καλούν την ελληνική κυβέρνηση συνδικαλιστές και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο

Όχι στην έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από τη νόμιμη έδρα του!

Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και την ιστοσελίδα RedMed

Με ανακοίνωσή τους το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και η ιστοσελίδα RedMed, με δεκάδες υπογραφές συνδικαλιστών και διανοουμένων από όλο τον κόσμο, καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Μενδώνη να σταματήσουν το “κυνήγι μαγισσών” κατά του ΣΕΑ. Ολόκληρη η ανακοίνωση και οι υπογραφές:

Στις 14 Ιουνίου 2023 ένα μικρό ψαροκάικο με εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά των ελληνικών ακτών της Πύλου. Περίπου 700 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν αβοήθητοι. Μεγάλη πολιτική κρίση ξέσπασε διεθνώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις άμεσες ευθύνες των αρχών του ελληνικού κράτους.

Στις 18 Ιουλίου, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη 5 άλλων συλλογικοτήτων αλληλεγγύης σε μετανάστες, διασώστες, καλλιτέχνες, δικηγόρους κ.λπ., διοργάνωσε μια πολύ πετυχημένη δημόσια εκδήλωση με αίτημα «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο» που φιλοξενήθηκε στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κέντρο της Αθήνας. Σχεδόν χίλια άτομα συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της 5ωρης εκδήλωσης. Τον λόγο πήραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος, δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Πρωτοβουλίας Νομικών και Δικηγόρων για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία της Πύλου, καθώς και πολλοί καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης προκάλεσε φόβο και οργή στη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήθελε απεγνωσμένα να καλύψει την αλήθεια για την τραγωδία της Πύλου και τους πραγματικούς ενόχους. Ξεκίνησε ένα κρατικά ενορχηστρωμένο κυνήγι μαγισσών. Δύο μέρες μετά το συμβάν δημοσιεύτηκε συκοφαντικό δημοσίευμα στην φιλοκυβερνητική καθημερινή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με στόχο ιδιαίτερα τους δύο κύριους ομιλητές, Κατερίνα Μάτσα του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, γνωστή ψυχίατρο, κοινωνική ακτιβίστρια και στελέχος του ΕΕΚ, καθώς και τον γνωστό διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλο, ο οποίος και κατέρριψε όλο το ψευδές αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατικών αρχών όπου επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί η αλήθεια για τα αίτια του ναυαγίου. Το δημοσίευμα απευθύνθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαιτώντας να κινηθεί κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που παρείχε τον χώρο για τη δημόσια αυτή εκδήλωση.

Η υπουργός Μενδώνη ζήτησε αμέσως, με τον πιο αλαζονικό και επιθετικό τρόπο, “απαντήσεις” από την εκλεγμένη ηγεσία του Συλλόγου γιατί επέτρεψε μια εκδήλωση που επέκρινε την κυβέρνηση για την τραγωδία της Πύλου… Στη συνέχεια , η Υπουργός Μενδώνη διέταξε, στις 11 Αυγούστου, την έξωση του Συλλόγου από την έδρα του μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων την παραχώρησε η αείμνηστη σπουδαία ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργός Πολιτισμού, το 1982! Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια κυβερνητική επιχείρηση λογοκρισίας με πολιτικά κίνητρα, με στόχο την συγκάλυψη της αλήθειας για αυτό το φρικτό έγκλημα, το οποίο δεν αποτελεί απλώς μια συνέχεια των τραγωδιών των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στο Φρούριο Ευρώπη, αλλά και μια ποιοτική τομή. Πρόκειται συνάμα για μια επιχείρηση κρατικού εκφοβισμού ενάντια σε όλες τις αντιπολιτευτικές φωνές και την κοινωνική διαφωνία.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Μενδώνη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχουν ανάγκη να απαλλαγούν από τη μαχητική ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τη σημερινή Πρόεδρό του Δέσποινα Κουτσούμπα, γιατί για χρόνια έχουν αντιπαλέψει τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης που καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας για χάρη του ιδιωτικού κέρδους. Η ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κράτησε θαρραλέα μαχητική στάση ενάντια στο κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας όλη τη σκανδαλώδη ατζέντα της Υπουργού Πολιτισμού. Ο Σύλλογος καλεί σε δράση αλληλεγγύης όλες τις λαϊκές οργανώσεις, το συνδικαλιστικό κίνημα, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες και όλους τους αγωνιστές για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς.

