Άρχισε την Τετάρτη 7/7 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 9/7 η δίκη των 11 Τούρκων πολιτικών προσφύγων που δικάζονται με βάση τον αντι-τρομοκρατικό νόμο στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Το πρωί της Τετάρτης οι 11, εκ των οποίων οι δύο είναι νεαρές γυναίκες, μετήχθησαν στο δικαστήριο με κλειστό βαν της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και τουρκικά «τρομοκράτες δεν είναι οι αγωνιστές, τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές».  «Το να αγωνίζεσαι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό δεν είναι έγκλημα! Είναι καθήκον!». Αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να γίνει η δίκη σε κλιματιζόμενη αίθουσα του Εφετείου απορρίφθηκε από το τριμελές δικαστήριο  που δικάζει την απόφαση. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο αστυνόμος Λαμπρόπουλος της Αντιτρομοκρατικής. Γι’ αυτόν δεν υπήρχε αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση την οποία είχαν ιδρύσει οι κατηγορούμενοι. Το σκεπτικό του το βάσισε στο επιχείρημα ότι ένα αντιαρματικό βλήμα Low χρησιμοποιείται μόνο από τρομοκράτες (ασχέτως ιδεολογίας) και παραστρατιωτικούς, αν και είναι γνωστό ότι ο ελληνικός στρατός διαθέτει τέτοια όπλα. Σε ερώτηση αν αυτά τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τον παλαιστινιακό λαό μπορούν να χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατικό τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ο αστυνόμος είπε ότι «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», αν και βρίσκεται στην κυβέρνηση της Γάζας… Σε ερώτηση συνηγόρου πώς γίνεται να θεωρεί «ιδρυτικά μέλη» της οργάνωσης τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους αφού όταν η οργάνωση ιδρύθηκε μερικοί από αυτούς δεν είχαν γεννηθεί, ο μάρτυρας κατηγορίας δεν απάντησε. Ήταν φανερό, από την κατάθεση ότι οι πληροφορίες του μάρτυρα για τους δικαζόμενους αγωνιστές δεν προέρχονταν από τη μία και μοναδική παρακολούθηση που έκανε στις 18/3/2020, αλλά ήταν προϊόν πληροφοριών άλλων (μη ελληνικών) υπηρεσιών, προφανώς της τουρκικής ΜΙΤ…

Σήμερα Πέμπτη 8/7 στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός) στις 9 μ.μ. το μουσικό Grup Yorum δίνει συναυλία αλληλεγγύης στους δικαζόμενους αγωνιστές και αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΕΕΚ αλληλεγγύης στους 11 αγωνιστές:

Να παύσει κάθε δίωξη ενάντια στους 11 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες!

Σε Ελλάδα – Τουρκία – Κουρδιστάν, η διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Έντεκα Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα δικάζονται στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού την Τετάρτη 7 Ιουλίου, σε μια δίκη-πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το εργατικό κίνημα της Ελλάδας. Κατηγορούνται όχι για κάποια συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αλλά με την κατηγορία της συμμετοχής σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι οι 7 από τους/τις 11 αγωνιστές πολιτικούς πρόσφυγες είχαν συλληφθεί το 2017, τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι 7 αθωώθηκαν αφού έμειναν στις φυλακές για πάνω από ένα χρόνο.

Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθώντας τη «διπλωματία» της… πεπατημένης, χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά τον βασικό πυρήνα αυτών των ανθρώπων για να ξανασερβίρει την μπαγιάτικη κατηγορία της τρομοκρατίας, αναβαθμισμένη φυσικά. Με τέτοιου είδους «διπλωματία» νομίζουν ότι θα δελεάσουν τον αυταρχικό «σουλτάνο» της γείτονος: χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους ως μπαλάκι του πιγκ πογκ στις διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις των δύο αντιμαχόμενων εθνικισμών. Επιχειρώντας να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στην απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος παλεύοντας για τα δίκαια των λαών, σε Ελλάδα, Τουρκία, Κουρδιστάν.

Με κεντρικό σύνθημα “Το να αγωνίζεσαι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό δεν είναι έγκλημα! Είναι καθήκον!”, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν καλεί τον ελληνικό λαό και τις μαχόμενες συλλογικότητες σε αλληλεγγύη στους 11 δικαζόμενους αγωνιστές – μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη του ελληνικού εργατικού και λαϊκού κινήματος και όλων των μαχόμενων συλλογικοτήτων είναι καθήκον, που απορρέει από την κομμουνιστική αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Κανένας λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που αδικούνται, διώκονται και φυλακίζονται από αυταρχικά, βάρβαρα καθεστώτα. Πολύ περισσότερο που η δίωξη των 11 συνιστά μια «πιλοτική» δίκη, καθώς οι συγκεκριμένοι στην παρούσα δίκη δεν κατηγορούνται για οποιαδήποτε παράνομη πράξη (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Κατηγορούνται για συμμετοχή σε «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση». Επομένως οποιοσδήποτε άνθρωπος ή συλλογικότητα συμμετέχει σε κάποια διεθνή/διεθνιστική οργάνωση, κάποια οργάνωση με διεθνή δραστηριότητα πολιτική, ιδεολογική, καλλιτεχνική ή άλλη (π.χ. υποστήριξη των προσφύγων, των φυλακισμένων, υποστήριξης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων κ.λπ.) θα μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος εφόσον κάποιο κράτος, εν προκειμένω η Τουρκία, κατατάξει αυτήν την οργάνωση στην κατηγορία της τρομοκρατίας. Και δεδομένης την αντίληψης των αστυνομιών σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το κυνήγι της τρομοκρατίας, αυτό δεν είναι δύσκολο.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-Τροτσκιστές, υποστηρίζει όλα τα αιτήματα των διωκόμενων πολιτικών προσφύγων και απαιτεί την παύση κάθε δίωξης ενάντιά τους. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αλληλεγγύης στους 11. Όλοι στο δρόμο! Κανείς στα χέρια του αστικού κράτους, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου! 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (neaprooptiki.gr, eek@eek.gr)