Στη δίκη των 11 Τούρκων–Κούρδων αγωνιστών που από την Τετάρτη 7/7 δικάζονται για τρομοκρατία στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, το μεσημέρι της Πέμπτης 8/7, δεύτερης μέρας της διαδικασίας, εκτυλίχθηκαν σκηνές που θα τις ζηλεύει κάθε χουντικό, δικτατορικό και αυταρχικό καθεστώς. Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων μεταγωγών με κουκούλες, σε διάλειμμα του δικαστηρίου, όρμησαν και χτύπησαν με βαρβαρότητα τους δικαζόμενους. Το δικαστήριο έγινε σκηνή ρινγκ. Το δικαστήριο κάλυψε την αστυνομική βία. Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη γιατί οι κατηγορούμενοι δεν φορούν μάσκες – τις μάσκες που τους έσχισαν οι αστυνομικοί κατά την επίθεσή τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης με δήλωσή τους καταγγέλλουν την αστυνομική βία και δηλώνουν ότι αποχωρούν από την διαδικασία σε αυτό το χώρο. Ολόκληρη η δήλωση:

Σκηνές Χούντας στο δικαστήριο το Κορυδαλλού!
Καταγγελία–Δήλωση Δικηγόρων Υπεράσπισης στη Δίκη των 11 Τούρκων και Κούρδων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι παριστάμεθα για λογαριασμό των: Sinan Ozen Oktay του Atif, Sadi Naci Ozpolat του Halil, Harika Kizilkaya του Orhan, Ismail Zat του Mustafa, Kaya Hasan του Mustafa, Halil Demir του Αli, Αli Ercan Gokoglu του Husseyn, Hazal Secer του Mahmut, Anil Sayar του Bekir, Βurak Agarmis του Atanur, Cam Sinan του Murat, Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, στα πλαίσια πολυήμερης δίκης που διεξάγεται στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, καταγγέλλουμε τις πλήρως απαξιωτικές και πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου και απονομής δικαιοσύνης, συνθήκες διεξαγωγής της δίκης.

Κορύφωση των ανωτέρω συνιστά το γεγονός, ότι στη σημερινή δικάσιμο και κατά τη διάρκεια ημίωρης διακοπής, όπου ως συνήγοροι επικοινωνούσαμε με τους κατηγορουμένους, εισήλθαν στη δικαστική αίθουσα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες εφόρμησαν με βαναυσότητα κατά των κατηγορουμένων, διακόπτοντας την επικοινωνία μας με τους εντολείς μας, επιχειρώντας να τους μεταφέρουν με τη βία στα κρατητήρια.
Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους αντιδράσαμε στη βίαιη αυτή ενέργεια, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά, γρονθοκοπούσαν, κλωτσούσαν και καθύβριζαν τους κατηγορουμένους. Οι κατηγορούμενοι μεταφερθήκαν σερνόμενοι στα κρατητήρια δεχόμενοι χυδαίες ύβρεις και ακραία βία. Ένας από τους κατηγορούμενους μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς προ διετίας (διπλό bypass), δέχθηκε απανωτές αγκωνιές στο στήθος με αποτέλεσμα να σωριαστεί στα έδρανα και δυο ώρες αργότερα ήρθε ασθενοφόρο για τη διακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Τα γυαλιά άλλου κατηγορουμένου, καθώς και ένα από τα παπούτσια του, παρέμειναν στην αίθουσα ως τρόπαια για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα εν έτει 2021.

Μεταξύ των άλλων χτυπήθηκε και η διερμηνέας της δίκης.

Το δικαστήριο κατά την επάνοδό του, αρνήθηκε να πάρει θέση για το γεγονός και διέκοψε επικαλούμενο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν μάσκες (τις οποίες σκίσαν οι αστυνομικοί κατά την εφόρμησή τους).

Προσπαθώντας να τιμήσουμε τον τίτλο του συνηγόρου υπεράσπισης, δηλώσαμε ότι αποχωρούμε, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί διαδικασία σε αυτό το χώρο.

Καταθέσαμε ακόμη, άμεση αναφορά στον πρόεδρο του ΔΣΑ.

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2021
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Αλέκα Ζορμπαλά
Ιωάννα Κούρτοβικ
Δημήτρης Σαραφιανός
Πατρίκιος Πατρικουνάκος

Η φωτογραφία από eksegersi.gr