Το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και η ιστοσελίδα RedMed εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την ηγεσία του καθώς και στους διοργανωτές της δημόσιας εκδήλωσης για το εγκληματικό ναυάγιο στην Πύλο. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Ελληνικού Κράτους, ακολουθούν μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν από τα μεταναστευτικά κύματα από τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική προς άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Η Ισπανία διόρισε τον βασιλιά του Μαρόκου να επιβλέπει τη μετανάστευση και την αναζήτηση ασύλου από τα βάθη της Αφρικής. Αυτό που συνέβη στη Μελίγια πέρυσι, όπου άγνωστος αριθμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη μαροκινή αστυνομία υπό το επιδοκιμαστικό βλέμμα του Ισπανού ομολόγου τους, ήταν μαρτυρία αυτής της βρώμικης συνεργασίας. Η Λιβύη, αφού πνίγηκε στο αίμα από την επίθεση του ΝΑΤΟ το 2011, έχει τώρα την εντολή να σταματήσει τους Αφρικανούς που λιμοκτονούν να μετακινηθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η προκύπτουσα δυστυχία γέννησε αυτό που είναι ίσως το πιο διαδεδομένο εμπόριο ανθρώπων στον 21ό αιώνα: ένα δουλεμπόριο έχει ανθίσει με στρατόπεδα σκλάβων στις νότιες ακτές της Μεσογείου. Προκειμένου να σταματήσει η ροή προς τη Λιβύη από την υποσαχάρια Αφρική στην πηγή της, οι αρχές της ΕΕ συνήψαν συμφωνίες με τον διαβόητο Σουδανό σφαγέα του Νταρφούρ, Hamdan Dagalo, γνωστό και ως Hemeti, γεγονός που συνέβαλε σαφώς στην προώθηση αυτού του εγκληματία στο να γίνει ένας από τους αντεπαναστάτες ηγέτες του Σουδάν ενάντια στην μεγάλης κλίμακας επανάσταση που ξέσπασε στα χρόνια μεταξύ 2018 και 2022.

Η Ιταλία εφάρμοζε, την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, μια φρικτή πολιτική απώθησης υπό την πίεση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και τώρα την κλιμακώνει, όλο και πιο δυναμικά, με τη νέα Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, εκπρόσωπο των κληρονόμων του Μουσολίνι, των Fratelli d’Italia. Η Μελόνι και η ΕΕ έχουν συνάψει ειδική συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Kais Sayed, τον νέο αυτόκλητο δικτάτορα της χώρας. Έγινε η πραιτοριανή φρουρά της ΕΕ και της Ιταλίας με αντάλλαγμα ένα μικρό ποσό οικονομικής βοήθειας. Ο Kais Sayed το ανταποδίδει απομακρύνοντας βίαια τους Αφρικανούς μετανάστες από τις υποσαχάριες περιοχές για να βρουν αργό θάνατο από δίψα στην έρημο.

Και η Τουρκία του Ερντογάν, μετά τον εκβιασμό του 2015, όταν άφησε την πρόσβαση στην Ευρώπη εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο που παρέμεναν προσωρινά στην Τουρκία, λειτουργεί τώρα ως αποθήκη για αυτά τα απελπισμένα εκατομμύρια, εμποδίζοντάς τα να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα μια ετήσια πληρωμή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα αυτών των αποτρόπαιων πολιτικών, η Μεσόγειος έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο. Καλούμε όλους τους μαχητές σε όλο τον κόσμο να σταθούν δίπλα σε όλους εκείνους τους ακτιβιστές που εκφράζουν αλληλεγγύη στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση του δικαιώματος στο άσυλο και την αδερφική αποδοχή των μεταναστών σε όλες τις χώρες, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Κάτω τα χέρια από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων!

