φωτορεπορτάζ Θόδωρου Κουτσουμπού

Νέα μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου εκατοντάδες συντρόφισσες και σύντροφοι του αναρχικού κυρίως χώρου και κάποιων οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς (μεταξύ των οποίων του ΕΕΚ) απαιτώντας να δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματα του φυλακισμένου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Η ζωή του 34χρονου Γιάννη Μιχαηλίδη βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καθώς σήμερα (1 Ιουλίου) συμπληρώνει τις 40 ημέρες απεργίας πείνας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον οργανισμό, ακόμη και το μοιραίο. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται εδώ και 11 χρόνια στις φυλακές. Αρχικά συνελήφθη για απόπειρα ληστείας σε Τράπεζα στο Βελβεντό Κοζάνης (και είναι γνωστές οι φωτογραφίες του άγριου βασανισμού του) δικάστηκε, καταδικάστηκε και δραπέτευσε από τις αγροτικές φυλακές όταν δεν του επέτρεπαν να παρακολουθεί τα μαθήματα στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο, όπου στο μεταξύ είχε περάσει δίνοντας εξετάσεις μέσα από τις φυλακές! Έγινε επίσης γνωστός ως ο “Τοξοβόλος του Συντάγματος”.

Για όλα όσα του καταλογίζουν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη, ο Γιάννης Μιχαηλίδης δικάστηκε και καταδικάστηκε με βαριές ποινές. Σε αυτόν δεν ίσχυε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, του πρότερου νόμιμου ή σύννομου βίου. Εδώ και πολλούς μήνες, ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει εκτίσει τα προβλεπόμενα από το νόμο τα 3/5 της βασικής ποινής του και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση, και δικαιούται την υφ’ όρον απόλυσή του. Οι δικαστικές αρχές όμως του την στερούν παραβιάζοντας οι ίδιοι τους ισχύοντες νόμους. Να σημειωθεί ότι είναι το εφετείο Λαμίας το οποίο έκρινε “σύννομο” τον πρότερο βίο του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αστυνομικού Κορκονέα, και επίσης δικαστές από τον ίδιο κύκλο, της Λαμίας, αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο της υφ’ όρον αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη.

 Αυτή την διαφορά στην εφαρμογή των νόμων, που συνιστά μια κραυγαλέα αδικία, επισήμαινε το πρώτο πανό της πορείας της Πέμπτης 30 Ιουνίου στην Αθήνα (βλέπε σχετική φωτογραφία). Η πορεία ήταν ειρηνική αλλά μαχητική με συνθήματα όπως “Γιάννη γερά, για τη λευτεριά”, “το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά” και άλλα. Η περικύκλωση της αστυνομίας δεξιά και αριστερά ήταν ισχυρή, αλλά από το πεζοδρόμιο, σε σχετική απόσταση από τους διαδηλωτές που είχαν τη δική τους ισχυρή περιφρούρηση. Η πορεία κινήθηκε στην Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία, διέσχισε την Σταδίου μέχρι τη Βουλή και τερματίστηκε ειρηνικά ξανά στα Προπύλαια.