Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό "ατύχημα" στο ΕΚΠΑ

Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό "ατύχημα" στο ΕΚΠΑ

Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος για σωματεία, συλλόγους κλπ:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

 

Ο Σύλλογος …. καταγγέλει την διοίκηση του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας που είχαν σαν συνέπεια να υποστεί σοβαρό ατύχημα ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής.

 

Μερικούς μήνες μόνο μετά το ατύχημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή σε τέσσερεις ανθρώπους αλλά ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, τον Δεκέμβριο του 2015 στην Ιατρική Σχολή ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής παρά λίγο να χάσει τη ζωή του εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και των ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας.

 

Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του εργαζόμενου στο ταριχευτήριο, οι μνημονιακές επιταγές σε περικοπές στο προσωπικό που συνοδεύονταν από περικοπές στα κονδύλια για συντήρηση και καθαριότητα, με συνέπεια άλλες δεξαμενές ταρίχευσης να είναι εκτός λειτουργίας και άλλες να υπολειτουργούν ενώ ο όγκος εργασίας (πτώματα προς ταρίχευση) αυξανόταν είχαν σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του συμβασιούχου συναδέλφου.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ κάλυπτε την έλλειψη προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» και με τη χρήση ακατάλληλων εργαλείων. Σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, με τις αναθυμιάσεις από τα τοξικά χημικά να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας, το «ατύχημα» ήταν θέμα χρόνου.

Ο συνάδελφός νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματά, με εγκαύματα σε πρόσωπο και σώμα από τα επικίνδυνα χημικά (φαινόλη φορμόλη) που χρησιμοποιούνταν με ακατάλληλα εργαλεία χωρίς να έχουν αποκλειστεί και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του από τα εγκαύματα με  τις τοξικές ουσίες.

Καταγγέλλουμε το ΕΚΠΑ γιατί αντί να αναλάβει τις ΕΥΘΥΝΕΣ του έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας  τον ΑΠΕΛΥΣΕ μετά από 10 χρόνια εργασίας μη ανανεώνοντας την σύμβαση εργασίας.

Απαιτούμε:

–          Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ.

–          Άμεση επαναπρόσληψη του Ο.Β. στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

–          Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών

–          Αποζημίωσή του εργαζόμενου για το εργατικό ατύχημα

–          Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

–          Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα

 

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας, να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ.