Νέος κύκλος δίωξης κατά του Τάσου Θεοφίλου

 

 

«Στην Αθήνα σήμερα την 27η Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης ΑΓΓΕΛΗΣ κάλεσε εμένα, τον γραμματέα του Ποινικού Τμήματος Γεώργιο Σωφρονιάδη, και μου δήλωσε ότι: Ασκεί αναίρεση ενώπιον του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 505 παρ. 2 ΚΠΔ, κατά της με αριθμό 2186/2017 (2938/16, 3303/16, 518/17, 565/17, 580/17) αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο κατηγορούμενος Αναστάσιος ΘΕΟΦΙΛΟΥ …» σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 21/2018 έκθεση αναιρέσεως. 

Mε αυτήν την αναίρεση, ο εισαγγελέας  Ι. Αγγελής ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που απάλλαξε τον σύντροφο Θεοφίλου από όλες τις κατηγορίες στις 7 Ιουλίου 2017. Ο εισαγγελέας ζητάει να παραπεμφθεί ξανά για να δικαστεί από άλλους δικαστές. Η αστική δικαιοσύνη έτσι αναιρεί τους ίδιους της τους νόμους και τις αποφάσεις όταν δεν συνάδουν με το καθεστώς καταστολής. Ο σύντροφος Θεοφίλους κάθισε στο εδώλιο και έμεινε 5 χρόνια φυλακή γιατί είναι αναρχικός. Τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή.

Ο Τάσος Θεοφίλου δικάστηκε δύο φορές με βάση τον 187Α για ένταξη στην Συνωμοσία Πυρήνες της Φωτιάς και για ληστεία μετά φόνου στην Πάρο το 2012. Πέρα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι συμμετείχε στους Πυρήνες. Αντίθετα, την ώρα που η Aντιτρομοκρατική του χρεώνει ότι μετέφερε όπλα στο Αγρίνιο υπάρχει απόδειξη ότι εκείνος έκανε τα ψώνια του στην Λ. Αλεξάνδρας, στην Aθήνα! Παρόμοια και για την υπόθεση της Πάρου, δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας που να τον ταυτίζει με τον περιβόητο ληστή με το καουμπόικο καπέλο ο οποίος σκότωσε τον ταξιτζή Μίχα μετά την ληστεία στην Alpha Bank. Οι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τόσο το κατά πόσο ο σωματότυπος του ληστή ταιριάζει με το σωματότυπο του Θεοφίλου όσο και το κατά πόσο το δείγμα γενετικού υλικού είναι επαρκές. Οι επιστήμονες αυτοί δέχτηκαν την χλεύη τόσο της εισαγγελέως όσο και της πολιτικής αγωγής. Τώρα ο Άρειος Πάγος φτύνει στα πτυχία τους άλλη μια φορά.

Η πλήρης απουσία στοιχείων σε συνδυασμό με την επιμονή του αστικού κράτους να στερήσει από τον Θεοφίλου την ελευθερία του δείχνει πεντακάθαρα τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης. Ο Τάσος Θεοφίλου διώχθηκε και κινδυνεύει με εκ νέου φυλάκιση επειδή είναι αναρχικός κομμουνιστής. Τους λίγους μήνες της ελευθερίας του αντί να φρονιμέψει επέστρεψε στο κίνημα που τον στήριξε και στο οποίο ανήκε πριν του κατασκευάσουν κατηγορίες. Στα στέκια και στα δικαστήρια για αλληλεγγύη σε άλλους διωκόμενους. Το ότι επέστρεψε στο δρόμο μετά την απελευθέρωσή του είναι μια πράξη διπλά ασυγχώρητη, όσο ασυγχώρητη είναι και η ίδια η απελευθέρωσή του – κατά την κατηγορούσα αρχή.

Στις 11 Μαΐου οφείλουμε να είμαστε όλοι δίπλα του.

Σ.T.