Όχι στην έξωση του Συλλόγου από τη νόμιμη έδρα του!

Κάτω τα χέρια από όλους τους αλληλέγγυους αγωνιστές που διοργάνωσαν την εκδήλωση «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο»!

Κάτω τα χέρια από την ελευθερία της έκφρασης!

Για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της Πύλου στην Ελλάδα από διεθνή ομάδα υπερασπιστών των πολιτικών δικαιωμάτων! Να λάμψει η αλήθεια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Μελίγια!

Για την αποκατάσταση του δικαιώματος να ζητήσει κανείς άσυλο σε χώρα της επιλογής του

Κάτω το Φρούριο-Ευρώπη ! Να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες!

Για μια σοσιαλιστική Ευρώπη ανοιχτή σε όλα τα θύματα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας!

Κάτω οι πόλεμοι του ιμπεριαλισμού! Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός και ο αγώνας για τον παγκόσμιο σοσιαλισμό!

Ο αγώνας συνεχίζεται στην Ελλάδα και διεθνώς μέχρι τη νίκη!

25 Αυγούστου 2023

Υπογραφές:

EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα), Ελλάδα

DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα), Τουρκία

MTL (Μαρξιστική Εργατική Ένωση), Φινλανδία

ROR (Renaissance Ouvrière Révolutionnaire), Γαλλία

Dokumentalni Foundation, Βουλγαρία

Opción Obrera, Βενεζουέλα

Mikhail B. Konashev, εξ ονόματος της «Ένωσης για την Σοβιετική Ένωση», Ρωσική Ομοσπονδία

Adnan Serdaroğlu, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εργατικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας DISK , Τουρκία

Armağan Tulunay, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Barkın Asal, διανοούμενος, Τουρκία

Beyzade Sayın, Σωματείο εργαζομένων στην εκπαίδευση και την επιστήμη, Πρόεδρος του Τμήματος 6, Τουρκία

Burak Sayım, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Cemil Ozansü, Μελετητής, Τουρκία

Daniela Penkova, Dokumentalni Foundation, Βουλγαρία

Ertuğrul Oruç, Γενικός Γραμματέας, Ιατρικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, Τουρκία

Eva Lopez, Opción Obrera, Βενεζουέλα

Gökçe Çataloluk, πανεπιστημιακός, Τουρκία

Hakan Öztürk, Πρόεδρος EHP (Εργατικό Κόμμα Δράσης), Τουρκία

Iliyan Stanchev, Dokumentalni Foundation, Βουλγαρία

İzzettin Önder, πανεπιστημιακός, Τουρκία

José Capitán, Opción Obrera, Βενεζουέλα

Kutlu Dâne, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Levent Dölek, Αντιπρόεδρος DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα), Τουρκία

Miriş Meryem Kurtulmuş, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Osvaldo Coggiola, ιστορικός, Universidade de São Paulo, Βραζιλία

Özdeniz Pektaş, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Özgür Öztürk, Περιοδικό “Devrimci Marksizm”, Τουρκία

Σάββας Μιχαήλ Μάτσας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα), Ελλάδα

Sungur Savran, Πρόεδρος DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα), Τουρκία

Süleyman Ulutürk, πανεπιστημιακός, Τουρκία

Şiar Rişvanoğlu, Δικηγόρος, Τουρκία

Thomas Krausz, θεωρητική επιθεώρηση Eszmélet , Ουγγαρία

Ianir Milevski γραμματέας της επιτροπής δεοντολογίας της Ένωσης Αρχαιολόγων του Ισραήλ