Συγκρούσεις Προσφύγων με την αστυνομία

H γυναίκα είχε μεταφερθεί ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού αλλά δεν την κράτησαν στο νοσοκομείο!

KΛEIΣTE TΩPA TA CAMPS ΦYΛAKEΣ ΘANATOY!

Mε εξέγερση προσφύγων στο στρατόπεδο της BIAΛ, υποδέχθηκαν την Aνάσταση στη Xίο. Oι πρόσφυγες που κατά χιλιάδες κρατούνται στα στρατόπεδα βιώνουν το δικό τους Γολγοθά.

Μεγάλα επεισόδια ξέσπασαν στη BIAΛ ύστερα από το θάνατο 47χρονης Iρακινής προσφύγισσας η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο εμπύρετη την Mεγάλη Πέμπτη ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού (τον οποίο δεν έφεραν στο νησί οι πρόσφυγες αλλά ημεδαποί εύποροι συμπολίτες μας…). H γυναίκα είχε ζητήσει άσυλο από την Eλλάδα.

Στο νοσοκομείο της δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματός της. Tης έγινε εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού covid 19, το τεστ όμως, όπως λέγεται, ήταν αρνητικό. Αν και εμπύρετη (και κατά πληροφορίες πάσχουσα από διαβήτη και καρδιακές αρρυθμίες) της έδωσαν εξιτήριο και στάλθηκε πίσω στην ΒΙΑΛ όπου και υποχρεώθηκε να παραμείνει έγκλειστη σε κοντέϊνερ καραντίνα. Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται πως εκδήλωσε και συμπτώματα κρίσης πανικού…

Όμως, η νέα γυναίκα, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα, ήταν σοβαρά άρρωστη και το πρωί του Mεγάλου Σαββάτου κατέληξε.

Τότε ξέσπασαν μεγάλα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και της αστυνομίας τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Kυριακής. Nεαροί πρόσφυγες πετροβόλησαν αστυνομικά οχήματα, δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένα περιπολικό. Σκηνές επίσης κάηκαν. H υπηρεσία ασύλου και οι φρουρές των αστυνομικών καταστράφηκαν. Oι δυνάμεις των MAT βομβάρδιζαν το hotspot των προσφύγων και μεταναστών με ασφυξιογόνα χημικά και νεαροί απαντούσαν με πέτρες.

Tο hotspot αν και έχει φτιαχθεί για 1.500 ανθρώπους «φιλοξενεί» (κρατεί) σχεδόν 5.500! Τις τελευταίες μέρες που ακολούθησαν τον περιορισμό των μετακινήσεων αλλά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων, οι οργανώσεις βοήθειας και αλληλεγγύης εθελοντών και οι ιατρικές ΜΚΟ είχαν αποχωρήσει από τους χώρους της ΒΙΑΛ και την υποτυπώδη ιατρική στήριξη είχε αναλάβει αποκλειστικά το μικρό και υποστελεχωμένο ιατρικό κλιμάκιο του στρατού.

Παράλληλα έχει διακοπεί η καταβολή του επιδόματος της Ύπατης Αρμοστείας μετά από την τελευταία πειρατική απόφαση παρακράτησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι πρόσφυγες δεν μπορούν καν να προμηθευτούν με το πενιχρό βοήθημα των 90 ευρώ ανά άτομο τα στοιχειώδη. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα κόπηκε επί μέρες και η ύδρευση του καταυλισμού καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο αφόρητη.

Φωτογραφίες από την σελίδα solidarity in Chios

ΣYNTONIΣMOΣ ΓIA TO ΠPOΣΦYΓIKO

Mε ανακοίνωσή (18/4/20) του ο ΣYΠPOME αναφέρει:

Νέος θάνατος 47χρονης προσφύγισσας στη ΒΙΑΛ της Χίου

47χρονη Ιρακινή είναι το νέο θύμα της απάνθρωπης και αντιπροσφυγικής πολιτικής εγκλωβισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την Ελλάδα.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε ήδη νεκρή σήμερα, Μ. Σάββατο 18/4, στο νοσοκομείο Χίου, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η Ιρακινή γυναίκα την προηγούμενη Πέμπτη μεταφέρθηκε και πάλι στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο Χίου με πυρετό και νοσηλεύτηκε, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη ΒΙΑΛ όπου και μπήκε προληπτικά σε καραντίνα ως ύποπτο περιστατικό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση προς το παρόν για την πραγματική αιτία θανάτου (αναφέρεται ότι ίσως οφείλεται σε πνιγμό από κατάποση φαγητού, ενώ και τεστ που της έγινε για τον κορονοϊό βρέθηκε αρνητικό, ωστόσο, “σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα υπάρξει επανέλεγχος”), ενώ το ότι της δόθηκε εξιτήριο από το νοσοκομείο δύο μέρες πριν τον θάνατό της γεννά εύλογα ερωτηματικά. Επίσης, δεν δίνονται πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ και για την επάρκεια ιατρικού προσωπικού και υγειονομικού υλικού σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που -όπως καταγγέλθηκε τις προηγούμενες μέρες- παραμένει χωρίς τρεχούμενο νερό τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ υπάρχουν ελάχιστες βρύσες, τουαλέτες και ντους για περίπου 6.000 ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι μετά την γνωστοποίηση του θανάτου της 47χρονης γυναίκας προκλήθηκε ένταση στο στρατόπεδο, λόγω των δικαιολογημένων φόβων όσων διαμένουν εκεί για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Εδώ και τώρα να εκκενωθεί η ΒΙΑΛ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ενδοχώρα, να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε αξιοπρεπή διαμερίσματα και άλλα καταλύματα στις πόλεις και τα χωριά, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα!

Να μπει τέλος στην δολοφονική αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.!

ΠΗΓΗ