Photo Credits: Μάριος Λώλος

1 μ.μ. στα Προπύλαια
Κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Με προκήρυξή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 13:00 στα Προπύλαια, στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις επίσης. Έχοντας δημιουργήσει νέο πολιτικό κλίμα με τις μαζικές τους διαδηλώσεις, έχοντας σπάσει στην πράξη τις διαταγές απαγόρευσης των «συναθροίσεων» άνω των 100 ατόμων, με την κάθοδο χιλιάδων στο δρόμο, το φοιτητικό κίνημα βλέπει τώρα να προστίθενται στο δρόμο του αγώνα οι μαχόμενοι γιατροί και υγειονομικοί και οι ναυτεργάτες. Θα ήταν πολύ καλό, αν οι κινητοποιήσεις συντονίζονταν με κοινή κάθοδο στο δρόμο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ολόκληρο το κείμενο των φοιτητικών συλλόγων:

Εδώ και ένα μήνα βουλιάξαμε τους δρόμους της Αθήνας, τα συνθήματα και τα αιτήματά μας ακούστηκαν δυνατά! Με πολύμορφες δράσεις σε όλες τις σχολές, με Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συσκέψεις συντονισμού δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο- έκτρωμα. Έχοντας στο πλευρό μας μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθηγητές, γονείς, όλο τον εργαζόμενο λαό, βάλαμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απαιτήσαμε να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί το απορρίψαμε! Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας ελπίζοντας να μας πιάσει στον ύπνο για να μην συναντήσει αντιδράσεις, οι μεγάλες διαδηλώσεις της χάλασαν τα σχέδια. Τα καταφέραμε, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, παρά τις άθλιες απαγορεύσεις δείξαμε τη δύναμή μας. Μέσα από τη συλλογικότητα και την οργάνωσή μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο, για να επιστρέψουμε στις σχολές μας.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά αντ’ αυτού να λαμβάνει μέτρα και απαγορεύσεις χωρίς κανένα υγειονομικό αντίκρυσμα. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αξιοποιήσει τη συνθήκη της πανδημίας προκειμένου να περάσουν τα αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα σε παιδεία και εργασία που εδώ και καιρό προσπαθούσε.

Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις σχολές μας! Δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία – πειθαρχικά – διαγραφές!

Την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι σε φοιτητές που κινητοποιούνται, στοχοποιούνται συνδικαλιστές και αγωνιστές από την ασφάλεια και τις συγκλήτους μέσα στα ιδρύματα! Σε μια σειρά σχολών έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία ανδρών της ασφάλειας ακόμα και την ώρα που οι Σύλλογοι πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, γεγονός που ετοιμάζει την εφαρμογή του νομοσχεδίου και προσπαθεί να εμπεδώσει στους φοιτητές μια καθημερινότητα που η κάθε κίνησή τους θα φιλτράρεται από τα μάτια του κράτους. Την ίδια στιγμή που οι Πρυτάνεις όχι μόνο διατηρούν σιγή ιχθύος για τα συγκεκριμένα περιστατικά και για τον ψηφισμένο νόμο, αλλά στοχοποιούν συνδικαλιστές και πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από σχολές. Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, οι αποφάσεις μεθοδεύονται πίσω από κλειστές πόρτες και η κυβέρνηση ανακοινώνει την παράταση του καθεστώτος αυτού και στο εαρινό εξάμηνο, κάνοντας καθαρό πως τα κλειστά πανεπιστήμια αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τις μεθοδεύσεις της, δεν παίρνει κανένα μέτρο για ασφαλή επαναλειτουργία.

Κυβέρνηση και Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας το εαρινό εξάμηνο!

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε. Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές! Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί με διαγραφή! Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από τη δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Ζωντανεύουμε τους ΦΣ μέσα από κινητοποιήσεις στο εσωτερικό των σχολών, νέες κινητοποιήσεις στο δρόμο, Γενικές Συνελεύσεις.

Δεν θα αφήσουμε να χαθεί και 3ο εξάμηνο για τους φοιτητές, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτά τα πανεπιστήμια για επί πληρωμή προγράμματα και βάζει σε γύψο τους αγώνες μας! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Αντί να μειώνει την χρηματοδότηση για την παιδεία, να δίνει 20 εκ. ευρώ για δυνάμεις καταστολής, να δώσει χρηματοδότηση στα ιδρύματα για να προσληφθεί καθηγητικό και υγειονομικό προσωπικό, φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας των ιδρυμάτων και των εστιών. Να αναβαθμίσει εδώ και τώρα υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να αξιοποιήσει χώρους που ανήκουν στην περιουσία των ιδρυμάτων για να διαμορφωθούν επιπλέον χώροι διδασκαλίας για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε κλιμάκια.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Μας πουλάει αναβάθμιση ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που προωθεί είναι η πειθαρχία. Η αναβάθμιση των σχολών δε γίνεται με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός πανεπιστημίων. Αποτελεί πρόκληση η διάταξη που προβλέπει καθεστώς μερικής φοίτησης για τους φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, με την συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας να εργάζεται «μαύρα» και ανασφάλιστα.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους περάσει! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Έχουμε τη δύναμη να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα το πετάξουμε έξω από τις σχολές μας. Οι χιλιάδες φοιτητές που βγήκαμε στους δρόμους θα υψώσουμε τείχος στις σχολές μας, δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να πατήσει το πόδι της. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά τους αγώνες μας για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη, θα συνεχίσουμε να της χαλάμε την σούπα.

Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα, που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρούν να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, εν μέσω πανδημίας, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια. Χτίζουν ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς και με ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Με την αναγνώριση των 3ετών προγραμμάτων σπουδών η Κυβέρνηση, πιστή και αυτή στην υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ισοτίμησε τα πτυχία μας οδηγώντας στην πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων για να πετύχει την συμπίεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων προς τα κάτω. Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση πατάει πάνω στις διαχρονικές στοχεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης με διαφωνία απλά για το ποιος θα διευθύνει το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας.

Θέλουν να μην αντιδράμε στην επίθεση που εξαπολύουν στις σπουδές και τις ζωές μας! Το πανεπιστήμιο που χτίζουν είναι αυτό που χρειάζεται αστυνομία να το περιφρουρεί, γιατί μας φοβούνται, φοβούνται τον οργανωμένο μας αγώνα! Με τον ίδιο τρόπο που έτρεμε το χέρι τους την ώρα που ψήφιζαν το νομοσχέδιο, έτσι θα τρέμει από εδώ και πέρα. Ξεκαθαρίζουμε στην Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε σκέψη για νέο πολυνομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπει αξιολογήσεις, καταργήσεις τμημάτων, ΣΔΙΤ, υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, τμήματα 3ετούς φοίτησης κ.λπ. Θα μας βρει μπροστά της!

Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο, ήδη χιλιάδες καθηγητές είναι στο πλευρό μας. Οι Σύγκλητοι, οι συνελεύσεις κοσμητειών και τμημάτων να συνεδριάσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εξεταστική μας, για το πώς θα ανοίξουν οι σχολές μας, για το πώς δεν θα χαθούν πρακτικές, πτυχιακές, κλινικές και εργαστήρια και όχι για το πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο.

Μέσα από τον συλλογικό μας αγώνα θα μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις σχολές μας κάμερες και κάρτες εισόδου την ίδια ώρα που για μας οι σχολές είναι ένα χρόνο κλειστές. Τα πειθαρχικά συμβούλια που θα συγκροτούνται θα κληθούν ακόμη και να διαγράφουν οριστικά φοιτητές που τελούν πράξεις «παραβατικές», στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Όσα κατακτήθηκαν με αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να πετιούνται έξω από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν πειθαρχικές διώξεις μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης επειδή διεκδικούν καλύτερους όρους σπουδών, επειδή θα διεκδικήσουν κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας να συζητάμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

Σαν να μην έφταναν αυτά, έχει ήδη ανακοινωθεί πως ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίσης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μια αλλαγή – τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις θα απαντήσουμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!

Συνεχίζουμε, είμαστε πολλοί, ο αγώνας μας είναι δίκαιος.

Η οργή και η αγανάκτησή μας όλο και μεγαλώνει. Όσο και αν η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ούτε οι σχολές θα είναι για πάντα κλειστές, αλλά ούτε και οι φοιτητές θα μείνουμε άπραγοι. Αυτό το αποδείξαμε. Ο αγώνας μας, όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά τώρα αρχίζει! Ο νόμος αυτός δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί! Έχουμε τη δύναμη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, να τους επιβάλουμε τη θέλησή μας!

Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου!
Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές μας. Μόνιμες, μαζικές προσλήψεις σε υγειονομικό και διδακτικό προσωπικό.
Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Καμία συμμετοχή φοιτητών στα πειθαρχικά συμβούλια!
Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
Καμία σκέψη για κατάθεση νέου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση με βάση τις επιταγές ΕΕ, “Μπολόνια”.
Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Άμεση αθώωση όλων των συλληφθέντων. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε:
Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια.

-Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης, απαιτούμε να μην εφαρμόσουν το νομοσχέδιο και να πάρουν μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές.

-Μαζικοποιούμε τις Γενικές μας Συνελεύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ζωντανεύουμε τους Συλλόγους μας και τις συλλογικές τους διαδικασίες! Προχωράμε εκ νέου σε συντονισμό ΦΣ.

-Εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με πολύμορφες δράσεις και κεντρικές κινητοποιήσεις και μεγάλο Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη.

-Στηρίζουμε τη δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.