H Αργεντινή πάλι σε χρεοστάσιο

Μετά από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων με την νέα κυβέρνηση το ΔΝΤ “αποφάσισε” ότι το χρέος της Αργεντινής είναι πλέον “μη βιώσιμο” και προειδοποίησε άμεσα τους κατόχους αργεντίνικων ομολόγων ότι θα πρέπει άμεσα να υποστούν “κούρεμα” στο πλαίσιο μιας νέας αναδιάθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας.

Βέβαια, ένα PSI τύπου Ελλάδας (με κούρεμα ομολόγων – αναδιάρθρωση των λήξεων) και στο αργεντίνικο χρέος που ξεπερνά αυτή την στιγμή τα 100 δις δολ., θα συνοδεύεται από τα γνωστά στην Ελλάδα μνημόνια για τα οποία ήδη διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του Μπουένος Αϋρες.
Την ανακοίνωση για το “χρεοστάσιο” της Αργεντινής έκανε η ίδια η -νέα- επικεφαλής του ΔΝΤ Κρυσταλίνα Γκεοργκίεβα μόλις οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη “εξέταση” του χρέους από το ΔΝΤ επί Λαγκάρντ. Τότε η Λαγκάρντ είχε αξιολογήσει το αργεντίνικο χρέος ως βιώσιμο και είχε εγκρίνει -παίρνοντας το πράσινο φως και από την Ουάσιγκτον- ένα πρωτοφανές σε μέγεθος για το ΔΝΤ δάνειο της τάξης των 50 συν 7 δις δολαρίων.
Μόλις οκτώ μήνες μετά, και με την Κυβέρνηση Φερνάντες – Κίρχνερ να έχει διαδεχθεί τον εκλεκτό των αγορών και του ΔΝΤ Μάκρι, το χρέος έχει και πάλι αποκαλυφθεί ως αυτό που εξ αρχής ήταν, ήτοι μη βιώσιμο. Και η Αργεντινή οδηγείται πλέον με την συνεργασία της κυβέρνησης σε νεα αναδιάρθρωση και “κούρεμα” με αντάλλαγμα/εγγύηση τα γνωστά μνημονιακά μέτρα σε μια χώρα ήδη ρημαγμένη από την χρεοκοπία και το ΔΝΤ.
Η νέα κυβέρνηση, που σε κάθε περίπτωση γνώριζε την κατάσταση και υποσχόταν “λύσεις” για το χρέος, τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τον IFF (την διεθνή οργάνωση των “πιστωτών”) για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση και κυρίως το πως θα πειστούν οι πιστωτές της Αργεντινής πέραν του ΔΝΤ -το οποίο καταστατικά δεν κάνει αποδεκτή καμία “ζημία” στον ισολογισμό του- να δεχθούν τόσο μεγάλο κούρεμα που να μπορεί να πληρώνει το δημόσιο. Με δεδομένο ότι το χρέος προς το ΔΝΤ “απαγορεύεται” να κουρευτεί, ολοκληρη την ζημιά πρέπει να την αποδεχθούν οι πιστωτές και αυτό το μέγεθος καθορίζει το εύρος των “μέτρων” που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η νεόκοπη Κυβέρνηση Φερνάντες – Κίρχνερ. Το πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα πρέπει να επιβληθεί σε ένα λαό που είναι ήδη στους δρόμους, που μόλις πριν από λίγους μήνες “έριξε” την κυβέρνηση του Μάκρι και τον υποχρεώσε σε μια σφοδρή κοινοβουλευτική ήττα.
Απέναντι στο κίνημα αυτό, ο “φελλός” της συγκυβέρνησης Φερνάντες – Κίρχνερ που επέπλευσε μέσα από την κοινοβουλευτική ανατροπή του Μάκρι, καλείται τώρα να επιβάλλει τα μέτρα του ΔΝΤ για να διαχειρισθεί τη νέα χρεοκοπία…
Γιάν. Aγγ.