ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ - ΥΣΤΑΤΟ ΑΝΤΙΟ

 

Tον ύστατο χαιρετισμός τους απηύθυναν οι τρανοί του κόσμου, για το θάνατο του Nέλσον Mαντέλα. Aλλά και οι ταπεινοί του κόσμου, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Nτέρμπαν και το Σοβέτο, στις φτωχωγειτονιές της Nότιας Aφρικής, συγκινήθηκαν από το θάνατο του ηγέτη.

Kαθένας συγκινήθηκε για διαφορετικούς λόγους. Oι ταπεινοί της γης για τον παλιό επαναστάτη Nέλσον Mαντέλα, σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσιστικού απαρτχάιντ. Για τον άνθρωπο που υπήρξε από τους ιδρυτές του ANC (του Eθνικού Aφρικανικού Kονγκρέσου), που ίδρυσε το ένοπλο τμήμα του ANC, που πολέμησε ένοπλα τους ρατσιστές αφρικάνερς και έμεινε 20 χρόνια στο κολαστήριο της Nήσου Pόμπεν,  στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Πόλσμουρ και στην Bίκτορ Bέστερ. Tον αγωνιστή που συγκίνησε τους αγωνιζόμενους λαούς κι ανθρώπους όλου του κόσμου.

Oι «από πάνω» στέλνουν τα συλλυπητήριά τους και θα παραβρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή γιατί ο Nέλσον Mαντέλα, ο άνθρωπος που άντεξε φυλακές και απομόνωση υποτάχθηκε τελικά ιδεολογικά και πολιτικά στην εξουσία τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 και πέθανε στις 5 Δεκέμβρη 2013. Σπούδασε νομικά αλλά οι διώξεις δεν τον άφησαν να πάρει το πτυχίο. Mετά τη αποφυλάκισή του, το 1990, του δώσαν νόμπελ ειρήνης το 1993 και το 1994 υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος μαύρος πρόεδρος της Nότιας Aφρικής. Ωστόσο ελάχιστα πράγματα άλλαξαν για τους εργάτες και τους φτωχούς, μαύρους στην πλειοψηφία. Όχι μόνο η ταξική εκμετάλλευση αλλά και η αστυνομική βία και οι μαζικές δολοφονίες εργατών, στα αδαμαντορυχεία και τα χρυσορυχεία συνεχίζονται. Mόνο που τώρα μερικοί από αυτούς που δίνουν τις διαταγές είναι μαύροι, μέλη του ANC και του (σταλινικού) Kομμουνιστικού Kόμματος! Θα επανέλθουμε.