ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ : Tα "νέα" σχέδια "αξιοποίησης" δεν θα περάσουν!

Η μεγάλη καμπάνια που έγινε με ενημερωτικά έντυπα και αφισοκολλήσεις στις γειτονίες γύρω από το λόφο Φιλοπάππου απέδωσε καρπούς.
Το κάλεσμα με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου έφερε περισσότερα από 150 άτομα το πρωΐ της Κυριακής 14/10 στο πλατειάκι της Βουτιέ, στην συγκέντρωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στο λόφο. Τον ελεύθερο, με πολυδιάστατο χαρακτήρα, χώρο, κηρυγμένο Αρχαιολογικό αλλά και ένα υπέροχο βιότοπο περιπάτου και αναψυχής. Όσοι αγωνίστηκαν συλλογικά και με αυτοοργάνωση επί 16 ολόκληρα χρόνια για να μείνει χώρος ελεύθερος και ανοιχτός χωρίς εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση από ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα ήταν εκεί. Από νωρίς ξανααντάμωσαν αγωνιστές που βρέθηκαν μαζί σε πολλούς αγώνες τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και γείτονες που θέλησαν να ενημερωθούν για το λόφο.

Στην εισήγηση – άνοιγμα της συζήτησης, έγινε μία αναδρομή στο ιστορικό του πετυχημένου εκείνου αγώνα, που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2002. Την εποχή που όλοι μιλούσαν για την “άνθιση” της Ελλάδας εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σήμερα με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός 25χρονου στο λόφο τον Δεκαπενταύγουστο, Κυβέρνηση, Υπουργείο Πολιτισμού, Δημοτικές Αρχές και ιδιωτικά συμφέροντα, βρίσκουν ευκαιρία να κανιβαλίσουν επάνω στον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο της Αθήνας. Διαμέσου των ΜΜΕ δημιουργούν μία εικόνα για ένα λόφο απροσπέλαστο και επικίνδυνο. Επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε αποψιλωμένο μουσειακό τουριστικό προϊόν, δηλαδή σε χώρο κλειστό με πρόφαση την ασφάλεια των περιπατητών. Ετσι ξεκινούν να βάλουν πάλι σε εφαρμογή, τα σχέδια κλεισίματος με κάγκελα και παρουσία μονάδων καταστολής, περιμετρικά και μέσα, καθώς και επιβολή εισιτηρίου. Γνωρίζουν ότι είναι ένα πολύ καλό φιλέτο για αξιοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός τους φυσικά στο μέλλον είναι τμήματα του λόφου (Πνύκα, Λουμπαρδιάρης, Θέατρο Δώρας Στράτου κ.λπ.) να ξεπουληθούν στους διεθνείς τοκογλύφους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν πολλές ενημερώσεις για διάφορα θέματα του λόφου. Έγινε αναφορά στις παρανομίες “ZONARS” με τα 600 τ.μ. αυθαίρετων κτισμάτων στον αρχαιολογικό χώρο Φιλοπάππου. Εκφράστηκε επίσης έντονη ανησυχία καθώς ήδη εντοπίστηκαν γύρω από την Πνύκα σημάδια για τοποθέτηση κολονών στήριξης περίφραξης. Το πολύμορφο και μαζικό κίνημα για τον Λόφο Φιλοπάππου που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια έχει βαθιά θεμέλια στις συνειδήσεις των κατοίκων και οι διαθέσεις στη συγκέντρωση έδειξαν ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να μπουν σε εφαρμογή οι νέοι σχεδιασμοί.

Έγινε επίσης ενημέρωση από το αγώνα στο λόφο Στρέφη και από το άλσος του Μπαρουτάδικου (Πατινάζ) στο Αιγάλεω. Έγινε ενημέρωση και από τους χειροτέχνες του πεζόδρομου της Απ. Παύλου. Άνεργοι, μετανάστες, ΑΜΕΑ, παιδιά από κέντρα απεξάρτησης, που τις τελευταίες βδομάδες διεκδικούν να παραμείνουν οι πάγκοι τους στον πεζόδρομο ώστε να έχουν ένα μικρό έσοδο για αξιοπρεπή ζωή.

Μετά την συζήτηση, ακολούθησε περιήγηση με πολλές στάσεις στο λόφο. Έγινε επιτόπου ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε σχέση με την χλωρίδα, την πανίδα και με τα έργα που έχουν γίνει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Αναπαυτήριο του Πικιώνη δίπλα στην εκκλησία του Λουμπαρδιάρη, εμφανίστηκε αρχαιοφύλακας (γνωστή μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη εναντίον αγωνιστών για τις δενδροφυτεύσεις στο λόφο) με συνοδεία αστυνομίας. Περικύκλωσαν τους παρευρισκόμενους ρωτώντας ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για την περιήγηση. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο χωμάτινο δρόμο πίσω από την “ZONARS”. Εκεί ξανά κατασταλτικές δυνάμεις ξαναπλησίασαν κυκλωτικά, ζητώντας να κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων σε όλους τους παρευρισκόμενους κάποιοι απ’ τους οποίους είχαν μαζί τα μωρά παιδιά τους. Όλοι ενωμένοι απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας που μετά από λίγη ώρα, αποχώρησε και η συζήτηση συνεχίστηκε.

Την επόμενη μέρα 2 αγωνιστές, οι οποίοι έχουν συρθεί στις αίθουσες δικαστηρίων κατά την διάρκεια του αγώνα για το λόφο, δέχτηκαν τηλεφώνημα από την ΓΑΔΑ να παρουσιαστούν για κατάθεση. Με τρομοκρατία όμως δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το κίνημα που δημιουργήθηκε τον Νοέμβρη του 2002 και αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Λόφο Φιλοπάππου.
Εναντια σε κάθε είδους φράχτη, ο λόφος θα παραμείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο, ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους και όλους όσους τον αγαπούν, τον σέβονται και τον φροντίζουν.
Τρ. Β.