Ευχαριστούμε την Ομάδα Σημείο Μηδέν για την ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος παράθεσης του βίντεο της σπουδαίας παράστασης τους “Βόυτσεκ”.
Είναι μια παράσταση της Oμάδας Σημείο Mηδέν, μέρος της «Tριλογίας της Aπο-ανθρωποποίησης» (οι άλλες δυο παραστάσεις είναι η ‘Σωφρονιστική Αποικία’ του Φραντς Kάφκα και το ‘Eμείς’ του Γιεβγκένι Zαμιάτιν).
Το ΕΕΚ είχε πάει στις 17 Ιανουαρίου 2015 για να δει την παράσταση στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου Άττις – Νέος Χώρος. Σήμερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του covid-19 και της καραντίνας εξαιτίας αυτής, η παράσταση έρχεται σε εμάς και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας για να μας συντροφεύσει και να μας προβληματίσει.
Πριν απολαύσουμε το βίντεο από την παράσταση παραθέτουμε κάποια στοιχεία από το site της Ομάδας Σημείο Μηδέν:
Ο Βόυτσεκ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837), που πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Το έργο αυτό, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, έμελλε να επηρεάσει όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.
Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως εξής:
Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου, για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απατά. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του.
Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος σημειώνει:
«Γιατί ο Βόυτσεκ δεν εξεγείρεται; Γιατί δεν στρέφει τα πυρά του ενάντια στους βασανιστές του; Η κοινωνία της επιτήρησης, το θρησκευτικό και στρατιωτικό δίκαιο, μέσα απ’ τα οποία σκέφτεται και υπάρχει ο Βόυτσεκ, έχουν αφαιρέσει απ’ το μυαλό του κάθε δυνατότητα εξέγερσης, ακόμα και ως σκέψη[…].
Το υπαρξιακό αδιέξοδο ενός παρία της κοινωνίας, μετατρέπεται σταδιακά σε τραγωδία του ανθρώπινου όντος, ώσπου τίθεται σε όλη του την ένταση το αγωνιώδες και βασανιστικό ερώτημα: “Προς τι ο άνθρωπος;» – αυτό το ερώτημα που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε, που δεν μας αφήνει να δεχτούμε την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, που μας οδηγεί στη ρήξη και την άρνηση και μας ωθεί να θέσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο το αίτημα για καθολική χειραφέτηση των ανθρώπων όπου γης».
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν
Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος
Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης
Photo credits: Αντωνία Καντά
Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Διανομή:
Μελέτης Ηλίας: Βόυτσεκ
Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία
Δαβίδ Μαλτέζε: Λοχαγός, Αρχιτυμπανιστής
Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος
WOYZECK by Georg Büchner (2013) from Zero Point Theatre Company on Vimeo.