Πηγή φωτογραφίας: luchadeclases.org

Το Φρούριο Ευρώπη

της Κατερίνας Μάτσα

Έχουν ξεπεράσει τους 40 οι νεκροί πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική  που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα της Ισπανίας και σφαγιάστηκαν από τους Ισπανούς συνοριοφύλακες και τις μαροκινές αρχές την Παρασκευή 24 Ιούνη. Δεκάδες οι τραυματίες που αφέθηκαν χωρίς βοήθεια, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των νεκρών. Για μαζικούς τάφους μιλούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AMDH) κατήγγειλε ότι οι μαροκινές αρχές έχουν ήδη σκάψει τάφους για τους νεκρούς μετανάστες, κατηγορώντας τους αξιωματούχους ότι προσπάθησαν να απαλλαγούν από τα πτώματα χωρίς την κατάλληλη έρευνα.

Στα σύνορα Ισπανίας και Μαρόκου, στις πόλεις Ναντόρ και Μελίγια, συρρέουν πολλοί εξαθλιωμένοι, λιμοκτονούντες πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική, το Σουδάν και άλλες φτωχές αφρικανικές χώρες με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μένουν σε πρόχειρες σκηνές, έχουν ελάχιστα τρόφιμα και περιμένουν τη στιγμή που θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα, ξεφεύγοντας από τους συνοριοφύλακες που τους κυνηγούν. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, πολλοί είναι ακόμα έφηβοι. Αυτοί γίνονται στόχος των δυνάμεων καταστολής των δύο γειτονικών χωρών, που συναγωνίζονται σε αγριότητα.

Η θηριωδία προετοιμάστηκε από καιρό και έχει τη σφραγίδα της συμφωνίας Ισπανίας – Μαρόκου της 22/3/2022 για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Το έγκλημα δεν έχει προηγούμενο σε μαζικότητα. Η αφρικανική Ένωση, πολλές οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας , η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ.ά. καταγγέλλουν και απαιτούν δημόσια έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες. Μόνο η  υποτίθεται αριστερή ισπανική κυβέρνηση τα βρίσκει όλα καλά.  Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ  όχι μόνο χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη φρικιαστική αυτή επιχείρηση, αλλά βούλιαξε ακόμα πιο βαθειά στο βούρκο. Έκανε ό,τι και ο δικός μας Κούλης πριν ένα περίπου χρόνο στα σύνορα του Έβρου. Χαρακτήρισε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ως «βίαιη επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας»!, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση ως «υβριδική απειλή» για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας.

Στο μεταξύ, ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το αριστερό Podemos,  αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζεται να ζητά και αυτό να γίνει έρευνα! Σοβαρή προειδοποίηση για το πού καταλήγει ο ρεφορμισμός μέσα σε όρους βαθειάς κρίσης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος. Καταλήγει να συμμαχεί με τους δήμιους των καταπιεσμένων…