίηση είναι αναγκαία έξω από το δικαστήριο, στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές για να τσακιστεί ο φασισμός και το σύστημα που στις συνθήκες της κρίσης και παρακμής του, τον γεννάει και τον αναπαράγει.

Επόμενο ραντεβού Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 8:30 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το Εφετείο.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός