“Eγκαίνια” έκανε στις 28/2 το νέο Ασφαλιστικό, καθώς άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Μία μέρα πριν, δηλαδή στις 27/2 ψηφίστηκε, μόνο με τη στήριξη της ΝΔ, το νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το οποίο εκτός από το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς προβλέπει αυξήσεις σε περίπου 350.000 επικουρικές και κύριες συντάξεις, συνολικού κόστους 430 εκατ. ευρώ.

Το κονδύλι αυτό προβλέπεται να καλυφθεί από συνολικό “συμπληρωματικό” (δηλαδή πέραν του τακτικού προϋπολογισμού των ταμείων) κεφάλαιο ύψους 980 εκατ. ευρώ το οποίο προέρχεται από την κατάργηση της «13ης σύνταξης» την οποία θέσπισε και κατέβαλε πέρσι η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ).

Θεωρητικά, μετά την καταβολή των 430 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα απομείνουν κοντά στα 550 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και υγείας.

Μάλιστα, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη (μεταμνημονιακή) εποπτεία στην Ελλάδα, αναφέρει πως τα μέτρα αυτά θα μπορούν να αφορούν την αύξηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ή κάποια παροχή στους κοινωνικά ευαίσθητους ιδιοκτήτες ενυπόθηκων ακινήτων.
Συνεπώς, πάνε… περίπατο, τα όποια σενάρια τα οποία η ίδια η κυβέρνηση διέρρεε περί «νέας 13ης σύνταξης», «έκτακτης παροχής» ή «εφάπαξ παροχής» στους συνταξιούχους.
Ωστόσο και τα άλλα ενδεχόμενα κοινωνικά μέτρα, όπως η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι υπό αίρεση.
Ο νόμος Βρούτση προβλέπει πως η καταβολή τους θα εξαρτηθεί από αναλογιστικές μελέτες αλλά και το αν και κατά πόσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού, δηλαδή του προϋπολογισμού, ιδίως των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Αυτός, όμως, ήδη εμφανίζει αρνητική απόκλιση, λόγω αυξημένων δαπανών για συντάξεις.
Μάλιστα προϋπολογίζεται άτυπα, από τώρα, ετήσια «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ. Όσα δηλαδή θα περισσέψουν από το «συμπληρωματικό» κονδύλι των 980 εκατ. ευρώ, μετά τις προβλεπόμενες αυξήσεις σε 330.000 συντάξεις.
Συνεπώς τα αδιάθετα 550 εκατ. ευρώ μπορεί να προορισθούν τελικά στο «κλείσιμο» της «τρύπας» των ταμείων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα έκθεση της Κομισιόν προβλέπει πως οι επικείμενες αυξήσεις του νόμου Βρούτση στις επικουρικές συντάξεις θα δημιουργήσουν έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) -παρά την κρατική επιχορήγησή τους!- το οποίο εν μέρει θα καλυφθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων …
Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται και πάλι να σπάσει αποθεματικά των ταμείων, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σε σχέση με την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των επαγγελματιών.
Εκτιμάται ότι το 80% -90% αυτών θα επιλέξει την κατώτατη κατηγορία.
Αν και αυτή προβλέπει εισφορές υψηλότερες κατά 20% σε σχέση με εκείνες του νόμου Κατρούγκαλου, δεν αναμένεται αντίστοιχη αύξηση των εσόδων από εισφορές.
Και αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση κάποιοι επαγγελματίες να μην πληρώσουν τις νέες αυξημένες εισφορές, ενώ παράλληλα «τρέχει» η ρύθμιση των 120 δόσεων για 200.000 οικονομικά ενεργούς αυταπασχολούμενους.
Τι σημαίνει αυτό ; Πως υπάρχει απειλή για μειωμένα έσοδα στα ταμεία, την ώρα που όλα τα μηνύματα δείχνουν αύξηση των δαπανών.
Με άλλα λόγια, έρχονται νέα ελλείμματα στα ταμεία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν  να κλείσουν από αυξημένα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών, καθώς οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης (και λόγω του «κορονοϊού») δεν μπορούν  να στηρίξουν κάτι τέτοιο.
Έτσι ενδεχομένως να δυσκολέψει και το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης των εισφορών για τους μισθωτούς, το οποίο αναμένουν πως και… πως οι καπιταλιστές στην Ελλάδα.

Δ.Κ.