ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 'Η... "ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ" ΣΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

Για… « ιθαγενείς» έχει περάσει η κυβέρνηση τους ανέργους αυτής της χώρας με τα προγράμματα… «καθρεφτάκια» τα οποία τους προσφέρει για να κερδίσει την ανοχή τους απέναντι στη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία υφίστανται. 

Την ίδια ώρα που η ανεργία δεν λέει να ξεκολλήσει από το 24-25% του εργατικού δυναμικού και πάνω από τις μισές νέες προσλήψεις οι οποίες δηλώθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας το 2014 είναι με σύμβαση μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, το μόνο που έχει να παράσχει η κυβέρνηση είναι η επιδότηση της απασχόλησης ενός στους δέκα ανέργους κάθε χρόνο (κατά μέσο όρο) από το 2014 έως και το 2020 με ελάχιστα, πλέον, κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ (νυν Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, ΣΕΣ) σε θέσεις 5μηνης, χαμηλά ή καθόλου ειδικευμένης και πάμφθηνης εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί πως το τελευταίο –από τα τρία έως τώρα- πρόγραμμα «κοινωφελούς» απασχόλησης 50.000 ανέργων σε υπηρεσίες του δημοσίου θα είναι εκείνο που θα «τρέξει» μεταξύ Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2015. 

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2007 -13, ένας στους πέντε ανέργους δικαιούταν να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης. Ωστόσο το μέσο ποσοστό ανεργίας την περίοδο 2007 -13 ήταν κατά 25% μικρότερο από εκείνο το οποίο προβλέπεται για την επταετία 2014 -20. Συνεπώς το νέο ΕΣΠΑ επιδοτεί λιγότερους ανέργους από ό,τι το παλιό, την ίδια στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο. Και σε απόλυτους όρους, οι δικαιούχοι θα είναι κατά 40% λιγότεροι (450.000 στο νέο ΕΣΠΑ έναντι 800.000 στο παλιό) 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο μισθός ο οποίος επιδοτείται θα είναι ίσος με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή θα είναι μικρότερος κατά 22% -32% από εκείνο που ίσχυε πριν το Φεβρουάριο του 2012. 

Εξάλλου, τα κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας και των εξίσου χρεοκοπημένων Μνημονίων για την επόμενη επταετία θα είναι κατά 20% λιγότερα από ό,τι ήταν κατά την προηγούμενη επταετία (2,3 δις ευρώ έναντι 2,8 δις ευρώ)… 

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τα μισά σχεδόν κοινοτικά κονδύλια τα οποία δικαιούται η Ελλάδα θα έχουν δαπανηθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ των μέσων του 2014 και των μέσων του 2015 και, έτσι, τα υπόλοιπα μισά θα πρέπει να δοθούν στην… πενταετία 2015 -20! Έτσι όσα δίνονται τους πρώτους 12 μήνες του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να δοθούν στους επόμενους… 60 μήνες. Παράλληλα, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ξεπερνούν τους βραχυχρόνια, έχουν μειωθεί δραστικά όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 

Μ’ άλλα λόγια, παρότι η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη κατά την επόμενη επταετία σε σχέση με την προηγούμενη, τα κοινοτικά κονδύλια για την στήριξη των ανέργων θα είναι λιγότερα, οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι και τα μισά κονδύλια θα «φαγωθούν» κατά το πρώτο από τα επτά χρόνια ισχύος του ! 

Συμπερασματικά, μία από τις τέσσερις πηγές απασχόλησης των ανέργων, δηλαδή το ΕΣΠΑ έχει στερέψει πριν καλά – καλά ξεκινήσει να λειτουργεί. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κράτος έχει σχεδόν μηδενίσει τις επενδυτικές δαπάνες του για χάρη της επίτευξης πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, οι ελληνικές τράπεζες το μόνο που υπόσχονται είναι η ανανέωση των δανείων που ήδη έχουν δώσει μόνο στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις, ενώ οι άμεσες ξένες ιδιωτικές επενδύσεις έχουν κολλήσει στο τείχος που έχουν βρει οι ελληνικές εξαγωγές. Καλή… δουλειά. 

Δ.Κ.