ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα δηλώνει τη στήριξη και τη συμπαράστασή του, στον αγώνα που δίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατοίκων στις Σκουριές, για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής, να φύγει η Ελληνικός Χρυσός, να υπάρξει έστω και τώρα, που οι καπιταλιστές έχουν τριπλασιάσει το ρυθμό των εξορύξεων, η δυνατότητα για μια ανθρώπινη ζωή.

Από αυτή τη σκοπιά, και μετά την επίθεση ενάντια στους κατοίκους, που ξεδίπλωσαν από κοινού, ΜΑΤ, εργοδοτικοί υπάλληλοι της εταιρείας, αποτελεί πρόκληση η υποκίνηση και χρηματοδότηση της καθόδου στην Αθήνα, εργαζόμενων της εταιρείας.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, συνολικά τα αφεντικά, θυμήθηκαν τώρα την ιερότητα των θέσεων εργασίας. Είναι οι ίδιοι που υποδέχτηκαν θετικά τα μνημόνια, τις απολύσεις, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Γιατί το «δικαίωμα» στην εργασία δεν είναι προνόμιο των λίγων, που έδειξαν ελαστική συνείδηση και λειτουργούν σαν τυφλά όργανα της εργοδοσίας. Γιατί η ανάγκη για δουλειά αφορά και τους πολλούς, που είτε θα χάσουν τις δουλειές τους, είτε θα χάσουν κάθε ελπίδα να εργαστούν στο μέλλον, στον τόπο τους, εξαιτίας της ολοκληρωτικής επικράτησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Γιατί, τέλος, η ανάγκη για δουλειά δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη κι αυτήν, που, σε ένα βάθος χρόνου, θα περιθωριοποιήσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τα παιδιά τους.

Δεν είναι τυχαίο πως την «ευαισθησία» των αφεντικών για τις θέσεις εργασίας στις Σκουριές, την αγκάλιασε και η Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας τη στήριξή της στις αντισυγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη Χαλκιδική.  

Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αναμονή από κανέναν μας. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δεν απορρίπτει συνολικά την παρουσία της εταιρείας, και από την άλλη επιχειρεί να δείχνει πως καταλαβαίνει και τους κατοίκους. Είναι μια στάση που παραχωρεί έδαφος στα αφεντικά, και στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να προσπαθούν από κοινού να καταβάλουν τον αγώνα στις Σκουριές. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι φανερό, πως και στην περίπτωση των Σκουριών, προετοιμάζεται ένας ακόμα ταξικός συμβιβασμός με τα αφεντικά, και δεν πρέπει να περάσει.
Ταυτόχρονα, είναι φανερό, πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε, οι καπιταλιστές να πετύχουν αυτό που πάντα επιδιώκουν, δηλαδή να βάζουν σε σύγκρουση υπαρκτές ανάγκες, στην περίπτωση αυτή την ανάγκη για δουλειά με την ανάγκη για ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μόνο με την εξουσία μας, την εξουσία των εργατών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα μέσα παραγωγής υπέρ της ζωής και του περιβάλλοντος. Για τη διάλυση των ΜΑΤ και όλων των σωμάτων πραιτοριανών και ανθρωποφυλάκων της αστικής εξουσίας. Για να φύγει η Ελληνικός Χρυσός, και να τεθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της εποχής μας υπέρ της εργατικής τάξης, με σεβασμό στο περιβάλλον Μόνο έτσι θα σταματήσουμε το εμπόριο ελπίδας των καπιταλιστών, σε ένα σύστημα παρακμασμένο και σάπιο, που το ίδιο δεν έχει καμιά ελπίδα.

16/4/2015
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα