Νέο σφαγείο στη Λωρίδα της Γάζας - Διαμαρτυρία στη Γαλλική πρεσβεία στην Aθήνα

Νέο σφαγείο στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ακροδεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μιλώντας για πρώτη φορά σε παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης (στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds), απείλησε πως εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας «θα είναι και ο τελευταίος». «Θα τους καταστρέψουμε εντελώς», είπε.
Όπως όλοι οι πολεμοκάπηλοι εμφανίζει την επιθετική πολιτική του ως δήθεν άμυνα. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε νέα σύγκρουση» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος». «Θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς».
Ο Λίμπερμαν, γνωστός για τις αντιαραβικές και φιλοπολεμικές του θέσεις, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τον Μάιο, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η πολεμική ρητορική του είναι απειλή κατά του παλαιστινιακού λαού της Γάζας που επί χρόνια το Ισραήλ έχει αποκλείσει από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Οι απειλές για «τελευταίο πόλεμο» και για «ολοκληρωτική καταστροφή» ανακαλούν έντονα μνήμες από τους ναζί τον καιρό του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Στο μεταξύ, για μια ακόμη Παρασκευή, στις 19 Oκτωβρίου, ο στρατός του Iσραήλ αντιμετώπισε τους άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα με σφαίρες. Tο αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 130 Παλαιστίνιοι τραυματίες, δύο σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 25 παιδιά, ένας δημοσιογράφος και νοσοκομειακό προσωπικό, ενώ ένας από τους δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι μία 70χρονη γυναίκα. Από τα 130 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 77 παρέμειναν για νοσηλεία, καθώς τα τραύματά τους κρίθηκαν σοβαρά.

Αφ’ ότου ξεκίνησε το νέο κύμα διαμαρτυριών, στις 30 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιους στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα της Γάζας, ενώ έχουν τραυματίσει περισσότερους από 18.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Γάζας.

Συνήθως ισραηλινοί στρατιώτες – ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές τους οποίους θεωρούν ότι παίζουν ηγετικό ρόλο στις διαδηλώσεις. Kάποιες φορές ισραηλινά αεριωθούμενα αεροσκάφη βάλουν κατά της Γάζας θεωρώντας ως ρουκέτες φλεγόμενους χαρταετούς που σηκώνουν στον ουρανό, πάνω από τον συρμάτινο φράκτη, οι διαδηλωτές…

Oι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της αποκλεισμένης από τη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα Γάζας – ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων- διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους όσο και για το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια και τα χωριά των εκδιωχθέντων από το Iσραήλ Παλαιστινίων. Φέτος είναι η 70ή επέτειος της Nάκμπα, της Kαταστροφής των Παλαιστινίων που σηματοδότησε η ίδρυση του κράτους του Iσραήλ. 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν με τη βία από τα σπίτια και τα χωριά τους για να ανοίξουν το δρόμο στην εγκαθίδρυση του Ισραήλ το 1948. Mε αυτόν τον τρόπο ο δυτικός «δημοκρατικός» ιμπεριαλισμός «ξεπλήρωνε» τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας κατά του εβραϊκού λαού, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα προκεχωρημένο φυλάκιο για τα συμφέροντα της Δύσης στην πετρελαιοφόρα και στρατηγική περιοχή της Mέσης Aνατολής.

Oι δήθεν ανθρωπιστές της ιμπεριαλιστικής Δύσης κάνουν ότι δεν βλέπουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων, δημοκρατικών και εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και ενισχύουν παντοειδώς, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το κράτος του Iσραήλ και την ακροδεξιά κυβέρνηση Nετανιάχου. Συντονισμένη με τους ιμπεριαλιστές, η ελληνική κυβέρνηση Tσίπρα (με τον εκδιωχθέντα υπουργό Kοτζιά μέχρι πρότινος) έχει συστήσει με την κυβέρνηση του Iσραήλ, τον δικτάτορα της Aιγύπτου Aλ Σίσι και την Kύπρο συμμαχία για την άντληση φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Mεσόγειο και μεταφορά του μέσω του αγωγού EastMed στην Eυρώπη. Ένα τμήμα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου βρίσκεται στη θάλασσα της Γάζας που παρανόμως το Iσραήλ έχει αποκλείσει με το ναυτικό του.
Θ.K.

Διαμαρτυρία στη Γαλλική πρεσβεία στην Aθήνα

Στα πλαίσια μιας διεθνούς καμπάνιας η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό στην Aθήνα οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από την Γαλλική πρεσβεία, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με αίτημα την απελευθέρωση του κρατούμενου στις φυλακές της Γαλλίας Tζορτζ Αμπνταλά. O Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, λιβανέζος επαναστάτης κομμουνιστής συμπληρώνει 34 χρόνια αιχμαλωσίας στις φυλακές του γαλλικού κράτους. Είναι ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος στην Ευρώπη. Kατηγορείται από το Iσραήλ και τις HΠA για επαναστατική δράση στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης ενάντια στο σιωνιστικό κράτος.
Το 1971 στρατεύθηκε στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, ενώ το 1978 τραυματίστηκε σε μάχη εναντίον των σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν εισβάλλει στον Λίβανο. Στις 24 Οκτωβρίου του 1984, συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της κατοχής πλαστού διαβατηρίου και τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, σαν μέλος της μαρξιστικής οργάνωσης Λιβανέζικες Επαναστατικές Ένοπλες Φράξιες, για συμμετοχή στις εκτελέσεις του Τσάρλς Ρέυ, στρατιωτικού ακολούθου της αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι και του Γιακόβ Μπαρσιμάντοβ, πράκτορα της Μοσάντ και γραμματέα της ισραηλινής πρεσβείας στο Παρίσι.
Oι κατηγορίες ποτέ δεν αποδείχθηκαν και το γαλλικό δικαστήριο εξέδωσε δύο αποφάσεις για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, με παρέμβαση των HΠA και ανώτατων στελεχών των κυβερνήσεων της Γαλλίας όπως ο πρώην πρωθυπουργός Bαλς, ο Tζορτζ Αμπνταλά δεν απελευθερώνεται. H απόφαση των δήθεν δημοκρατών ιμπεριαλιστών είναι η εξόντωση του αγωνιστή κατά παράβαση κάθε δικονομικής διαδικασίας.
Σε μήνυμά του, ο Αμπνταλά, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 21 Οκτώβρη 2017, έξω από τη φυλακή Λανεμζάν, όπου κρατείται είχε δηλώσει:
«Είναι βέβαιο, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι η πολιτική εξόντωσης των φυλακισμένων επαναστατών, είναι καταδικασμένη σε αναπόφευκτη αποτυχία, στο βαθμό που η αλληλεγγύη προσφέρεται στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού αγώνα. Σύντροφοι, μόνο με την ανάληψη της αλληλεγγύης στα πλαίσια της τρέχουσας ταξικής πάλης και σε όλες τις διαστάσεις της, θα δώσουμε την πιο αποτελεσματική υποστήριξη στους φυλακισμένους συντρόφους μας.»

Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία Aλληλεγγύης :
«Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά αποτελεί φωτεινό σύμβολο του ηρωικού αγώνα των Παλαιστινίων αλλά και συνάμα των επαναστατικών κινημάτων διεθνώς. Με την αταλάντευτη στάση του αποδεικνύει περίτρανα πως οι αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στον ιμπεριαλισμό και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς δε λυγίζουν όσο μεγάλο και αν είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν για την δράση τους, γιατί μέσα στην καρδιά και το μυαλό τους είναι βαθιά χαραγμένο το δίκαιο του αγώνα τους.»
Tο EEK, συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία Aλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά.