Όργιο του κράτους και του παρακράτους φασιστών εναντίον μεταναστών και προσφύγων με φόντο την κόλαση των πυρκαγιών στον Έβρο – Κανένα περιθώριο ολιγωρίας από το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Τα τελευταία 24ωρα ξετυλίγεται μπροστά μας μία σοκαριστικά ωμή ιστορία φασιστικού μίσους και εγκληματικής δράσης, με τις πλάτες κράτους και παρακράτους, η οποία έχει φόντο τις ανεξέλεγκτες, καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου. Η υπόθεση με το φασιστοειδές ανθρωπόμορφο κτήνος με το όνομα Απόστολος Τότα είναι πλέον γνωστή στο πανελλήνιο. Χάρη στη γενικευμένη αντίδραση και στην αναπαραγωγή του θέματος από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μόνο, υπήρξε επέμβαση του εισαγγελέα, με τρόπο που όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, προσθέτει αγωνία και δεν καθησυχάζει καθόλου για την ταχύτητα με την οποία διολισθαίνει το επίσημο κράτος στις φασιστικές πρακτικές και αντιλήψεις. Ο περί ου ο λόγος φασίστας, αισθανόμενος – δικαιολογημένα όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις – αρκετά ασφαλής από τις διασυνδέσεις και τη στήριξη που φαίνεται ότι έχει από επίσημους πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες (βουλευτές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και θρησκευτικούς αξιωματούχους), πρόβαλε σε ζωντανή μετάδοση την αιχμαλώτιση δεκάδων μεταναστών – 25 κατά τη δημόσια ανακοίνωση του ίδιου – τους οποίους κλείδωσε σε ένα περίκλειστο κουβούκλιο, το οποίο έσερνε με το αυτοκίνητό του (τρέιλερ), με άγνωστο προορισμό και υποδηλούμενο (όπως διαισθάνεται όποιος παρακολουθήσει το βίντεο) σκοπό τη βλάβη τους.

Τα εχθρικά συναισθήματά του εναντίον τους εκφράζονταν ολοφάνερα και μόνο από το λόγο ότι τους αποκαλούσε «κομμάτια», με προφανή πρόθεση να αφαιρέσει από τους αιχμαλώτους του, την ιδιότητα του ανθρώπου. Όποιος δε, αναζητήσει με μία στοιχειώδη έρευνα στο διαδίκτυο το background του τύπου αυτού και του διαδικτυακού κοινού του, δεν του μένει καμία επιφύλαξη για τις ρατσιστικές, ιδεολογικές του καταβολές και αναφορές.

Δυστυχώς παρόλα αυτά, όπως πληροφορούμαστε, η όραση της ελληνικής δικαιοσύνης τελεί υπό την επίδραση ανησυχητικά παραμορφωτικών φακών, αφού δέχθηκε με εξοργιστική «αφέλεια» τους ισχυρισμούς του φασιστικού καθάρματος ότι οι μετανάστες που αιχμαλώτισε ήταν ομάδα εμπρηστών που τους έπιασε επ αυτοφώρω να επιχειρούν την έναυση πυρκαγιάς.

Αντί οι θεσμοί της πολιτείας και της δικαιοσύνης να πράξουν το καθήκον τους και να ελέγξουν το ρόλο που έπαιξαν και παίζουν σε αυτή την υπόθεση και γενικότερα, επίσημα πολιτικά πρόσωπα (Πάρης Παπαδόπουλος, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης) με την ευθεία και συστηματική παρακίνηση για διάπραξη εγκλημάτων κατά ανθρώπων και μάλιστα με ρατσιστικό κίνητρο, βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, μία καφκική δίωξη των θυμάτων του φασίστα – κυνηγού κεφαλών, προστατευόμενου της ακροδεξιάς εντός και εκτός της Βουλής. Οι μετανάστες, αιχμάλωτοι του Τότα, κατηγορούνται για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας εμπρησμού και ο φασίστας για πλημμελήματα σχετικά με απαγωγή και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων!

Τα ανατριχιαστικά αυτά περιστατικά σημαίνουν ότι η κατάσταση έχει περάσει πλέον, σε επόμενο στάδιο και τα σχόλια τύπου, «αυτά συμβαίνουν εδώ και καιρό, δεν είναι καινούργια» δεν μας αφορούν, ούτε πρέπει να μας εφησυχάζουν λειτουργώντας με ένα είδος «άρνησης της πραγματικότητας», η οποία βοά ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση όξυνσης του κοινωνικού αυτοματισμού και των φασιστικών, ρατσιστικών ανακλαστικών της κοινωνίας, τα οποία συστηματικά υποδαυλίζονται, υποθάλπονται, ενθαρρύνονται και κυρίως προστατεύονται.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό με το φασίστα-σερίφη Τότα, αυτή τη στιγμή, είναι επείγον να αναζητηθούν οι άνθρωποι που αυτό το κάθαρμα αιχμαλώτισε, να μάθουμε πού βρίσκονται, σε ποια κατάσταση είναι και κυρίως πόσοι ακριβώς βρέθηκαν στα χέρια του. Είναι επείγον να τους παρασχεθεί νομική και κάθε είδους βοήθεια, αφού οι δαγκάνες ενός βαθιά διαβρωμένου από την ιδεολογία του ρατσισμού και του φασισμού κράτους, είναι αδυσώπητες και ικανές να τους καταβροχθίσουν, προκειμένου να προστατέψουν τα εγκλήματα των ενεργούμενών τους.

Γενικότερα, είναι επίσης επείγον και αναγκαίο, το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα να μπει χωρίς καθυστέρηση σε μία συζήτηση ουσίας για την προετοιμασία και την οργάνωση ενός συντονισμού διαρκείας με σκοπό να μη μας πιάσει στον ύπνο, αυτό που ολοένα και περισσότερο βλέπουμε να παίρνει κεφάλι και να αναζωπυρώνεται, όπως ακριβώς οι πύρινες λαίλαπες που καταβροχθίζουν ανεμπόδιστες ανθρώπους, περιουσίες και φύση. Το φασισμό.

Η κατά βάση διαδικτυακή κινητοποίηση κατά των φασιστικών καθαρμάτων που πραγματοποιούν και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση πογκρόμ εναντίον μεταναστών – δείγμα της αποθράσυνσης και της ανοχής που απολαύουν – είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του ενεργούμενού τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Δε φτάνει όμως αυτό, καθώς τα κρούσματα φασιστικής ασυδοσίας και εγκληματικότητας πυκνώνουν σε διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους εκ πρώτης όψεως σκηνικά (φόνοι Μιχάλη Κατσουρή, Σιράζ Σαφτάρ).

Στον Έβρο, τον οποίο καταβροχθίζουν οι πύρινες γλώσσες, οργιάζουν οι παραμιλίτσιες φασιστών που είναι όχι μόνο πολύ καλά οργανωμένες, αλλά προστατεύονται και ενισχύονται συστηματικά με όλους τους τρόπους από όλο το φάσμα της επίσημης και ανεπίσημης δεξιάς στη χώρα. Την ασυλία στα εγκλήματά τους, οι φασίστες ανταποδίδουν με την ανοχή και την κάλυψη που παρέχουν στην πολιτική της κυβέρνησης που καταστρέφει τον τόπο. Τι κι αν η κυβερνητική ολιγωρία και εσκεμμένη κρατική ανεπάρκεια στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστη οικολογική, οικονομική και κοινωνική ζημιά; Η δαιμονοποίηση των μεταναστών και η κατά καιρούς επινόηση των ξένων, κακόβουλων κέντρων βολεύει μια χαρά και για την απόσειση ευθυνών από το ξεχαρβαλωμένο «επιτελικό» κράτος και την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ και για την υποδαύλιση του τόσο χρήσιμου ρατσιστικούμένους στα θύματα της πολιτικής αυτής.

Δεν έχει επίσης απαντηθεί ακόμα και ούτε πρέπει να αμελήσουμε να πιέσουμε οργανωμένα προκειμένου να πληροφορηθούμε, την ακριβή ταυτότητα και τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο λαμπαδιασμένο δάσος της Δαδιάς δεκάδες συνάνθρωποί μας. Πρόκειται για ολοκαύτωμα και έχουμε κάθε λόγο να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν με τεκμήρια, πολλοί πρόθυμοι γύρω μας να γίνουν θύτες σε ένα ανάλογο πογκρόμ μεταναστών και προσφύγων. Πρέπει να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά γύρω από τους θανάτους αυτούς, τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο ενέχουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας (δια πράξεων ή παραλείψεων).

Είναι λοιπόν άμεσο και επιτακτικό καθήκον αφενός να μην επιτρέψουμε καμία ελάττωση της προσοχής μας στις συγκεκριμένες τραγικές υποθέσεις και αφετέρου να πάρουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία ώστε να ανοίξει μία εξαντλητική και χωρίς μικροπολιτικές περιχαρακώσεις συζήτηση για την συστηματικότερη οργάνωση του αντιφασιστικού κινήματος. Οι καιροί δεν περιμένουν και τα προμηνύματα έχουν ήδη σταλεί. Όσο και αν επικαλούμαστε τη μεγάλη αποχή από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, για τον τρόπο που διαμορφώθηκαν βάσει αυτής, οι συσχετισμοί στη σύνθεση του αστικού κοινοβουλίου, ας μην παραγνωρίζουμε και εθελοτυφλούμε απέναντι στο γεγονός ότι τα στατιστικά συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές, εξακολουθούν με σχετική ασφάλεια να καταδεικνύουν ότι ο φασισμός και η μισαλλοδοξία γίνονται όλο και πιο γοητευτικά στα μάτια της κοινωνίας. Τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν υφίσταται ως ενδεχόμενο η βυθιση της στην οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα, εφόσον δεν υπάρξει η απαιτούμενη δράση για την ανατροπή των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που την προκαλούν.

Και επειδή, στις προκλήσεις πρέπει να απαντάμε με προκλήσεις, και επειδή είναι τέτοια η αποθράσυνση των φασιστών και η κρατική υποκρισία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όπως την είδαμε μάλιστα πρόσφατα να αναδύεται μέσω της ανεκδιήγητης απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού για έξωση του ΣΕΑ από την έδρα του εξαιτίας της πραγματοποίησης της εκδήλωσης για την εκατόμβη νεκρών μεταναστών και προσφύγων στο Ναυάγιο της Πύλου, προτείνω να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τους μετανάστες – θύματα της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, την υπόθεση των δεκατριών κατηγορούμενων για εμπρησμό μεταναστών και την ανάπτυξη, τη δράση και το ρόλο των φασιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην περιοχή, υπό την αιγίδα κοινωνικών φορέων, συλλογικοτήτων και αντιφασιστικών οργανώσεων στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Και ναι, δεν σας κρύβω ότι ήδη ονειρεύομαι να μπορέσει να γίνει αυτό και να είναι χιλιάδες αυτοί που θα συμμετέχουν.